En Sıcak Konular

Esad'a karşı ortak tavır

15 Kasım 2011 08:52 tsi
Esad'a karşı ortak tavır Ankara, Esad yönetimine karşı izlenecek politikada Arap Birliği ile birlikte hareket edecek.

Plana göre 16 Kasım'a kadar Esad'ın atacağı adımlar izlenecek ve ortak politika ile Şam'a baskı yapılacak.

Suriye'ye karşı Arap Birliği bünyesinde kurulan komisyona başkanlık eden Katar ile Türkiye'nin yaptığı görüşmeler ışığında, 16 Kasım'a kadar Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tutumunun izlenmesi kararlaştırıldı. Ardından Türkiye ve Arap Birliği, Esad'a karşı eşzamanlı yaptırımlar uygulayacak. Suriye'ye karşı atılacak adımlar, 15-16 Kasım'da Arap Birliği'nin Fas'ta yapacağı toplantıda belli olacak. Arap dışişleri bakanlarının toplantısının ardından Türkiye-Arap Birliği Forumu yapılacak. Önceki akşam Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hemen ardından Katar'ın Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid Bin Muhammed El Attiye ile telefonla görüştü. İkili, 15-16 Kasım tarihlerinde atılacak adımları ve Suriye'nin Arap Birliği'ne yönelik acil çağrısını değerlendirdi. Görüşmede, her iki ülkenin misyonlarına yönelik saldırılara karşı ortak tavır belirlendi.

ESAD'A SON ÇAĞRI

Davutoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınan Dışişleri Bakanlığı 2012 bütçesi müzakerelerinde Esad yönetimini Türk misyonlarına yönelik saldırılar nedeniyle uyardı. Davutoğlu şunları söyledi: "Buradan, meclisimizin çatısı altından, Suriye yönetimine bir kez daha sesleniyorum: Başkonsolosluklarımıza ve büyükelçiliklerimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz. Artık bu mesajın Suriye yönetimine iletilmesi gerekiyor. Suriye yönetimini süratle şiddeti durdurmaya ve reformları hayata geçirmeye devam ediyorum."

KÜRTLER İÇİN KİMLİK İSTEDİK

Davutoğlu, Esad'ı ikna etmek için Türkiye'nin büyük çaba harcadığını, Cumhurbaşkanı ve Başbakan düzeyinde Şam'ın ziyaret edildiğini ve Dışişleri Bakanı, MİT ve DPT Müsteşarlarının reformlar konusunda Suriye yönetimini uyardıklarını da hatırlattı. Davutoğlu, bir de ilginç detay verdi: "Esad'a 'Suriye Kürtlerine kimlik kartı verin, bu ülkede kimliksiz kimse kalmasın' dedik, dinletemedik. Keşke Esad ve ekibi bizim Ocak, Mart, Nisan ve Ağustos ayında yaptığımız uyarıları dinleseydi ve kendi halkını yanına, arkasına alsaydı. Eminim mezhep farkı gözetilmeksizin tekrar seçimleri kazanırdı." Öte yandan Arap Birliği, aralarında askeri personelin de bulunduğu 500 gözlemciden oluşan 'Hakikatleri Ortaya Çıkarma Komitesi'nin Suriye'ye gideceğini açıkladı.

'SALDIRILAR İÇİN ÖZÜR DİLERİZ' 'KABAHAT İŞLEME YETER'

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, önceki akşam Türk, Suudi Arabistan, Katar ve Fransız diplomatik misyonlarına düzenlenen saldırılar için özür diledi. Bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyleyen Muallim, "Türkiye ile ilişkilerin şeklini Türkiye belirleyecek" dedi. Muallim'in açıklamalarına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Medya kanalıyla yapılan açıklama bize de ulaştı. Daha sonra tatmin edici bir açıklama yapacağım" karşılığını verdi. Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili ise SABAH aracılığıyla verdiği cevapta, "Biz özür istemedik, özür dileyeceklerine kabahat işlemesinler" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, bir soru üzerine, "Medya yoluyla özür olmaz, resmi olmalı. Türkiye buna ciddi bir tepki vermekte ve resmi bir özrü de diplomatik kanallardan beklediğini ifade etmektedir'' dedi. Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının ardından Suriye'deki Türk, Suudi Arabistan, Katar ve Fransız diplomatik misyonları, hükümet yanlısı sopalı ve bıçaklı kalabalık bir grubun saldırısına uğramıştı.

AB'DEN 18 SURİYELİYE DAHA YAPTIRIM KARARI

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışişleri bakanları dün Brüksel'de yapılan toplantıda Suriye'ye ilave yaptırımları görüştü. Bu kapsamda Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 18 kişinin daha malvarlığını dondurma ve vize yasağı koyma kararı alındı. İlave yaptırımlar arasında ayrıca Avrupa Yatırım Bankası'nın Suriye'ye kredileri dondurması da bulunuyor. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararına tam destek vererek, Şam rejimine artık halkının sesine kulak vermesi çağrısında bulundu. AB bugüne kadar Esad ve yakınları dahil 74 kişi ve 19 şirketin AB'deki mal varlıkları dondurdu.

ÜRDÜN KRALI ABDULLAH: BEN OLSAM BIRAKIRDIM
 
Ürdün Kralı Abdullah, Esad'a yönetimi bırakması çağrısında bulundu. Kral Abdullah, BBC'ye verdiği demeçte, "Onun yerinde olsam yönetimi bırakırdım. Yerime gelecek kişinin mevcut durumu değiştirebileceğinden emin olurdum" dedi.
 
Çin Dışişleri bakanlığı sözcüsü, Suriye'ye Arap Birliği'nin ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik planını hayata geçirme çağrısında bulundu. Sözcü, Çin'in Suriye'ye yönelik yaptırımlara destek verdiğini söyledi.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı çıkarak, Batı'yı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.
 
Fransız Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Suriye'deki sivillerin daha fazla korunmaya ihtiyaç duyduklarını ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin sonunda devreye girmesini beklediğini söyledi.
 
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Suriye'ye Libya'daki gibi bir askeri müdahalenin düşünülmediğini açıkladı.
 
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye yönetimine, sivillere yönelik şiddet eylemlerini derhal durdurması yönünde çağrıda bulundu ve yabancı büyükelçiliklere düzenlenen saldırıları kınadı.
 
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Arap Ligi'nin Suriye ile ilişkilerini askıya almasının çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Çelik, Suriye'de Beşşar Esed ve rejimi için artık geri sayımın başladığını vurguladı.

MUHALİFLER TÜRKİYE'DE TEMSİLCİLİK AÇMAK İSTİYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriyeli muhaliflerle görüşmesinde muhalefetin Türkiye'de temsilcilik açma yönündeki isteklerini tekrarladıkları öğrenildi. Öte yandan Arap Birliği'nin Suriye'ye 500 gözlemci göndererek yaşananları yerinde izleyeceği belirtildi.

sabah


Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,701 µs