En Sıcak Konular

Ocak ayındaki üçlü zirve bir "sınav"

15 Kasım 2011 15:19 tsi
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’ta iki toplumlu ve eşit bir federal yapıyı desteklediğini belirterek, ocak ayında yapılacak üçlü zirveyi bir “sınav” olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs’ta iki toplumlu ve eşit bir federal yapıyı desteklediğini belirterek, ocak ayında yapılacak üçlü zirveyi bir “sınav” olarak gördüklerini söyledi.

Atalay, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin görüşmelerin başarıyla sonuçlanması için gerekli çabayı ortaya koyduğunu, ancak KKTC’nin güçlenmesi, gelişmesi ve kendi ayakları üzerinde durabileceği bir ekonomiye kavuşması için çalıştıklarına da işaret ederek, her geçen gün güçlenen KKTC’nin elinin çözümde de güçleneceğini kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerinin olumlu veya olumsuz sonuçlanması durumunda Türkiye’nin her şartta KKTC’nin yanında olacağına vurgu yapan Atalay, 2014 yılında tüm altyapısıyla hazır bir şekilde KKTC’ye getirilecek suyun, barışa ulaşılması halinde adanın her tarafına vermeye hazır olduklarını bildirdi.

KKTC’nin 28. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katılmak amacıyla KKTC’ye gelen Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği’ni ziyaret ederek, dernek başkanı Ertan Ersan’dan dernek ve şehitler müzesi hakkında bilgi aldı.

Atalay’a ziyareti sırasında Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye’den gelen heyet ve diğer yetkililer eşlik ederken, dernek yönetim kurulu ile üyeleri de hazır bulundu.

Ertan Ersan, burada yaptığı konuşmada, Atalay’ın derneği ziyaretinden dolayı ikinci bir bayram yaşadıklarını belirterek, Atalay’a derneğin çalışmaları ve şehitler müzesinin oluşumu hakkında detaylı bilgiler verdi ve müzeyi gezdirdi.

Ersan, müzeyi şimdiye dek yaklaşık 66 bin kişinin ziyaret ettiğini, KKTC’ye gelen herkesin müzeyi ziyaret etmeden geçmemesi gerektiğini belirterek, bu toprakların şehit ve gaziler sayesinde vatan yapıldığını, bu yüzden müzeyi ziyaretin şehitlerin ruhunu şad ettiğini vurguladı.

ATALAY

Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, Cumhuriyet Bayramında dernekte olmasının ayrı bir mana taşıdığını belirterek, şehitlerini ve gazilerini ihmal eden toplumların başarılı olamayacağını, bu yüzden her bayramlarda şehitlerin ziyaret edilmesi gerektiğini kaydetti.

Atalay, KKTC’nin kuruluşunun şehitler ile gazilere borçlu olunduğunu, iyi günlere her zaman fedakarlıklarla ulaşıldığını işaret ederek, bugünlere gelinmesini sağlayan kahraman şehitlere şükranlarını sundu ve bu müzenin oluşturulmasında emek harcayan herkese teşekkür etti.

Beşir Atalay, 28. yaşını kutlayan KKTC’nin geliştiğini, ekonomisinin güçlendiğini ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için gelişmeye devam ettiğini belirterek, tüm çabalarının KKTC’yi güçlendirmek olduğunu vurguladı.

Türkiye’den su ile elektriğin de adaya getirilmesi ve alt yapısının da geliştirilmesiyle KKTC’nin güçlü bir yapıya kavuşacağını ve çözümde elinin güçleneceğini belirten Atalay, Kıbrıs müzakerelerinin başarıyla sonuçlanması için Türkiye olarak destek verdiklerini, iki toplumlu eşit federal bir yapıyı desteklediklerini, ancak Rumların buna engel olmaya çalıştığını söyledi.

Atalay, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin çözüm için gerekli çabayı ortaya koyduğunu, Ocak ayında yapılacağı öngörülen 3’lü zirveyi de “sınav” olarak gördüğünü belirterek, çözüm olur yada olmaz Türkiye’nin her şartta KKTC’nin ekonomik ve demokratik yapısının güçlenmesi için yanında olacağını vurguladı.

2014 yılında Türkiye’den KKTC’ye suyun, tüm dağıtım altyapısıyla tamamlanmış bir şekilde getirileceğini ve bu suyun tüm adaya yeter seviyede olduğunu belirten Atalay, görüşmelerde bir çözüme ulaşılması halinde suyu tüm adayla paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Atalay, KKTC’nin her yönüyle gelişmesi ve kendine yeterli hale gelmesi için de çalışmaya devam edeceklerini belirterek, KKTC’nin güçlenmesinin, Güney’in zor durumda olduğu göz önünde bulundurulduğunda çözümün güçlü tarafı haline gelmesine vesile olacağına dikkat çekti.

TAK

Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,170 µs