En Sıcak Konular

Çevik Kuvvet’e şiddet ayarı

14 Kasım 2011 08:12 tsi
Çevik Kuvvet’e şiddet ayarı Çevik Kuvvet polisinin ‘zor kullanma’ aşamaları standarda bağlandı.

Cop kullanmanın derecesi topluluk tarafından polise yapılan direniş ve saldırının şiddetine göre ayarlanacak. İçişleri Bakanı Şahin orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında “derhal” adli ve idari işlem yapılacağını söyledi.

Toplumsal olaylarda sık sık “orantısız güç” kullanmakla eleştirilen Çevik Kuvvet timlerinin “müdahale” esasları yeniden şekillendirildi. Buna göre; dağılmayan gruplara önce tazyikli su, sonra göz yaşartıcı gaz sıkılacak. Polis son çare olarak cop kullanacak. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in talimatı ile “Toplumsal olaylarda görevlendirilen personelin harekat usul ve esaslarına dair yönerge”de Çevik Kuvvet’in imajını düzeltecek değişikliğe gidildi. İçişleri Bakanlığı 2012 bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında CHP, MHP ve BDP’li vekiller Çevik Kuvvet’in müdahale ettikleri olaylarda aşırı güç kullandığını iddia etmişti.Muhalefet milletvekilleri, “Birçok vekil arkadaşımız gazdan nasibini aldı. Polis eylemlerde orantısız güç kullanıyor” demişti.

ZOR KULLANMA AŞAMALARI

Yönergede yapılan değişiklik ile 20 bin Çevik Kuvvet polisinin “zor kullanma” aşamaları standarda bağlandı. Cop kullanmanın derecesi topluluk tarafından polise yapılan direniş ve saldırının şiddetine göre ayarlanacak. Bakan Şahin, müdahale esnasında orantısız güç kullandığı tespit edilen personel hakkında “derhal” adli ve idari işlem yapılacağını söyledi. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in onay vermesinden sonra hayata geçirilen yönerge 81 İl Valiliği’ne gönderildi. Değiştirilen yönerge ile toplantı ve gösteri yürüyüşleri öncesinde alınacak tedbirler, kanuna aykırı toplantı ve gösterilere müdahale sırasında alınacak tedbirler-genel prensipler ile takip edilecek zor kullanma aşamaları ayrıntılı olarak açıklandı.

Polis coptan önce göstericileri uyaracak

Çevik Kuvvet’e yeni “imaj” kazandırmayı amaçlayan yönerge birçok yeniliği içeriyor. Çevik Kuvvet herhangi bir olayla karşılaştığında toplantıya katılanların tamamının duyabileceği şekilde üç kez dağılın anonsu yapacak ve süre verecek. Toplantılara yapılan müdahaleler an be an kameraya alınacak. Zor kullanılarak etkisiz hale getirilmiş ve polise karşı direniş göstermeyen göstericilere karşı zor kullanmaya devam edilmeyecek. Yönergede “takip edilecek zor kullanma aşamaları” da belirlendi. Topluluk üç kez yapılan dağılın ikazından sonra dağılmazsa, göstericilere tazyikli su sıkılacak. Direniş gösterenlere karşı göz yaşartıcı gaz kullanılacak. Buna rağmen dağılmayan göstericiler için üçüncü aşamada cop kullanılacak.

bugün


Bu haber 969 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,812 µs