En Sıcak Konular

CHP'li Tekin: Ortadoğu cehenneme döner

14 Kasım 2011 11:09 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ''Egemen güçlerin burada hesapları olabilir. Türkiye'yi bunların hesaplarında taşeron olarak kullanmaya kalkışırsak, Ortadoğu coğrafyası bir cehenneme dönüşür'' dedi.

Tekin, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı tarafından Antakya Spor Salonu'nda düzenlenen ''Hz. Ali Gadir-i Hum Bayramı ve Kardeşlik Konferansı''nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Suriye'deki olaylara değinen Tekin, ''Ortadoğu coğrafyası bu sorunlarla bugün karşı karşıya gelmedi. Uzun süredir çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olan bir coğrafyada yaşıyoruz. Ama burada Türkiye'nin önemi çok büyük. Türkiye Mustafa Kemal Atatürk'ün deyimiyle 'yurtta sulh, cihanda sulh'u kendisine ilke edinmiş bir ülke'' ifadesini kullandı.

Bir yıl önce Başbakanın ''Suriye ve İran'la çok iyi ilişkiler içine girdiğini ve çok iddialı sözler söylediğini'' belirten Gürsel, şöyle devam etti:

''Başbakan, 'uzun süredir komşu ülkelerle olan sorunlarımızı kısa sürede bitirdik ve sıfır noktaya getirdik' demişti. Doğrusu hepimiz çok umutlandık ve uzun süredir beklenen komşu ilişkilerinin bu kadar kısa sürede sağlanması herkesi mutlu etmişti. Ama görünen tablo o ki şimdi sadece Suriye ile değil, aynı zamanda İran ile önümüzdeki süreçte Irak'la bu sorun yaşanacaktır. Sebebi de şu, Türkiye'de bir terör sorunu var. Türkiye'deki terör sorununu sadece Türkiye'nin iç politikalarıyla çözmek mümkün değil. Bir ayağı Suriye, bir ayağı İran ve bir ayağı da Irak'ta. Şimdi bir tarafta kendi iç sorunlarımızın bu kadar kabardığı bir dönemde, Suriye'yle İran'la Irak'la bu sorunları yaşamamızı, daha doğrusu Türkiye'nin bugüne kadar devam eden dış politikalarında bu durumu nereye koyacağız? Sayın Başbakanın bir yıl önceki politikalarından dönüş yapıp, mevcut noktaya gelmiş olmasını da anlamış değiliz.

CHP olarak bizim Suriye, İran ve Irak'la iyi ilişkilerimizin olması gerektiğine inanıyorum. Egemen güçlerin burada hesapları olabilir. Türkiye'yi bunların hesaplarında taşeron olarak kullanmaya kalkışırsak, Ortadoğu coğrafyası bir cehenneme dönüşür. Umut ediyorum ki egemen güçlerin taleplerini yerine getiren bir ülke değil, içeride ve dışarda barışı ve kardeşliği isteyen bir Türkiye Cumhuriyeti olalım. Komşu ülkelerimizde, özellikle Suriye ve İran ile olan ilişkilerimiz konusunda iktidarın daha temkinli, başkalarının hesabının değil, Türkiye'nin hesaplarının ön planda olduğu bir politikayı devam ettirmesini diliyorum.''

Suriye'ye olası bir dış müdahale konusunda CHP'nin tavrıyla ilgili soruya Tekin, ''Umut ediyorum ki böyle bir müdahale söz konusu olmaz. Çünkü Türkiye'nin Suriye'ye müdahale edebilecek bir koşulu yok. Hangi koşullarda müdahale edeceğiz, onu doğrusu bilmiyorum. Sayın Başbakanın deyimiyle, 'içerideki demokrasinin sadece Türkiye'de değil, komşu ülkelerimizde işlemesini' en çok biz arzu ederiz. Ama bundan dolayı bir müdahalenin söz konusu olacağını zannetmiyorum. Türkiye böyle bir maceranın içine de girmesin'' diye konuştu.

-Van'daki deprem -

Van'daki depremle nedeniyle içinin yandığını vurgulayan Tekin, şunları kaydetti:

''Bir babanın kucağında çocuğu donarak ölüyorsa, bu ülkeyi yöneten herkes, biz dahil vicdanının sızlaması gerekiyor. Coğrafyayı bilen birisi olarak, depremin olduğu ilk günde uyardık. Bu çadırların geçici olduğunu söyledik. Bez çadırlar altında insanların soğukta yaşamlarını sürdürmeleri mümkün değil. Şuan görünen tablo çok vahim.

Başbakana acilen çağrı yapıyorum. Sayın Başbakan elinizi vicdanınıza koyun, 'dişinizi sıkın' demeyin, eğer diş sıkılabilecek durumdalarsa, Başbakan dahil Bakanların iki gün o çadırda nasıl yaşanır, onu görmelerini bekliyorum. Devletin binlerce sosyal tesisi ve otelleri var. Şu an hepsi bomboş. Sadece oraya transfer edeceksiniz. İnsanlar insanca yaşayabileceği bir ortamı hak etmiş durumdalar. Daha sonra da Van'da Erciş'te hangi dönüşümleri yapacaksanız yapın. 4 ay sonra da transfer edelim. Bu kar kış kıyamet altında binlerce çocuğun, yaşlının kadının vebali sizin boynunuzda olur. Umut ediyorum ki sayın Başbakan oradaki bütün yurttaşlarımızı transfer eder'' diye konuştu.


AA

Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,571 µs