En Sıcak Konular

Deprem bölgesindeki öğretmenler için konteynır hazırlanıyor

15 Kasım 2011 12:26 tsi
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, deprem bölgesinde görev yapacak öğretmenlerin konut sıkıntısını gidermek için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda TOKİ'den Van merkezde 48 konut devraldıklarını aktaran Dinçer, ayrıca 200 civarında konteynırı da 5 Aralık'a kadar hazır hale getireceklerini belirtti. Dinçer, özellikle bekar bayan öğretmenlere de ana okullarında birer odanın tahsis edileceğini kaydetti.Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, ÖSYM ve üniversitelerin bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı. Toplantının açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Van'da meydana gelen depremde hayatını yitiren öğretmenler ve tüm vatandaşlara Allah'tan rahmet diledi. Dinçer, "Hep birlikte bu büyük acıdan geleceğe yönelik dersler çıkarabilirsek, tek tesellimiz bu olacak." dedi.

Eğitimin yaygınlığı yanında kalitesinin artırılmasının da bundan sonraki süreçte en önemli gündem maddesi olacağını aktardı. Dinçer, "Eğitimi subjektif ve ideolojik tartışmaların dışında algılamalı, rasyonel ve ülkenin geleceğini belirleyen alan olarak görmeli ve bu çerçevede fikir yürütmeliyiz." dedi.

Dinçer, konuşmasında deprem bölgesinde yapılan çalışmalar ile ilgili de bilgi verdi. Van'da toplam 1018 okul bulunduğunu hatırlatan Dinçer, "Depremin yoğun olarak hissedildiği Van merkez, Muradiye ve Erciş esas alındığında toplam 459 okul bulunuyor. Her iki depremden sonra 22 okul kullanılamaz hale geldi." diye konuştu. Bu okullardan birinin tamamen yıkıldığını, 21'inin ise ağır hasarlı olduğunu anımsatan Dinçer, öğrenci ve öğretmenlerin hayatlarını tehlikeye atacak her türlü riski göz önünde bulundurduklarını vurguladı. Hasar gören okullarda eğitim yapılmayacağını aktardı.

Bölgedeki tüm okulların uzmanlar tarafından incelendiğini belirten Dinçer, 155 okulda ise hafif hasar tespit edildiğini söyledi. Bunların tamamının tekrar gözden geçirilmesi ve eğitime hazır hale getirilmesi için onarım işlemlerin başladığını kaydeden Dinçer, okulların 5 Aralık tarihine kadar hazır hale getirileceğini ifade etti. Ağır hasarlı 22 okulun öğrencilerinin ise en yakın yerlerdeki sağlam okullarda, gerektiğinde taşımalı eğitim kapsamına alınarak eğitimlerine devam edeceğini dile getiren Dinçer, çadır kentler ve konteynırlara yakın yerlerde de prefabrik okullar yapılacağını aktardı. Dinçer, "Onları da en kısa zamanda tamamlayarak eğitim hizmetlerine sunacağız." şeklinde konuştu.

Hayırseverler tarafından şu ana kadar bölge için 27 okul taahhüdü yapıldığını belirten Dinçer, "İlgili kişi ve kurumlarla irtibatları kuruldu. Yapılan taahhütlerin yerine getirilmesi ile ilgili takip ve destek çalışmaları devam ediyor." dedi.

Eğitimlerine bölgede devam edecek çocuklar için her türlü tedbirin alındığını kaydeden Dinçer, gerekirse ikili eğitime de geçileceğini aktardı.

DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE NAKİL İMKANI

Başka illere gitmek isteyen aileler için gerekli tedbirlerin alındığını belirten Dinçer, şöyle devam etti: "Göç eden aileler ister kalıcı ister geçici olsun gittikleri yerlerde çocuklarını en yakın yerlerdeki okula kaydettirebiliyorlar. Sınavla kayıt yapmayan bir okul ise zaten bir sorun yok. İster ilköğretim ister ortaöğretim olsun adrese dayalı kayıt sistemindeki şartlar aranmadan misafir ya da kalıcı olarak kayıt ve nakillerinin yapılması ile ilgili tedbir alındı.

Sınavla kayıt alan okullar için, göç eden ailenin çocukları, o ildeki okulların puanı ve kayıt şartlarını taşıyorsa, kontenjan şartı aranmaksızın kayıt yaptırabilecekler. Puan gibi kayıt şartlarını taşımıyorlarsa, Haziran ayı sonuna kadar misafir öğrenci olarak kayıtları yapılacak. Kendi okullarında şartlar hazır olduğunda ise dönüp eğitimlerine devam edecekler."

BÖLGEDEKİ ÖĞRETMENLERİN BARINMA SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Depremde 75 öğretmenin hayatını yitirdiğini hatırlatan Dinçer, "Bu kayıpların derin bir acısı ve etkisi oldu. Öğretmenlerimizin hatıralarını yaşatmak için gerekli tedbirleri alıyoruz, alacağız." dedi.

Mevcut öğretmenlerin barınma sorunlarının çözülmesi için de gerekli tedbirleri aldıklarını aktaran Dinçer, bu kapsamda TOKİ'den Van merkez'de 48 konutun devralındığını belirtti. Erciş'te bitmek üzere olan 200 yataklı bir öğrenci pansiyonunun da öğretmenlerin hizmetine sunulacağını ifade eden Dinçer, "Ayrıca tek katlı ana okullarında birer sınıfı boşaltarak, (özellikle bekar bayan öğretmenlerimiz için) banyo, tuvalet ve mutfak imkanı olan birer odayı öğretmenlere ayırıyoruz." diye konuştu.

TOKİ tarafından öğretmenler için konteynırların da hazırlandığı bilgisini de veren Dinçer, "En az 200 civarında konteynır da 5 Aralık'a kadar hazır edilmiş olacak." ifadesini kullandı.

Dinçer bölgede bin ila bin 500 civarında öğretmenin konaklayabileceği bir potansiyeli hazır hale getirmek için çalıştıklarını dile getirdi.

cihan

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,388 µs