En Sıcak Konular

Suriye, Türkiye'den özür diledi!

14 Kasım 2011 14:10 tsi
Suriye, Türkiye'den özür diledi! Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, ülkedeki diplomatik misyonlara düzenlenen saldırılar için özür diledi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, "Dışişleri Bakanı olarak, yabancı misyonlara yapılan bu saldırılar için özür diliyorum" dedi.

Viyana Sözleşmesi çerçevesinde elçiliklerin güvenliğinden sorumlu olduklarını belirten El Muallim, bu olayların tekrarlanmayacağını umduğunu söyledi.

Arap Birliği'nin önceki gün Suriye'nin üyeliğini askıya almasının ardından Suriye'deki Türk, Suudi Arabistan ve Fransız diplomatik misyonları hükümet yanlısı oldukları belirtilen sopalı ve bıçaklı büyük bir grubun saldırısına uğramıştı.

Suriye Libya değil

El Muallim, şiddetin sona ermesi için Arap Birliği ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya ve muhalefetle diyaloğa başlandığı bir dönemde alınan kararın son derece tehlikeli olduğunu ve meşru olmadığını ifade etti.

ABD'yi Birliğin "gayri resmi üyesi" olarak nitelendiren El Muallim, ABD'nin Arap Birliği'nin kararından memnuniyet duymasının "fitnecilikle aynı anlama geldiği" görüşünü de savundu.

El Muallim, Arap Birliği'nin kararına rağmen "Libya'daki senaryonun Suriye'de tekrar etmeyeceğini" belirtti.

Suriye'ye yönelik komploların başarısızlığa uğrayacağını söyleyen El Muallim, Suriye'nin boyun eğmeyeceğini söyledi.

Gerekli cevabı verdik

Davutoğlu, "Suriye'deki başkonsolosluklarımıza, büyükelçiliğimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür" dedi.

Davutoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dışişleri Bakanlığının 2012 yılı bütçesi hakkında bilgi verdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye'deki başkonsolosluklarımıza, büyükelçiliğimize yapılan saldırı gerekli diplomatik tepkilerle cevabını görmüştür ama biz bu saldırılara karşı en kararlı tutumu alacağız ve Suriye halkının haklı mücadelesinin yanında yer almaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, "Türkiye'nin bu konuda politikası net ve açıktır. Halkın haklı taleplerinin yanında yer alacağız ve Suriye yönetiminin bu baskısı karşısında da gerekli bölgesel ve uluslararası platformları harekete geçireceğiz" dedi.

Her politikamız "Ankara" damgalıdır

Değerler ile ulusal çıkarlar arasında bir denge, ahenk oluşturmanın en önemli prensip olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Tarihi değerler, tarihi bağlar... Şam'daki bir Suriyeli, Bosna'daki bir Boşnak, Bakü'deki bir Azeri, Kırım'daki Tatar, o gece rahat uyuyamıyorsa biz burada rahat uyuyamayız. Bir başka yerde evrensel değerler çiğneniyorsa 'bizim şu çıkarımız var' diye bu evrensel değerlerin çiğnenmesine göz yumamayız. Bunları sahiplendiğimiz zaman Türkiye Cumhuriyeti küresel bir güç olur.
 
Hangi ülke ne düşünürse düşünsün iddialı söylüyorum, Türkiye'nin geliştirdiği her politika 'Ankara' damgalıdır, 'Ankara' imzalıdır. Her ülke ile müzakere edersiniz ama nihai kertede ülkenin ali çıkarlarıyla oluşan Ankara merkezli bir dış politika yürütüyoruz.''

AA
 

Bu haber 751 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,594 µs