En Sıcak Konular

Gül: Suriye tedbir almaz ise...

15 Kasım 2011 15:32 tsi
Gül: Suriye tedbir almaz ise... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'deki Türk varlığına karşı gösterilen saldırıları kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, ''Şiddetle bunları zaten kınadık. Bu konuda eğer gerekli tedbirleri almazlarsa şüphesiz ki bunlar tekrarlanırsa tepkimiz dah

Cumhurbaşkanı Gül ile Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, Çankaya Köşkü'ndeki baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Gül, bir gazetecinin ''Suriye'de şiddet sarmalı büyüyor. Son olarak saldırıların hedefi Türk diplomatik temsilcilikleri oldu. Türkiye kısmi tahliye işlemlerini de yaptı. Türkiye'nin yakın dönemde Suriye'ye dönük yeni önlemler alacağı, sınırda tampon bir bölge de oluşturulacağı konuşuluyor. Siz bu saldırıları nasıl değerlendirdiniz? Türkiye bundan böyle önümüzdeki süreçte Esad yönetimine karşı neler yapacaktır'' sorusu üzerine, Türkiye'nin son yıllarda en büyük dış politika yatırımını Suriye'ye yaptığını ifade etti.

Gül, şöyle konuştu:

''Suriye'nin güçlü olması, Suriye halkının mutlu olması ve Suriye ile dostluğumuzun samimiyetini göstermek için bunları yaptı. Bütün bu yakınlığı gösterirken de dış baskılara rağmen Suriye ile yakınlaştı. Bu yakınlaşması sayesinde Suriye'nin demokratik değişimini, ilerlemesini sağlamayı amaçladı.

Ama ne yazık ki Suriye yönetimi, halkın beklentileri doğrultusunda köklü adımlar atma ve değişimler yapma yerine halka karşı baskı ve şiddet kullanmayı tercih etti.

Bugün olanların hiçbiri sürpriz değil. Çünkü siz de takip ettiniz, biz olacakları ve işlerin nereye kadar gideceğini çok açık bir şekilde söyleyip gerekenin yapılmasını hep hatırlattık. Maalesef Suriye bugün çıkmaz bir sokağın içine girmiştir. Arap Birliğinin son aldığı karar da gayet açık ortadadır ki Türkiye olarak da destekledik biliyorsunuz.

Tabii ki Suriye'deki gerek vatandaşlarımız, gerek oradaki varlığımız büyükelçimiz, diplomatlarımız, diplomatik misyonlarımız bunlara karşı gösterilen saldırıları kabul etmek mümkün değil. Şiddetle bunları zaten kınadık. Bu konuda eğer gerekli tedbirleri almazlarsa şüphesiz ki bunlar tekrarlanırsa tepkimiz daha farklı olacaktır.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB'nin ekonomik kriterleri olan Maastricht kriterlerini birçok AB ülkesinden çok daha iyi şekilde gerçekleştirdiğini belirterek, ''Türkiye'nin müzakere sürecini esir almak, AB'nin aleyhine gelişecektir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt ile Çankaya Köşkü'ndeki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Schmitt'i Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başlayan Gül, konuk Cumhurbaşkanının Türkiye'den iyi intibalarla ayrılmasını ümit ettiğini belirtti.

Türkiye ile Macaristan arasındaki ilişkilerin dostane olduğunu ve iki ülkenin birbirinin müttefiki olduğunu ifade eden Gül, iki ülke arasında tarihi ve kültürel çok benzerlikler bulunduğunu, ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğini söyledi.

Schmitt'in gerçek bir Türk dostu olduğunu ve Türkiye ile ilgili hatıraları olduğunu dile getiren Gül, konuk Cumhurbaşkanının olimpiyat şampiyonu bir eskrimci olduğunu ve ilk dünya şampiyonluğunu Ankara'da kazandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Macaristan'dan Türkiye'ye 9 yıl aradan sonra gerçekleşen bu ilk Cumhurbaşkanı ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda çok daha güçlendireceğine inandığını vurguladı.

Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini aktaran Gül, iki ülke arasında 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin daha da büyüme potansiyeli olduğunu gördüklerini kaydetti.

Gül, Schmitt'in İstanbul'da iş adamlarıyla toplantı yapacağını ve potansiyeli göreceğini ifade etti.

Görüşmelerde enerji konusunu da ele aldıklarını anlatan Gül, Macaristan'ın Nabucco projesine ortak olduğunu ve bu konuda geniş görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı.

Gül, eğitim ve kültür alanlarındaki ilişkileri de geliştirme konusunu görüştüklerini bildirdi.

Schmitt'in ziyareti sırasında Kütahya'ya gideceğini de dile getiren Gül, Macar Kralı Lajor Kossuth'un Sultan Abdülmecit'in himayesinde 19. yüzyıl ortalarında Kütahya'da hayatını geçirdiğini anlattı.

Kossuth'un Kütahya'da bulunduğu sırada kaleme aldığı Macaristan'ın ilk anayasasının, ülkenin modern anayasası olduğunu da ifade etti.

Görüşmelerde Türkiye'nin AB üyelik sürecini de ele aldıklarını söyleyen Gül, Türkiye'nin bu konudaki görüşlerini aktarma imkanı bulduğunu kaydetti.

Gül, yakın zaman önce AB dönem başkanlığı yapan Macaristan'a Türkiye'ye verdiği destek için teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.

-''Türkiye ekonomik kriterleri karşılıyor''-

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, bir Macar gazetecinin Türkiye'nin AB üyelik sürecine ilişkin sorusu üzerine, Macaristan'ın dönem başkanlığı süresince elinden geleni yaptığı ve Türkiye'nin üyelik sürecini desteklediği için her zaman teşekkür ettiğini dile getirdi.

Müzakere sürecinin teknik bir süreç olduğuna işaret eden Gül, ''Bu teknik süreci rayından çıkartan ve suni, siyasi konuları ekleyenler var. Bu ne AB'nin hukukuna yakışır ne de verilen sözlere yakışır'' dedi.

Ahde vefa ilkesine değinen Gül, atılan imzalara sadakat göstermemenin AB'nin temel ilkelerine de çok aykırı olduğunu vurguladı.

Gül, Türkiye'nin kendi başına üyelik sürecinin gereklerini yerine getirmesi ve köklü reformları hayata geçirmesinin önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:

''AB para, rekabet, ekonomiyle ilgili fasılları açmayabilir, ama ortada başka bir gerçek var ki bugün Türkiye, AB'nin ekonomik kriterleri olan Maastricht kriterlerini birçok AB ülkesinden çok daha iyi şekilde gerçekleştirmektedir. Türkiye'nin borç yükü yüzde 40'tır, Maastricht kriteri yüzde 60'tır; Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 2,5'tur, Maastricht kriteri yüzde 3'tür; Türkiye'nin borçlanma faizi birçok AB ülkesinin borçlanma faizinden daha düşüktür; birçok AB ülkesinin kredi notu üst üste düşürülürken bu kriz döneminde notu üst üste 3 kez artırılan tek ülke Türkiye'dir. O bakımdan Türkiye'nin müzakere sürecini esir almak, AB'nin aleyhine gelişecektir.''

A.A.



Bu haber 897 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,649 µs