En Sıcak Konular

Kaçırılan feribota şafak operasyonu

13 Kasım 2011 09:23 tsi
Kaçırılan feribota şafak operasyonu İzmit-Karamürsel arasında sefer yapan 'Kartepe' adlı deniz otobüsünü kaçıran terörist, nefes kesen operasyonla ölü ele geçirildi.

PKK'lı terörist tarafından kaçırılan Kartepe adlı deniz otobüsünde korku dolu saatler yaşanırken Kaptan Cumhur Tunçel, güvenlik güçlerine şifreli olarak 'terörist tek kişi' mesajı iletti. Geminin etrafını saran hücüm botlar terörist Mensur Güzel'in dikkatini dağıtırken SAT komandaları sivil kıyafetlerle gemiye çıktı. İkna çabaları sonuç vermeyince Güzel öldürüldü.

İzmit-Gölcük seferini yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait 'Kartepe' adlı deniz otobüsü, 17.40'ta Gölcük'e gitmek üzere 5'i kadın 18 yolcu, 4 mürettebat ve 2 stajyer ile hareket etti. Hareketinden kısa süre sonra kaptan köşküne giren kimliği belirsiz bir kişi, üzerinde bomba olduğunu ileri sürerek gemiyi kontrolü altına aldı. Teröristin geminin kontrolünü ele almasının ardından saat 18.30'den itibaren güvenlik güçleri alarma geçti. Kartepe, rotasını İstanbul'a doğru çevirip ilerlemeye başladı. Sahil Güvenlik Komutanlığı botları da deniz otobüsünü takibe aldılar. Teröristin dikkatini dağıtmak amacıyla deniz otobüsünün çevresi zodyaklarla ve hücumbotlarla sarıldı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, gelişmeleri an be an takip ederken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun koordinasyonunda bir kriz merkezi oluşturuldu.

İKNA SONUÇ VERMEDİ

Olayın ilk saatlerinde Kartepe'yi kaçıranların 4 kişi oldukları bilgisi geldi. Ancak daha sonra, Kaptan Cumhur Tunçel'in şifreli bir şekilde haber vermesiyle gemiyi 1 teröristin kaçırdığı tespit edildi. Kartepe, 00.30 sularında Silivri Selimpaşa açıklarına demirledi. Deniz Otobüsü yolcularından Ceyhun Tezel, cep telefonuyla çektiği teröristin fotoğrafını polise gönderdi. Kriz merkezindeki yetkililerle Kaptan Cumhur Tunçel aracılığıyla irtibat kuran terörist, gemiye yakıt ve yiyecek istedi. İçine kapanık bir yapıda olduğu gözlenen terörist, gitmek istediği yere dair ne talep ettiğini düzgün bir şekilde ifade edemedi. İçişleri Bakanı Şahin'in koordinasyonunda, bir yandan operasyon kapsamında teröristin istekleri için hazırlıklar yapılırken diğer yandan ikna çabaları sabaha kadar devam etti ancak sonuç vermedi. Bakan Şahin'in, Genelkurmay Başkanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanı ile yaptığı görüşmede ortak operasyon yapılması kararı alındı. İkna çabaları sırasında, teröristin psikolojisi çok iyi takip edildi. Psikolojik ve fiziksel olarak yorgun düştüğü anda da, saat 05.35'te İstanbul yeni güne uyanmadan SAT Komandoları düğmeye bastı.

KOMANDOLARA KAPIYI AÇTILAR

Akşam saatlerinde başlayan heyecanlı bekleyişlerini sürdüren yolcular ve mürettebat, alt kattaki salonda bulunuyorlardı. SAT Komandolarının yaklaştığını fark eden mürettebattan Egemen Erdoğan, gemiye girebilmeleri için SAT Komandolarına kapıyı açtı. Yolcu görünümde olan komandolar yolcu salonuna girip bir süre bekledikten sonra, kaptan köşküne çıktı. Komandolar çatışmaya mahal vermeden teröristi etkisiz hale getirdi. 6 el silah sesi duyuldu. Operasyon, yolcuların burnu bile kanamadan tamamlandı ve herkes derin bir 'ohh' çekti. Silivri Sahili'nde gazetecilere operasyonla ilgili bilgi veren İstanbul Valisi Avni Mutlu, 'Güvenlik birimlerimiz, birimlerimiz fevkalade uyumlu, başarılı ortak bir bilgi paylaşımı ve operasyon gerçekleştirmiştir" dedi. Teröristin cesedi otopsi yapılmak üzere Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na gönderilirken gemide bulunan 18 yolcu ise saat 07.00 sularında Sahil Güvenlik botlarıyla Silivri sahiline çıkarıldı. Yolcular daha sonra ifadeleri alınmak üzere, sahilde bekleyen polis minibüsüne bindirilerek emniyete götürüldü.

450 GRAM A4 PATLAYICI ÇIKTI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, teröristin 1984 Diyarbakır Kulp İlçesi doğumlu Mensur Güzel olduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Teröristin üzerinden 3 adet 450 gram A4 patlayıcı çıktı. Terör örgütünün gençlik yapılanmasında, Kocaeli gençlik sorumlusu olarak çalıştığı tespit edildi. Kandırılmış bir fakir bir halk çocuğu. Kaybolan hayatlardan biri olarak kendi hayatını kaybetmek suretiyle bir operasyona konu oldu. Bizi mutlu eden yolcu ve mürettebatın burnunun bile kanamadan kurtarılmış olması" dedi. Mensur Güzel'in 2008 yılında Ankara'da 4. Mekanize Tugayında askerlik yaptığı sırada firar ederek PKK'ya katıldığı belirlendi.

İkna etmek için çabaladık

PKK'lı terörist Mensur Güzel'in kaçırdığı Kartepe'yi kurtarma operasyonu, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in koordinasyonunda yürütüldü. Deniz otobüsünü İstanbul'un batısına yönlendirdiklerini anlatan Şahin, "Bu uzaklaştırma stratejisi işe yaradı. Olay boyunca kurduğumuz irtibatla teröristin hali ve psikolojisini yakından takip ettik" dedi. Bakan Şahin, "Teröristin ikna olmamakta çok direndi. Komandolarımız çoktan deniz otobüsünde yerlerini almışlardı yolcu görünümünde. İknanın da netice vermediği anlaşılınca saat 05.45 itibarıyla operasyon gerçekleşti" diye konuştu.

ÇATIŞMAYA MAHAL VERİLMEDİ

Kriz yönetiminin başında bulunan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, operasyonun ardından Silivri sahilinde yaptığı açıklamada, güvenlik birimlerinin ortak çalışmasıyla başarılı bir operasyon düzenlendiğini söyledi. Mutlu, "Operasyonu gerçekleştiren birimlerimiz, fevkalade dikkatli ve çok seri bir operasyon düzenlemek suretiyle hiçbir çatışmaya mahal vermeden netice almışlardır" şeklinde konuştu.

Kaptan Tunçel kilit rol oynadı

Kartepe Deniz Otobüsü'nün Kaptanı Cumhur Tunçel, kaçırılma olayının olduğu andan son ana kadar soğukkanlılığını korumayı bildi. Tunçel, gemiyi kaçıran teröristin tek kişi olduğunu şifreli bir şekilde güvenlik birimlerine ileterek operasyonun yapılmasında kilit rol oynadı. Teröristin taleplerinin güvenlik birimlerine iletilmesi görevini de Kaptan Tuncel yürüttü. Kaptan Tuncel'in soğuk kanlılığı ve güvenlik birimleriyle eş güdüm halinde gerçekleştirdiği gayretlerin de önemli katkısıyla, Kartepe Deniz Otobüsü yolcuları ve mürettebatı sağ salim kurtuldu.

