En Sıcak Konular

Dünyadaki diyabetli çocuk sayısı her geçen gün artıyor

14 Kasım 2011 16:27 tsi
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 14 yaş altındaki 440 bin kişinin diyabetli olduğunu açıkladı.



Dr. Şahin, ailelerin diyabetli çocuk sayısının her geçen gün arttığını, ailelere önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Şahin, dünyada diyabetli hasta sayısının 171 milyona yaklaştığını belirtti. Şahin, bu sayının 2030 yılında 366 milyon civarında olmasının beklendiğini vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, 14 yaş altındaki dünya nüfusunu oluşturan 1 milyar 800 milyon çocuktan 440 bininin diyabetli olduğunu belirten Dr. Şahin, çocukları diyabetten korumanın ve diyabet hastalığı olan çocuklara hayat boyu diyabetle birlikte yaşayabilmenin yolunu anlatmak gerektiğini söyledi. Diyabetin teşhis ve tedavisinde anne-babalara büyük görevler düştüğünü belirten Dr. Şahin, ebeveynlerin öncelikle hastalığın belirtilerinden haberdar olmaları gerektiğini söyledi. Diyabetin ana belirtilerinin çok su içme, çok idrara çıkma, halsizlik, hızlı kilo kaybı, bulantı, kusma olduğunu belirten Dr. Şahin, kilo problemi olan çocuklarda ise Tip 1 diyabetin olabileceğini, bu çocukların kan şekerlerinin düzenli şekilde izlenmesi, gerekli insülin tedavisinin düzenli şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı.

"ERKEN TEŞHİS CİDDİ RAHATSIZLIKLARI ÖNLÜYOR"

Dr. Şahin, diyabette erken teşhisin erken komplikasyonları (komaları) ve geç komplikasyonları (organ bozulmalarını) önlemede önemli olduğununun altını çizdi. Diyabetin, ciddiye alınması gereken tehlikeli bir hastalık olduğunu belirten Dr. Şahin, "Özellikle çocuklarda erken teşhis büyük önem taşıyor. Çocuğun gelecek hayatında kontrolsüz diyabet rahatsızlığı nedeniyle böbrek yetmezliği, kalp sorunları, körlük, damar bozuklukları, inme gibi rahatsızlıklar yaşamaması için küçük yaştan itibaren diyabetle yaşamayı öğrenmesi gerekiyor. Hareketsiz yaşam tarzından, aşırı kilodan ve dolayısıyla dengesiz beslenmeden kaçınmayı öğrenmesi gerekiyor. Özellikle 13-14 yaşlarında ergenlik döneminde kendini gösteren diyabet hastalığıyla ilgili etkin gözlemcilik yapması gereken anne-babalar, çocuklarına hastalıkla mücadele için psikolojik destek de vermeli." şeklinde konuştu.

DİYABETLİ ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

Okul çağındaki diyabetli çocukların beslenme düzeninin de anne-babalar tarafından belirlenmesi gerektiğini ve bu doğru beslenme alışkanlığının çocuğa erken yaşta kazandırılması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, "Eğer Tıp 1 Diyabet ise karbonhidrat sayımı ve bunun insülin tedavisiyle ilişkisi öğretilmelidir. Ara öğünlerine dikkat edilmeli, spor yaparken, hastalık ve stres gibi durumlarda kan şekeri oranına göre beslenme değişiklikleri de ayarlanmalıdır. Tip 2 diyabetli çocukların ise hemen hemen tamamı kiloludur. Bu çocuklarda toplam kalori alımının azaltılması ve özellikle yağ ve basit şeker tüketiminin kısıtlanması ve şekerli içecek kullanımının ortadan kaldırılması gerekir." dedi.

(CİHAN)

Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,385 µs