En Sıcak Konular

AB'den Arap Birliği'nin Suriye kararına destek

14 Kasım 2011 13:34 tsi
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararına tam destek vererek, Şam rejimine artık halkının sesine kulak vermesi çağrısında bulundu.

Ashton, AB dışişleri bakanlarının Suriye'ye ilave yaptırımları onaylayacakları toplantıya katılırken yaptığı açıklamada ''Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi ile yakın çalışmak zorundayız. Arap Birliği güçlü bir pozisyon aldı ve Suriye'de ne yapılması gerektiğini açıklığa kavuşturdu. Suriye'deki durum çok dikkatle izlenmelidir'' dedi.

Ashton, Arap Birliği'nin BM ve kendileriyle temasa geçerek Suriye'de sivil halkın korunması ve sivil toplum örgütlerine yardım için atılacak adımlar konusunda öneriler aldığını belirtti.

Catherine Ashton, Suriye'de 9 aydır devam eden sivillere yönelik şiddet politikasında 3500 Suriyelinin hayatını kaybetmesinden büyük endişe duyduklarını söyleyerek, katliamın sona erdirilmesi için AB'nin Arap Birliği ve diğer uluslararası ortaklarıyla birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydetti.

Ashton, Libya ve Suriye benzetmesine karşı çıkarak, ''Aynı yönde ilerlediğini düşünmüyorum. İki ülke aynı değil'' değerlendirmesinde bulundu.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a yaptığı çağrıda Ashton, ''Sonunda halkın için yapılması gerekenleri dinle'' dedi.
Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, ''Şam yönetiminin kanlı rejiminin inatçılığına karşı Suriye'de sivil halkın daha fazla korunmasına yönelik önlemler'' çağrısında bulundu.

Juppe, AB dışişleri bakanları toplantısına girişinde yaptığı açıklamada, ''Şimdi daha fazla insanı nasıl koruyabileceğimizi görme zamanı'' diyerek, Arap Birliği'nin üzerinde çalıştığı sivilleri koruma mekanizmasına destek verdi.

İran'ı müzakerelere zorlama stratejisi

AB dışişleri bakanları, Suriye'ye ilave yaptırımlar yanında Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) Tahran yönetimine suçlamalar içeren son raporuyla daha da önem kazanan İran'ın nükleer programına verilecek cevabı tartışacak.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Ashton, bugünkü toplantıda UAEK raporundaki bulgularla ilgili derin endişelerini yansıtarak Tahran yönetimine, bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini ortaya koyacak bir cevap hazırlayacaklarını anlattı.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise İran'a askeri müdahale konusunda ''Şu anda bunu düşünmüyoruz. Askeri müdahale çağrısı ya da taraftarlığı yapmıyoruz. Bununla birlikte gelecekte tüm ihtimallerin masada olması gerektiğini söylüyoruz'' dedi.

Hague, gelecek aylarda yeni yaptırımlarla samimi müzakereler için Tahran yönetimi üzerinde baskıyı artırma çabasında olacaklarını ifade etti.

AA




Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs