En Sıcak Konular

Dönüşüm 55 milyarla başlayacak

15 Kasım 2011 09:20 tsi
Deprem dayanıklı binaların yapılması amacıyla hazırlanan yasa tasarısı taslağı ile ilk etapta 55 milyar lira para toplanacak.

Depreme dayanıksız çürük binaların yıkılarak yerlerine dayanıklı binaların yapılması amacıyla hazırlanan yasa tasarısı taslağı ile ilk etapta 55 milyar lira para toplanacak. Kaynak için yeni bir vergi getirilmeyecek. Türkiye’yi depremde yıkılma riski taşıyan çürük binalardan arındırmak amacıyla hazırlanan kentsel dönüşüm düzenlemesi yaklaşık 55 milyar liralık dev kaynakla başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 400 milyar liralık bir kaynağa ihtiyaç olacağını belirttiği kentsel dönüşümün yaklaşık 23 milyar lirası 2B’den gelecek “bir defalık” gelirle karşılanacak. Geri kalan kaynağın büyük bölümü ise bütçeden ödenecek. Böylece bugüne kadar toplanan “depremvergileri”nin çok daha fazlası depremamaçlı yatırımlara harcanmış olacak.

YENİ VERGİ YOK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Afet Riski Altındaki Yapı ve AlanlarHakkında Kanun”un “Gelir veHarcamalar” bölümünü düzenleyen 7’ncimaddesine göre deprem amaçlı kentsel dönüşüm vatandaşın ödeyeceği normal vergilerle karşılanacak. Taslağa göre bu amaçla yeni vergi getirilmeyeceği gibi vergi oranlarında artışa da gidilmeyecek. Çürük binaların sahiplerine ödenecek bina bedelleri ve kamulaştırma bedelleri ile sağlam binaların proje, etüt ve inşa giderleri için gereken tüm kaynak “AfeteHazırlıkHesabı”nda birikecek gelirlerden karşılanacak.

ANA KAYNAK VERGİ

Düzenlemeye göre, oluşturulacak yeni hesabın en önemli gelir kalemini vergi gelirleri oluşturuyor. Bunun yanı sıra bir defalık gelir olarak 2B düzenlemesinden gelmesi beklenen 26 milyar liralık kaynağın da yüzde 90’ı bu amaçla harcanacak. Projenin ikinci büyük kaynağını ise projelerin uygulanması sırasında oluşacak rantlar oluşturacak. TOKİ’nin bu bölgelerde yapacağı binaların satış geliri dönüşümiçinkullanılacak. İşte deprem amaçlı kentsel dönüşümün gelir kalemleri:

♦ Vergiden 22.2 milyar lira: Genel bütçe vergi gelirleri tahsilât toplamının, birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde yüzde 10’u, diğer deprembölgelerinde yüzde 5’i aşmamak üzere, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen oran doğrultusunda,Maliye Bakanlığı tarafından hesaplanacakmeblağ, ertesi ayın sonuna kadar bu hesaba aktarılacak. Bakanlar Kurulu’nun söz konusu oranları tavandan belirlemesi durumunda 2012 yılında yaklaşık 22,2 milyar liralık nakit kaynak birikecek. Bu uygulama dönüşüm tamamlanana kadar devam edeceği için hesabın en büyük gelir kalemini bu vergiler oluşturacak.Hükümet, bütçeden keserek depreme aktaracağı kaynağı karşılamak için yeni gelir ya da vergi kalemleri ihdas etmezse, diğer yatırımlardankısmakdurumundakalacak.

BÜYÜK ŞEHİRLERDEN YÜZDE 50

Özel idarelerden 5.5 milyar lira: İlÖzel İdarelerine ayrılan payın, belediye sınırları il sınırı olan büyükşehir belediyelerinde yüzde 50’si, diğer illerde yüzde 15’i hesaba aktarılacak. Buna göre 2012 vergi gelir hedefi dikkate alındığında buradan depremhesabına önümüzdeki yıl yaklaşık 5 milyar 478 milyon lira kaynak aktarılacak.

Trafik cezalarından 2milyon lira:Düzenlemeye göre trafik cezalarının yüzde1’i kentsel dönüşüme aktarılacak.Önümüzdeki yıl bu yolla 2 milyon lira kaynak aktarılacak.

2B’den 23.4 milyar gelecek

6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2’nci maddesi gereğince, Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerden elde edilen gelirlerin yüzde 90’ı aktarılacak. Hükümet 2B düzenlemesini hızlandırdı. Bu düzenlemeyle toplam 26milyar lira kaynak toplanması bekleniyor. Bu kaynağın yüzde 90’ı yani 23,4 milyar lira deprem amaçlı kentsel dönüşüm için harcanacak. Ancak bu kaynağın küçük bir bölümü 2012’de, geri kalanı ise ilerleyen yıllarda kasaya girecek. Söz konusu kaynak bir defalık gelir olacak. Diğer kalemler ise her yıl bütçe gelirleriyle birlikte artarak devam edecek.

Diğer gelirler

Ayrıca Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından Kurumlara depreme hazırlık için aktarılacak kaynak; İmar Kanunu’nun 42’nci maddesi uyarınca verilen para cezalarının yüzde 50’si de bu hesaba gelir yazılacak. Bu iki gelirin yanı sıra, kentsel dönüşüm sırasında elde edilecek hasılat ve gelirler de hesaba kaydedilecek. Böylece ilk etapta hesaba toplamda yaklaşık 55 milyar liralık kaynak girişi olması bekleniyor.

bugün



 

Bu haber 685 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,289 µs