En Sıcak Konular

ABD için dünyanın en önemli bölgesi!

13 Kasım 2011 21:26 tsi
ABD için dünyanın en önemli bölgesi! "Dünyada, Asya-Pasifik bölgesinden daha önemli olduğunu düşüneceğimiz bir bölge yok"

ABD Başkanı Barack Obama, "Asya-Pasifik bölgesinin gelecek yıllarda patlamaya hazır büyümenin kalbi olacağını" söyledi. "Dünyada, Asya-Pasifik bölgesinden daha önemli olduğunu düşüneceğimiz bir bölge yok" diyen Obama,ABD'nin, "dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi" olarak adlandırdığı Asya-Pasifik bölgesinin gelecekte güvenliği ve refahını biçimlendirmeye bağlı olduğunu kaydetti.
 

ABD Başkanı Barack Obama, "Asya-Pasifik bölgesinin gelecek yıllarda patlamaya hazır büyümenin kalbi olacağını" söyledi.

Hawaii'nin başkenti Honolulu'da 21 üyeli Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) zirvesinde yaptığı konuşmada Obama, "Dünyada, Asya-Pasifik bölgesinden daha önemli olduğunu düşüneceğimiz bir bölge yok" dedi.

APEC üyesi dokuz ülkeyi (ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Vietnam, Malezya, Singapur, Brunei Sultanlığı, Şili ve Peru) kapsayan Trans-Pasifik Ortaklık (TPP) anlaşmasının anahatlarında uzlaşıldığını, ayrıntıların çalışılması gerektiğini ve gelecek yıla kadar anlaşmayı tamamlamayı amaçladıklarını belirten Obama, "Bunu yapabileceğimizden eminim. Birlikte ihracatı destekleyebiliriz, istihdam oluşturabiliriz ve müşterilerimize daha fazla mal sağlayabiliriz" dedi.
TPP serbest ticaret bölgesi anlaşmasının Asya-Pasifik bölgesi ve diğ er ticaret anlaşmaları için model olacağını ifade eden Obama, ABD'nin, "dünyanın en hızlı büyüyen bölgesi" olarak adlandırdığı Asya-Pasifik bölgesinin gelecekte güvenliği ve refahını biçimlendirmeye bağlı olduğunu kaydetti.
Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Japonya'nın da dü n resmen TPP anlaşması görüşmelerine katılmak istediği belirtildi.

-ABD-Çin-
Çin'e para birimi yuanın değeri ve izlediği ticaret politikaları konusunda baskıyı artırmaya çalışan ve Çin Devlet Başkanı Hu Cintao'ya, "Amerikalıların, Çin'in ekonomi politikası ve ABD-Çin ekonomik ilişkilerinin gelişimi konusunda hayal kırıklığına uğradığı ve sabırsızlığının arttığı" uyarısında bulunan Obama, Çin'in ticarette uluslararası kurallara uygun hareket etmesi ve Amerikalıların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmeyi durdurması gerektiğini söyledi.
Obama, "Göreve geldiğim günden bu yana söylediğim ve Çin ile ilişkilerimiz açısından gösterdiğimiz gibi sizinle kuralına göre oynamak istiyoruz. Ve döviz kuru muhtemelen iyi örnek. En büyük rekabetçi avantajımızın bilgi, patent ve telif hakları olduğu ABD benzeri ekonomiler için Çin gibi büyük pazarlarda ihtiyacımız olan korumayı alamamamız kabul edilemez" dedi.
ABD'de fırsat arayan yabancı yatırımcıları teşvik etmek i çin daha fazla çaba göstermeye ihtiyaç olduğunu belirten Obama, "Farklılıklarımızın sürdüğü alanlar olmasına rağmen, ABD-Çin ilişkilerinin karşılıklı saygı ve çıkara dayalı yapıcı bir yönde büyümeye devam edeceğinden eminim" dedi.

-Avrupa'nın borç krizi-
Konuşmasında Avro Bölgesi borç krizine de değinen Obama, Avrupa'nın borç krizini aşma çabalarında olumlu işaretler olduğunu, liderlerin sadece Yunanistan'a değil, Avro Bölgesi'ni etkileyen sorunlara odaklandığını belirtti.
Yunanistan ve İtalya'da yeni hükümet oluşumlarından memnun olduğunu, bunun küresel finans piyasalarının sakinleşmesine yardımcı olacağını vurgulayan Obama, her iki ülke liderlerin "yapısal reformlara" bağlılığının yatırı mcılara güven vereceğini kaydetti.
Bütün Avrupa'nın, borç krizinin üstesinden gelme çabalarında 17 üyeli Avro Bölgesine destek vermesi gerektiğini bildiren Obama, krizin çözülünceye kadar küresel ekonomi üzerinde olumsuz etki yapmaya devam edeceğini ifade etti.
ABD Başkanı Obama ayrıca Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütüne (DTÖ) girme beklentisinin, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev sıkı çalışmasının göstergesi olduğunu, bu ülkenin DTÖ'ye girmesinin ABD, Rusya ve dünya için iyi olacağını kaydetti.
Medvedev de Obama'ya, Rusya'nın DTÖ'ye girmesi konusunda verdiği desteğe teşekkür ederek, daha önce hiçbir ABD yönetiminin Rusya'ya benzer destekte bulunmadığını bildirdi.

-Çin Devlet Başkanı Hu-
Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu da APEC zirvesinde yaptığı konuşmada, "gelişmekte olan ekonomilerinin temsiliyetini artırmak adına küresel ekonomik yönetimin dünya ekonomisindeki değişiklikleri yansıtması gerektiğini" söyledi.
"Çin, daha adil uluslararası ekonomik düzen kurmak ve uluslararası ekonomik sistemde reform için çalışacak. Çin, uluslararası ekonomik ve finansal kuruluşlarda büyük rol oynayacak" diyen Hu, TPP dahil serbest ticaret anlaşmalarının, korumacılığa karşı çıkmada önemli çabalar oldu ğunu bildirdi.
Çin'in gelişmekte olan ülke olarak, "dengesiz, eşgüdümsüz ve sürdürülemez kalkınma" gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu ve teknolojik yenilik kapasitesinin güçlü olmadığını vurgulayan Hu, yerli ve yabancı yatırımcılara, "adil, istikrarlı ve şeffaf ortam" oluşturulması sözü verdi.
Ülkesinin, "hükümet hizmetlerini standart hale getirmek, etkin ve şeffaf biçimde sunmayı sağlayarak ve yönetim mekanizmalarını düzelterek, hükümetin mikroekonomik faaliyetlere müdahalesini azaltacağını" ifade eden Hu, fikri mülkiyet haklarını korumayı ciddiye aldıklarını söyledi.
Hu, Obama ile baş başa görüşmesinde de, küresel çapta ekonomik istikrarsızlıktaki ve belirsizlikteki yükselişin, Çin ve ABD'nin "işbirliğini ve iletişimini artırmasını" gerektirdiğini kaydetti.
APEC ülkeleri küresel ticaretin yüzde 44'ünü ve dünya nüfusunun yüzde 40'ını oluşturuyor.

AA
 



Bu haber 1,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs