En Sıcak Konular

'Dönerci cinayetlerinin' arkasından neonaziler çıktı

13 Kasım 2011 17:07 tsi
Almanya'nın değişik şehirlerinde 2000 ila 2006 yılları arasında sekiz Türk ve bir Yunanlı işletmecinin öldürüldüğü 'Dönerci Cinayetleri'nin arkasından Neonaziler çıktı.



Dönerci cinayetlerinde kullanılan silahın, Heilbronn şehrinde öldürülen bir polisin Neonazi katillerinin Zwickau kentindeki evinde bulunması NPD'ye yönelik kapatma tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Saldırılarıları düzenleyen Uwe B., Uwe M. ve Beate Z. adlı aşırı sağcı Neonazilerin kaldıkları evde yapılan aramada sadece dönerci cinayetlerinin işlendiği silah değil, aynı zamanda Uwe M. ve Uwe B.'nin dönerci cinayetleri ile 2004 yılında Türklerin Köln'de yoğun yaşadıkları bir sokakta gerçekleştirilen bir bombalı saldırıyı üstlendiklerine dair DVD'ler bulunduğu açıklandı.

Yeni saldırılar da planlayan katillerin, kendilerini 'Aşırı Sağcı Yeraltı Grubu'na bağlı gösterdikleri belirtildi. Thüringen eyaletinde gerçekleştirilen banka soygunun ardından Uwe B. ve Uwe M. bir karavanda ölü bulunmuş ve araçta yapılan aramada 2007'deki polis cinayetinde kullanılan silah ele geçirilmişti.

Bu iki Neonazi ile Zwickau'da aynı evi paylaşan Beate Z. ise, 4 kasım Cuma günü bu evi ateşe verip Salı günü polise teslim olmuş.

13 yıldır aranan üçlü grup hakkında, 10 cinayet, 12 banka soygunu ve 22 kişinin yaralandığı bir bomba saldırısı suçlaması yapıldı.

Çarşamba günü Beate B. hakkında yangın çıkarma, terör organizesine üye ve yardımcı olma ve cinayetlere karışma suçlarından tutuklama kararı çıktı. Beate'nin suç indiriminden faydalanması şartıyla olaylar hakkında konuşacağı ileri sürüldü.

Savcıların bu şekilde olayların nasıl gerçekleştiğini ve onlara yardımcı olan başka kişilerin olup olmadığını ortaya çıkarabilecekleri dile getiriliyor. Üçlünün 1990'lı yıllardan üyesi oldukları aşırı sağcı 'Thüringer Vatan Korucuları' derneğinden, bu üçlüye yardım eden kişiler olabileceği ileri sürülüyor.

3 KİŞİLİK NEONAZİ GRUBUN DAHA ÖNCEKİ SABIKALARI

Aşırı sağcı üç zanlı, 1990'lı yılların sonunda polis tarafından gözaltına alınmış ancak daha sonra serbest bırakılmıştı. Zanlılar, 1998 yılında izlerini kaybettirmişti. Sekizi Türk, biri Yunan dokuz kişinin öldürüldüğü seri cinayetlerin tamamı, Çek yapımı 'Ceska' marka tabancayla işlenmişti.

BİR ŞÜPHELİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Dönerci cinayetlerinin faali oldukları konusunda güçlü delillere ulaşılan ve intihar eden Uwe M. ve Uwe adındaki iki aşırı sağcıya yardımcı olduğu şüphesiyle HOLGER G. adlı bir kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, Türklerin cinayetlerinden sorumlu olduğu tahmin edilen 37 yaşındaki kişinin evinde arama yapıldığı belirtildi.

Bu kişinin, "Nasyonalsosyalist Yeraltı" (NSU) adlı terör örgütünün üyesi olmakla da suçlandığı kaydedildi.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, öldürülen Türklerle ilgili olarak yürütülen soruşturmada gelinen son aşama hakkında bilgi vermek amacıyla bugün basın toplantısı düzenleyecek.

"AŞIRI SAĞCI NPD KAPATILSIN"

Göçmen kökenli işletmecilere ve bir polis memuruna yönelik aşırı sağcı gruplarca işlenen cinayetler, aşırı sağcılara karşı müsamaha gösterilmemesini ve NPD'nin kapatılması taleplerini beraberinde getirdi.

Sosyal Demokrat Partinin (SPD) Schleswig-Holstein Eyalet şefi Ralf Stegner ve Almanya Yahudiler Merkez Konzey'i Başkanı Dieter Graumann, Aşırı Sağcı Almanya Milliyetçi Demokrat Partinin (NPD) kapatılmasını talep ettiler.

Ralf Stegner, ''Aşırı sağcıların 10 yıldır cinayetler işlemesi ve bunun ancak tesadüfen ortaya çıkması akıllarda bir çok soru oluşmasına neden oldu.'' diyerek anayasa düşmanı Neonazi çevrelerinin siyasi kolu NPD'nin kapatılmasını istedi.

NPD'nin kapatılmasından başka bir alternatif olmadığını söyleyen Dieter Graumann ise, iddiaların kesinleşmesi durumunda aşırı sağcı terörizmle karşı karşıya olduklarını ve bunun için yeni bir kararlı tutuma ihtiyaç olduğunu ifade etti. Niedersachsen İçişleri Bakanı Uwe Schünemann, Neonazilere karşı verilen mücadelede her şeyin yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann (CSU), Dönerci Cinayetleriyle Neonazi grupların bir bağlantısının kesinlik kazanmasının, aşırı sağcıların yeni şiddet boyutunu ortaya çıkaracağını söyledi. Aşırı sağcı grubu RAF terör örgütüne benzeten Birlik Partileri Fraksiyon şefi Volker Kauder ise işlenen suçların tamamının açıklığa kavuşturulması gerektiğini ve tüm partilerin toplumda aşırıcılara yer olmadığını göstermeleri gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde büyük yankı uyandıran dönerci cinayetlerin üçü Nürnberg'de, ikisi Münih'de, diğerleri ise Hamburg, Rostock, Dortmund ve Kassel'de gerçekleşmişti. Cinayetlerin tamamında Çek yapımı 'Ceska' marka tabanca kullanılmıştı. 

Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs