En Sıcak Konular

Bin Ali’nin sarayında 1500 parça mücevher

14 Kasım 2011 11:37 tsi
Tunus’ta Zeynelabidin Bin Ali dönemi yolsuzluklarının ortaya konduğu 345 sayfalık rapor geçici devlet başkanına teslim edildi. Bin Ali’nin sarayından 1000 çift ayakkabı ve 1500 parça mücevher çıktığına işaret eden raporda yolsuzluğun ulaştığı

Tunus’un devrik lideri Zeynelabidin Bin Ali döneminde yapılan yolsuzlukları ortaya koyan rapora göre Bin Ali ve eşi Leyla Trablusi’nin Tunus’un başkentindeki saraylarının bodrumunda bin çift ayakkabı ve 1500 parça mücevher bulundu.

Bin Ali dönemindeki yolsuzluk ve rüşvet olaylarını ortaya koymak için kurulan ulusal komite, devlet kurumlarında, bakanlıklarda, bankalarda, gümrüklerde, basın mensupları ve avukatlar arasında ve daha başka kesimlerde yolsuzluğun aşırı derecede yayıldığını açığa çıkardı.

345 sayfalık raporun basın mensuplarına sunumu esnasında hukukçu Naci El-Bekuş şöyle dedi: ‘Utanç hissediyorum. Tüm değerler yağmalanmış.’ El-Bekuş, başkentin batısındaki varoş kesiminde kalan Sidi Bou Said Sarayı’nın milli anı olarak kalması açısından bir müzeye dönüştürülmesini teklif etti.

Komitenin soruşturulması için 11 bin dosya teslim aldığına işaret eden El-Bekuş şöyle ekledi: ‘Toplam beş bin dosya incelemeyi başardık. Bunlardan 320’si yargı sürecinin işlemesi için başsavcılığa sevkedildi.’

Ulusal komitenin hazırladığı raporda ayrıca şu ifadeler yer aldı: ‘Yolsuzluk her alana yayılmış. Bu alanların başında da yönetim, yargı, taşınmaz mallar, kamu malları, kamu sözleşmeleri, büyük projeler ve ödenekleri, iletişim, vergi, medya ve bankalar geliyor.’

Raporda Bin Ali ve eşinin yakınlarına ek olarak daha başka şahısları da kapsayan ihlaller, istimlak eylemleri, pazarlıklar, suçlar ve mafyacılık uygulamaları kınandı.

Basın mensuplarına rüşvet

Raporda Tunuslu ve yabancı (özellikle Arap ve Avrupalı) basın mensuplarının Tunus Rejimi’ni iyi göstermeleri için yapılan masrafların detaylarına yer verildi. Ülkedeki özel ve kamu bankalarının devrik başkan ve karısının akrabaları tarafından içinin boşaltıldığı vurgulandı.

Sfax Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin eski dekanı El-Bekuş, bazılarının (bankaların) birçok kere bazı şahıslarının borçlarını silme ve kendilerine yeni kredi vermeleri yönünde emirler aldıklarına dikkat çekti. El-Bekuş bunun da yönetimin bir şahsın tekelinde olmasından kaynaklandığını söyledi.

Raporda yolsuzluk olaylarına karışanların adlarının ilk iki harfine yer verildi. Ancak rapora ilişik ekte belge niteliğinde Bin Ali’nin birçok şahısla ve rejime yakınlığıyla bilinen basın organlarıyla yazışmalarına yer verildi.

Yazışmaların gerçekleştiği isimler arasında Londra’da ikamet eden ve 23 Ekim’de gerçekleşen seçimlerde 26 koltuk kazanan El- Arida Eş-Şabiyye akımının lideri olan El-Haşimi El-Hamidi yer alıyor. El-Hamidi’nin dün Tunus’a dönmesi bekleniyordu. Ancak raporun yayınlanmasının ardından dönüşünü ertelediği bildirildi.

Komite, hazırladığı raporu Bin Ali ve eşinin malvarlığına el konmasını emreden, Tunus’a ve zenginliklerine zarar veren herkesin hesaba çekilmesi çağrısında bulunan Tunus’un geçici devlet başkanı Fuad Mebazaa’ya teslim etti.



Bu haber 781 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,560 µs