En Sıcak Konular

İş Bankası'na miras davası

14 Kasım 2011 08:30 tsi
Soyadları ‘Mete’ olan 10 kişi, İş Bankası’ndaki 5 adet ‘kurucu hisse’ için dava açtı.

Soyadları ‘Mete’ olan 10 kişi, İş Bankası’ndaki kayıtlarda ‘Matozade Hüseyin Efendi’ olan kişinin mirasçıları olduklarını iddia ederek 5 adet ‘kurucu hisse’ için dava açtı. Mahkemenin reddettiği davayı Yargıtay ‘Süren iptal davası beklenmeli’ diyerek mirasçılar lehine bozdu.

İstiklal Savaşı kahramanlarından Metozade Hüseyin Efendi, 1923’te TBMM’nin takdiriyle onurlandırıldı. İddiaya göre, Soyadı Kanunu çıkıncaMetozade Hüseyin Efendi’nin soyadı da nüfusa ‘Mete’ olarak geçti. Hüseyin Mete (Metozade), Atatürk’ün emriyle o tarihlerde yeni kurulmakta olan İş Bankası’ndan 5 adet 10 lira nominal değerli ‘kurucu hisse’ satın aldı.Hüseyin Mete, 1Ocak 1949 tarihinde vefat etti.Mete’nin 10 mirasçısı, 8 yıl önce hisselerin vefat eden dedelerine ait olduğunun tespiti için dava açtı. Mirasçıların avukatı, “Metozade soyadı sehven nüfusa ‘Mete’ olarak yazılmıştır. Hisselerin, müvekkillerimait olduğunun tespitini istiyoruz” dedi.

‘AYNI KİŞİ DEĞİLLER’

10 mirasçı, mahkemeden alınan ‘Mahmut ve Fatma oğlu, 1289 doğumlu Rize İyidere Yapraklar Mahallesi’ne kayıtlı Hüseyin Mete’nin veraset belgesini de dava dilekçesine ekledi. İş Bankası, Hüseyin Mete’nin kimliğinin özellikle soyadının ispatının gerekli olduğunu belirterek davanın reddini istedi. Banka avukatı cevap dilekçesinde, “Banka kayıtlarındaki pay defterlerinde bankanın 5milyon lira sermayesini temsil eden 5 adet hisse senedi, (Matozade Hüseyin Efendi Biraderler. Mecidiye Mahallesi, Adapazarı) adına kayıtlıdır. Davacılarınmirasçısı olduğunu iddia ettiği HüseyinMete, Rize İyidere nüfusuna kayıtlıdır. Aynı kişiler değildir. Ayrıca davacıların elinde hisse senetleri de yoktur. Herhangi bir şekilde hisselerin kaybolduğuna veya ellerinden çıktığına dair iptal davası da açmamışlardır” dedi. İş Bankası’nı haklı bulan yerel mahkeme, 10 mirasçının açtığı davayı reddetti.

bugün


Bu haber 2,065 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,847 µs