En Sıcak Konular

Zorlu Enerji Rusya'da üretime başladı

14 Kasım 2011 17:48 tsi
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş'nin dolaylı ortağı Rosmiks LLC'ye ait Rusya'daki Tereşkovo doğalgaz santrali üretime başladı.



Zorlu Enerji'den yapılan açıklamada, şirketin yüzde 75,5 ortağı olduğu Rosmiks LLC'ye ait Tereşkovo doğalgaz santrali için Promişlenniy Energetica şirketi ile 11 Kasım 2011 tarihinde elektrik satış anlaşması imzalandığı ve santralin, bugün üretime geçtiği kaydedildi.

Zorlu Endüstriyel tarafından inşa edilen santralin 170 megavat elektrik ve 150 gigakalori/saat ısı kapasiteli ilk fazının devreye alma çalışmaları basit çevrim olarak tamamlandığı, kombine çevrim çalışmalarının ise önümüzdeki 3 aylık süreçte tamamlanmasının hedeflendiği ifade edildi. Santral tamamlandığında toplam kapasite 340 megavat elektrik ve 150 gigakalori/saat ısı kurulu güce ulaşacak.

Zorlu Enerji Grubu, yatırımını, yapımını, işletmesini ve bakımını üstlendiği Rusya'nın en büyük özel sektör enerji santrali Tereşkovo santralinin ilk fazı ile Moskova'da 200.000 kişiye elektrik ve ısı sağlayacak.

Yaklaşık 500 milyon dolar yatırım tutarı ile hayata geçen Tereşkovo Santrali, yılda 1 milyar 400 milyon kWh elektrik ve 600.000 Gkal/yıl ısı üretecek. Santralin yıllık cirosunun 100 milyon dolar olması bekleniyor.

Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa yaptığı değerlendirmede, Tereşkovo Santrali ile Zorlu Enerji Grubu'nun bölgesel güç olma hedefine bir adım daha yaklaştığını söyledi. Bursa, "Bugüne kadar içinde yer aldığımız birçok projede olduğu gibi bu önemli projede de yatırımcı, yapımcı, işletmeci ve bakım şirketi olarak görev alıyoruz. Böylece bu dört disiplindeki 18 yıllık deneyimimizi, bilgi birikimimizi ve kalifiye iş gücümüzü yurt dışına taşıyoruz" dedi.

Tereşkovo Santrali'nin inşaat çalışmaları Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Endüstriyel tarafından gerçekleştirilirken işletme ve bakım sorumluluğunu Zorlu O&M üstlenecek. Yurt içinde Zorlu Enerji Grubu'na ve diğer yatırımcılara ait santrallere hizmet veren Zorlu O&M, yurt dışında Yunanistan'dan Pakistan'a, Kuveyt'ten Rusya'ya uzanan bölgedeki birçok ülkede enerji tesislerine, montaj, devreye alma, bakım ve işletme hizmetleri sağlıyor.

Zorlu Enerji Grup Başkanı Bursa, Zorlu Enerji'nin Moskova'da toplam 340 MW elektrik ve 270 Gkal/saat ısı kapasiteli ikinci doğal gaz santral projesi Kojukhovo'nun 170 MW'lık ilk faz çalışmalarının ise Tereşkovo'nun hayata geçmesinin ardından hız kazanacağını belirtti.

Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin % 75,5'ine sahip olduğu Rosmiks LLC, Moskova'da bulunan Tereşkovo ve Kojukhovo santral projelerini gerçekleştirmek amacıyla Rusya'da faaliyet gösteriyor.

(CİHAN)

Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,696 µs