En Sıcak Konular

Kozmik MİT'çinin sır dolu ölümü

14 Kasım 2011 12:29 tsi
MİT’in kara kutusu ‘Hayalet’ bildiklerini anlatamadan öldü. 24 yıl MİT’te görev alan ve tutuklanana kadar görüntülenmediği için ‘Hayalet’ adıyla anılan Kozinoğlu, 10 gün sonra ilk kez hâkim karşısına çıkacak ve savunma

MİT Dış Operasyonlar Daire Başkanlığı’nda Asya Ülkeleri Daire Başkanı olarak görev yapan Kâşif Kozanoğlu, 10 Mart 2011’de Oda TV’ye yapılan Ergenekon baskınında ele geçirilen devlete ait gizli belgeleri sızdırdığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. Çevresinde “Hayalet” olarak tanınan ve eski bir bordo bereli olan Kozinoğlu, Silivri Cezaevi İnfaz Kurumu 1 Nolu F tipinde tutuklu bulunuyordu. Önceki gün akşam saatlerinde fenalaşan Kozinoğlu, yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Ağır spora bağlı kalp krizi

Kozinoğlu'nun Silivri Cezaevi’nde hayatını kaybetmesi, ‘ölümünde bir ihmal var mı?’ tartışmalarını da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili bir açıklamaya yapan Adalet Bakanlığı, Kozinoğlu’nun ağır spora bağlı olarak kalp krizi geçirdiği ve hemen arkasından hem cezaevi revirinde hem de kaldırıldığı hastanede müdahale edildiğini belirtti. Açıklamasında Kozinoğlu’na yapılan müdahaleyi dakika dakika yazan bakanlık, Kozinoğlu’nun cezaevinden bilinci açık ve nefes alış verişinin düzenli olduğunu öne sürdü. Ancak Kozinoğlu’nun cezaevinden çıkartılmadan önce kalbinin durduğu iddia edildi.

Dilaltı hapını verdiler

Kâşif Kozinoğlu Silivri Cezaevi’ndeki odasında, Ergenekon davası tutuklusu Hasan Ataman Yıldırım ve yine kendisi gibi eski bir özel kuvvetler mensubu olan Hasan Atilla Uğur ile birlikte kalıyordu. İddiaya göre spor yapan ve ardından koğuşuna gelen Kozinoğlu, duş aldıktan sonra fenalaştı. Kozinoğlu’nun fenalaştığını fark eden koğuş arkadaşlarından Hasan Ataman Yıldırım Kozinoğlu’na dilaltı hapını verdi. Hasan Atilla Uğur ise koğuş içerisinde bulunan acil durum butonuna basarak infaz koruma memurlarını çağırdı. Kozinoğlu önce revire ardından da ambulansla Silivri Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Darp izi veya kırık yok

Adalet Bakanlığı açıklamasında, “Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının 12 Kasım 2011 tarihli ve 2011/6951 sayılı Ölüm Muayene ve Otopsi Tutanağına göre; doktor tarafından ceset üzerinde elle yapılan yoklamada herhangi bir kırık, darp veya cebir izine rastlanmadığı belirlenmiştir. Müteveffa, kesin ölüm sebebinin belirlenebilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderilmiştir” dedi. Otopsi için Adli Tıp Kurumuna getirilen Kozinoğlu’nun cenazesi otopsinin ardından Haydarpaşa’daki Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin (GATA) morguna kaldırıldı. GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Komutanlığı’nın morguna kaldırılan Kaşif Kozinoğlu’nun cenazesi Salı günü Üsküdar’da defnedileceği öğrenildi.

Duruşması 10 gün sonraydı

Geçtiğimiz Mart ayında Ankara’daki evinde arama yapılan Kâşif Kozinoğlu, yurtdışında olduğu için gözaltına alınamamış, görevden dönmesi beklenmişti. Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz ’e ifade veren Kozinoğlu, 10 Mart 2011’de tutuklanmıştı. “Terör örgütü üyeliği ve gizli belgeleri temin etmek”le suçlanan Kozinoğlu için 38–69 yıl arası hapis cezası istendi. Oda TV davasının ilk duruşması 22 Kasım Salı görülecek ve Kozinoğlu ilk defa savunma yapacaktı.

Derin bilgilere sahipti

Kâşif Kozinoğlu, 1 Ağustos 1955’te Trabzon’da dünyaya geldi. 1970’lerin başında Türk Silahlı Kuvvetlerinin en seçkin birimi olan Özel Harp Dairesine adım attı. 1986’da Ankara Gölbaşında polis özel harekat timlerinin eğitiminde aktif görev aldı. Albay Arif Doğan’ın aktarımlarına göre Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) adlı gizli birimin kuruluş aşamasında ‘eğitmen’ olarak görev aldı. 1990’ların başında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) saflarına katıldı. O dönemde Operasyon Başkanı olan Şenkal Atasagun’a bağlı olarak çalıştı. Onun talimatıyla Afganistan bölgesine odaklandı. Sık sık buraya giderek bölge liderleriyle güçlü ilişkiler kurdu.

Afganistan’daki güçlü bağlantılarını kullanarak o dönemde çok da tanınmayan El Kaide Lideri Usame Bin Ladin’i yakalayabileceğini öne sürdü ancak bunu başaramadı.

2005 yılında bir davada “Reis” dediği hemşehrisi Çakıcı lehine karar çıkması için Yargıtay eski Başkanı Eraslan Özkaya’yı etkilemeye çalıştığı ortaya çıktı, yargılandı ve 5 ay hapis cezası aldı.

Yükselmek için MİT’e sunduğu Taşkent Üniversitesi diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı. Sahteciliği örtbas ettiği ileri sürülen Dışişleri Bakanlığı İstihbarat Genel Müdür Yardımcısı Kemal Asya daha sonra Kozinoğlu’nun istihbarat hinterlandında yer alan Taşkent’e büyükelçi olarak atandı.

Son olarak Mart 2011’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı hedef alan karalama operasyonun da aktif görev aldığı ve Odatv isimli internet sitesine bilgi sızdırdığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

istihbaratonline

Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,264 µs