SAATLER GEÇMEK BİLMEDİ

Kaptan Cumhur Tunçel'in eşi eşi Nihal Tunçel gelişmeleri Kocaeli'nden takip etti. Eşinin ve diğer yolcuların kurtulmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Tunçel, deniz otobüsü kaçırıldıktan sonra eşiyle görüşme fırsatı bulduğunu aktararak, 'Devletimizden Allah razı olsun. Kurtuldular hepsi. Önce eşim sonra da bütün yolcular, sağlıkları yerinde. O yüzden mutluyum yani. Saatler geçmek bilmedi burada. Sağ olsunlar hepsi çok yardımcı oldular, Valimiz, Belediye Başkanımız. Yani çok mutluyum söyleyecek bir şey bulamadım. Eşimle birkaç kez konuşma fırsatı buldum. Fakat sadece 'iyiyiz' dedi, sorularıma cevap vermedi" şeklinde konuştu.

Hem Van hem de Kartepe Kahramanı

İzmit'te kalkışından sonra kaçırılan Kartepe Deniz Otobüsü'nde Van'daki kurtarma çalışmalarına katılan Gölcük Arama Kurtarma Timi (GESOTİM) üyesi olan Ceyhun Tezel de vardı. "Sesimi duyan var mı" çığlıklarıyla enkaz altındakilere ulaşmaya çalışan Tezel, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, cep telefonuyla çekilen teröristin fotoğrafını Van'daki tim lideri Necmi Kocaman'a gönderdiğini, onun da polise ulaştırdığını söyledi. Kocaman'la telefonda konuşan Tezel tüm bilgileri aktardı. Yolcuların saniye saniye gelişmeleri alt kattaki oturma salonunda canlı olarak izlediğini belirten Tezel, "Biz alt kattaydık. Sabah saatlerinde 6 el silah sesi duyduk. Mermi seslerini duyunca öldürüldüğünü anlamıştık. Sakinleştirme işi daha çok bana kaldı" dedi.

YOLCULARI SAKİNLEŞTİRDİ

Kaçırıldıktan sonra teröristin yolculara hiç görünmediğini de belirten Tezel, gemi mürettebatıyla arasında yaşanan iletişim operasyonunu da paylaştı. "Yanımdaki bayanlar müthiş bir panik içindeydiler. Onları sakinleştirmeye çalıştım" diyen Tezel soğukkanlı davranarak diğer yolcuları da sakinleştirmeye çalıştı.

Teröristin kafası karıştırıldı

Kaçırılan deniz otobüsü Kartepe, Silvri Ambarlı Limanı'ndan demir aldıktan sonra Kocaeli'ye getirildi. Deniz otobüsündeki yolcular ve stajyer öğrenciler ise karayolu ile geldi. Stajyer öğrencilerden Seyit Güven teröristin İmralı'ya gitme isteği gibi bir durumun olmadığını belirterek "Özellikle İstanbul Emniyetine çok teşekkür ediyorum. Teröristle sürekli irtibata geçerek kafasını karıştırdılar. Sürekli olarak onlara 'Benim kafamı karıştıramazsınız' diyordu ama operasyonda kimse ne olduğunu anlayamadı. Yani o derece kafası karışmıştı. Bence operasyonun bu kadar başarılı olmasının nedeni de budur" diye konuştu.

Vali'den çelişkili açıklamalar

Kaçırılan Kartepe Deniz Otobüsü operasyonu ile ilgili yürütülen operasyonda, Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın İçişleri İdris Naim Şahin ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun verdiği bilgilerle çelişen açıklamaları dikkat çekti. Olayın terör eylemi olmayabileceğini belirten Vali Topaca, 'İlk bulgular olayın adi olay olma ihtimalini kuvvetlendirmekle birlikte, tam kesin sonuca ulaşmış değiliz' dedi. Topaca ayrıca, 'Deniz otobüsünü kaçıran kişinin üzerinden bomba çıkmadı. Üzerinde şişe ve kablolarla bomba süsü verilmiş düzenek bulundu' diye konuştu. Topaca'nın bu açıklamasına karşın, Bakan Şahin, teröristin üzerinden 450 gram ağırlığında A4 patlayıcı bulunduğunu bildirdi.

Yeni Şafak



Bu haber 896 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,612 µs