En Sıcak Konular

Davutoğlu Suriyeli muhaliflerle görüştü

14 Kasım 2011 15:22 tsi
İşte dakika dakika Suriye'de yaşananlar...

AB dışişleri bakanları, sivil halka şiddet politikasını sürdüren Suriye'ye uygulanan yaptırımları ağırlaştırdı.

İlave yaptırımlar kapsamında Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 18 yetkilinin AB'deki mal varlıkları donduruldu ve bu kişilerin AB'ye seyahatleri yasaklandı.

Dışişleri bakanları buna ilaveten Avrupa Yatırım Bankası'nın Suriye'ye kredi musluğunu kapattı.

AB resmi gazetesinde yarın yayımlanarak yürürlüğe girecek son yaptırımlarla birlikte Suriye yönetiminden toplam 74 kişi ve 19 şirketin AB'deki mal varlıkları dondurulmuş olacak.

AB aylar öncesinden Suriye'den ham petrol ithalatını ve Avrupalı şirketlerin bu ülkede petrol üretimine yatırım yapmasını yasaklamıştı.

SURİYE, TÜRKİYE'DEN ÖZÜR DİLEDİ

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, ülkedeki diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılar için özür diledi.

El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, "Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan bu saldırılar için özür diliyorum" dedi.

Viyana Sözleşmesi çerçevesinde elçiliklerin güvenliğinden sorumlu olduklarını belirten El Muallim, bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyledi.

Arap Birliği'nin önceki gün Suriye'nin üyeliğini askıya almasının ardından Suriye'deki Türk, Suudi Arabistan ve Fransız diplomatik misyonları hükümet yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grubun saldırısına uğramıştı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: "Biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki diplomatik temsilciliklere yapılan saldırılara ilişkin olarak, bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacaklarını ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceklerini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Dışişleri Bakanlığının 2012 Yılı Bütçesi hakkında bilgi veren Davutoğlu, Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği, Lazkiye Fahri Konsolosluğu ve Halep Başkonsolokluklarına yapılan saldırılara ilişkin açıklamalarda da bulundu.

Davutoğlu, "Buradan, hem de meclisimizin çatısı altında, Suriye yönetimine bir kez daha sesleniyorum; başkonsolosluklarımıza büyükelçiliklerimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Arap Birliği'nin son aldığı kararların, birlikte istişare de ettikleri, doğru kararlar olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Çünkü artık bu mesajın Suriye yönetimine iletilmesi gerekiyor" dedi.

Fas'ta Arap Ligi ile Türk-Arap forumu toplantısında bu kararları ele alacaklarını kaydeden Davutoğlu, bundan sonra Suriye yönetiminin kendi halkına uyguladığı şiddeti sona erdirmesi ve reformları bir an önce hayata geçirmesi gerektiğini dile getirdi.

Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konuda politikası net ve açıktır. Halkın haklı taleplerinin yanında yer alacağız ve Suriye yönetiminin bu baskısı karşısında da gerekli bölgesel ve uluslararası platformları harekete geçireceğiz" diye konuştu.

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim: "Son derece tehlikeli bir karar"

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının "son derece tehlikeli bir adım" olduğunu söyledi.

El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, şiddetin sona ermesi için Arap Birliği ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya ve muhalefetle diyaloğa başlandığı bir dönemde alınan kararın son derece tehlikeli olduğunu ve meşru olmadığını ifade etti.

ABD'yi Birliğin "gayri resmi üyesi" olarak nitelendiren El Muallim, ABD'nin Arap Birliği'nin kararından memnuniyet duymasının "fitnecilikle aynı anlama geldiği" görüşünü de savundu.

El Muallim, Arap Birliği'nin kararına rağmen "Libya'daki senaryonun Suriye'de tekrar etmeyeceğini" belirtti.

Suriye'ye yönelik komploların başarısızlığa uğrayacağını söyleyen El Muallim, Suriye'nin boyun eğmeyeceğini bildirdi.

El Muallim Suriyelilere seslenerek, "Gelecekle ilgili endişeniz olmasın. (Suriye) Halkın iradesi ve ulusal birlik sayesinde daha da güçlü çıkacak" dedi.

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye'yle ilgili tutumunu değiştirmeyeceğinden emin olduğunu da belirterek, ülkeye yabancı müdahale olacağını sanmadığını kaydetti.

Çin'den, Suriye'ye Arap Birliği'nin planını hayata geçirme çağrısı

Çin, Suriye'ye Arap Birliği'nin ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik planını hayata geçirme çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veimin, Çin'in bir kez daha Suriye hükümetini ve ilgili tarafları, şiddete son vermeye, siyasi süreci başlatmaya ve Arap Birliği'nin girişimini uygulama çabalarını iki kat artırmaya çağırdığını belirtti.

Sözcü, Çin'in Suriye'ye yönelik yaptırımlara destek verdiğini de ifade etti.

AB'den Suriye'ye ilave yaptırım hazırlığı

AB üyeleri Suriye'ye ilave yaptırımlar kapsamında Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 18 kişinin daha malvarlığını dondurmak ve vize yasağı koymak konularında anlaştı.

AB büyükelçilerince hazırlanan ve AB Dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında onaylanması beklenen ilave yaptırımlar arasında, Avrupa Yatırım Bankası'nın Suriye'ye kredileri dondurması da bulunuyor.

AB, 9 aydır meşru talepleri için meydanlara çıkan halkıyla savaşmayı seçen Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'a bir kez daha ''çekil'' çağrısı yaparak şiddet politikasının devamı halinde yaptırımları daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunacak.

Yaptırımlar kapsamında bugüne dek Esad ve yakınları dahil 56 Suriyeli yetkilinin malvarlığını donduran ve vize yasağı getiren AB, Suriye'den ham petrol ithalatını ve Avrupalı şirketlerin bu ülkede petrol üretimine yatırım yapmasını yasaklamıştı.

Suriye Merkez Bankası'na para transferini de durduran yaptırımlar kapsamında Suriye Ticaret Bankası dahil rejimi finanse eden 19 kuruluşun AB'deki malvarlıkları dondurulmuştu.

Irak Hükümeti: "Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili kararı kabul edilemez ve çok tehlikeli"

Irak Hükümeti, Suriye'nin Arap Birliği'ndeki üyeliğinin askıya alınmasının kabul edilemez ve çok tehlikeli olduğunu belirtti.

Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, yaptığı açıklamada, Arap Birliği'nin geçtiğimiz cumartesi günü aldığı ve Suriye'nin Birlik içindeki tüm faaliyet ve toplantılara katılmasını önleyen ve üyeliğini askıya alan kararın kabul edilemez ve çok tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.

Debbağ, Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili kararının kabul edilemez bir yolla alındığını ve Suriye'deki krizden daha büyük krizlere sahip başka Arap ülkeleri için böyle bir kararın alınmadığına dikkat çekti. Irak Hükümeti'nin rejim muhalifleriyle diyalogtan ve Suriye halkının özgürlüğünden yana olduğunu dile getiren Debbağ, "Suriye'deki kardeşlerimizin yanındayız, kendilerine tam özgürlüğü temenni ediyoruz. Ama davanın kısa yoldan uluslararası görüşmelere taşınmasıyla değil. Suriye'nin istikrarı ve güvenliği Irak için önemlidir. Irak Hükümeti, muhaliflerle diyalog başlatması ve ıslahatlar yapması için Suriye yönetimine çağrıda bulundu. Sorunlara çözüm bulmada Arap acizliği var" dedi.

Bu arada, eski Başbakan Eyad Allavi'nin liderliğindeki Irakiye listesinden dün yapılan açıklamada, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alan kararda Irak'ın çekimser kalması ve kararın lehinde oy kullanmamasının tüm siyasi parti ve koalisyonları temsil etmediği, bu tutumun sadece Başbakan Nuri El Maliki'yle Şii koalisyonu içindeki bazı partilere ait olduğu kaydedildi.

Irakiye listesi, Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili aldığı kararda Irak'ın sergilediği tutuma açıklık getirmesi için Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin sorgulanması amacıyla parlamentoya çağrılmasını talep edeceği bildirildi.

Arap Birliği, geçtiğimiz cumartesi günkü toplantısında Suriye içindeki krize çözüm getirecek Arap planını hayata geçirene kadar Suriye'nin Arap Birliği üyeliğini askıya almıştı. Karar için yapılan oylamada Irak çekimser kalırken Lübnan ve Yemen kararın aleyhinde oy kullanmıştı.

Suriye, Katar'daki Arap Oyunlarını boykot kararı aldı

Suriye, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenecek Arap Oyunlarını Arap Birliği'nin üyeliğini askıya alma kararını protesto etmek için boykot ediyor.

Suriye Olimpiyat Komitesi ve Spor Federasyonunun ortak açıklamasında, Suriyeli sporcuların, Doha'da 9 ila 23 Aralık günlerinde düzenlenecek oyunlara katılmayacağı belirtildi.

Resmi SANA ajansının yayımladığı açıklamada, Arap Birliği'nin kararı, teşkilatın tarihindeki "kara leke" olarak nitelendirilerek, Suriyeli sporcuların ülkelerine karşı kurulan komploya karşı duracağı ifade edildi.

22 üyeli Arap Birliği Suriye'nin üyeliğini önceki gün askıya almıştı. Karar alınırken, Irak çekimser kalmış, Lübnan ve Yemen karşı oy kullanmıştı.

Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alması: Rusya kararı eleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı çıkarak, batıyı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.

Rus haber ajanslarının bildirdiğine göre, Lavrov, Arap Birliği'nin Şam'ın üyeliğini askıya almasının doğru olmadığını söyleyerek, batının Suriye lideri Beşar Esad'ı indirmek için muhalefeti kışkırttığını ileri sürdü.

Lavrov, Rusya'nın, nükleer programından ötürü İran'a yeni yaptırımların uygulanmasına karşı olduğunu belirterek, batılı ülkelerin tek taraflı yaptırım uygulamak için İran ile gerginliği tahrik ettiğini ileri sürdü.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran ile ilgili hazırladığı raporda yeni hiç bir şeyin olmadığını savunan Lavrov, "Raporda sadece İran'ın askeri araştırmalar yaptığına yönelik net yanıtlar vermediğine dair ifadeler var. UAEK'ya bir başka ülkeden gelen belgeler var. UAEK'dan durumu daha iyi anlayabilmek için bu ülkenin açıklanmasını istiyoruz" diye konuştu.

İran'a yönelik yaptırım dayatmasının aşırıya kaçtığına inandıklarını belirten Lavrov, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

"ABD füze kalkanı konusunda henüz güvence vermedi"

Lavrov, ABD'nin füze kalkanını Karadeniz, Barents Denizi, Kuzey denizi ve Baltık Denizi'ne yerleştirme olasılığını göz ardı etmediğini ancak Moskova'ya hala kalkanın Rusya'ya karşı olmadığına dair güvence verilmediğini belirtti.

Lavrov, "Elbete ABD, füze kalkanının sadece Akdeniz dışındaki bölgelere de yerleştirilmesini göz ardı etmediğini itiraf etti... ki biz de bu durumu göz ardı etmiyoruz. Bu konudaki pozisyonumuz da farklı değil: 'Merak etmeyin. bu size karşı değil' şeklindeki ifadeler bizi tatmin etmez" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in görüşmelerinde, Obama'nın Moskova'ya füze kalkanının kendilerine yönelik olmadığına dair yazılı güvence verileceğini açıkça ifade ettiğini söyleyen Lavrov, ancak bugüne kadar bu konuda tatmin edici bir güvencenin kendilerine sunulmadığını kaydetti.
Davutoğlu, muhaliflerle görüştü

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Suriyeli muhaliflerle görüştü...

Görüşmede, muhalefetin Türkiye'de temsilcilik açma yönündeki isteklerini tekrarladıkları öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Suriye muhalefetine mensup grupların oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi üyeleriyle dün gece bir araya gelen Davutoğlu, Suriye'nin geleceğinin yine Suriye halkı tarafından belirlenmesi yönündeki ilkesini tekrarladı.

Görüşmede Suriye muhalefeti Arap Birliği'nin aldığı karar ile bu çerçevede yapılan görüşmeleri önemsediklerini ve bu tür görüşmelerde bulunmayı arzuladıklarını belirterek, Türkiye'de de temsilcilik açma yönündeki isteklerini yinelediler.

Edinilen bilgiye göre temsilcilik açılması konusundaki çalışmalar sürecek. Diplomatik kaynaklar yer ve zamanın henüz belli olmadığını belirtiyorlar.

Suriye'deki durum ve insan hakları ihlalleri gibi konuların da ele alındığı görüşmede, Fas'ta 16 Kasım'da yapılacak olan Türk-Arap İşbirliği Forumu dışişleri bakanları toplantısı hakkında istişarelerde bulunuldu. Muhalefet temsilcileri Almanya ve Rusya'da yapacakları temaslar hakkında da bilgi aktardı.

(AA)
v


Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,887 µs