En Sıcak Konular

Sarko'nun 'yalancı' sözüne değil, Obama'nınkine bakın

12 Kasım 2011 17:33 tsi
Sarko'nun 'yalancı' sözüne değil, Obama'nınkine bakın "İsrail’in, hakikaten saldıracaksa da bu denli ‘gürültü’ çıkartması doğrusu kafa karıştırıcı. Ve ‘neden şimdi’ sorusunun çok net yanıtı yok"

İran’la ilgili haberlere bakınca büyük bir bezgilikle Irak deneyimini anımsıyorum. Batı kaynaklı haberleri aktarırken savaş manipülasyonuna alet olmama çabasıyla az titizlenmemiştik. Batı istihbaratının baskıladığı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun (UAEK) ‘kaygı’ beyan eden raporları mı dersiniz? Saddam’ın Nijer’den uranyum satın aldığına dair sahte istihbaratın allanıp pullanması mı? Tony Blair’in ’45 dakika içinde Avrupa kentlerinin semalarını mantar bulutlarının kaplayacağı’ edebiyatı mı? En fazla aklımıza kazınanı o vakitler ABD Dışişleri Bakanı olan Colin Powell’ın “Irak’ın kitle imha silahlarına kanıt” diye sunduğu uydu görüntüleri, şemalar, konteyner vs görüntüleri eşliğindeki BM Güvenlik Konseyi konuşmasıydı. Irak savaşı için ‘meşruiyet satın almaya hazır olanlar’ için ne kadar da ikna ediciydi! Ölen 1 milyondan fazla Iraklı göremedi, onların yüzleri anca Powell üç-beş yıl sonra yalan söylediğini itiraf ettiğinde kızarmıştır. Anımsayan kaldı mı bilmem lakin tüm bunlar George W. Bush Amerikası’nın Irak’ta işgal gerekçesi yapılmıştı. Bush o vakitler Irak’a demokrasi getirmekten söz etmiyordu, o sonraki kılıf oldu.

Şimdi aradan sekiz yıl geçmişken, birileri Irak’a saldırıya ‘meşruiyet sağlanacak’ diye bu kadar fazla ‘atıp tutulduğu’ için bin pişman olsa gerek! Zira aynı senaryoyu İran için uygulayıp dünya kamuoyunu ‘saldırganlığa’ ikna etmek zorlaştı.

SARKO’NUN ‘YALANCI’ SÖZÜNE DEĞİL OBAMA’NINKİNE BAKIN

İsrail’in, hakikaten saldıracaksa da bu denli ‘gürültü’ çıkartması doğrusu kafa karıştırıcı. Ve ‘neden şimdi’ sorusunun çok net yanıtı yok. Suriye’deki karışıklığın daha epey süreceğinde herkes hemfikir. İsrail açısından geriye Arap uyanışıyla bölgedeki statükonun çatırdaması ve Amerika’nın Irak’tan büyük ölçüde çekilecek olmasının telaşı kalıyor. Ortadoğu’da bu denli karmaşa yaşanırken, İsraillilerin tek başlarına cesaret edemeyecekleri bir şey için gönülsüz Obama’yı dürtüklemeye çalıştıkları hissiyatına kapılmamak elde değil. Obama malum geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Netanyahu’yu ‘çekiştirirken’ yakalandı. Gerçi herkes meseleyi Sarkozy’nin Netanyahu için ‘yalancı’ demesinden tuttu, lakin bence daha iç gıcıklayan Netanyahu için “Ona tahammül edemiyorum. O bir yalancı” diyen Sarkozy’ye, Obama’nın verdiği yanıt: “Sen bezdiğini söylüyorsun. Bense onunla her gün iştigal etmek zorundayım.” Obama’nın İsrail ve Yahudi lobisinin etkisindeki Amerikan Kongresi’ni kast ettiğine ne şüphe!

‘ULUSLAR ARASI BARIŞA TEHDİT’ OLMAK…

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın son gelişmelere tepkisi “İran ulusu akıllıdır. Sizin zaten sahip olduğunuz 20 bin bombaya karşılık iki bomba yapmayacağız. Sizde karşılığı olmayan birşey geliştireceğiz, bu da etik, insanlık, dayanışma ve adalettir” oldu. İranlılar, Humeyni’nin meşhur fetvasına rağmen nükleer bomba peşine düşer mi, içlerinde böylesi emeller taşıyanlar var mı, doğrusu kestirmek zor. Lakin öyle olsa dahi eldeki olgular İran’ın ‘uluslar arası barışa tehdit olduğu’ tezinin altını doldurmaktan uzak. ‘Uluslar arası barışa tehdit oluşturmak’ denilince akla daha ziyade Irak savaşı, Lübnan’a saldırı, Mavi Marmara’ya uluslar arası sularda saldırı ile uluslar arası denetimden azade 200’den fazla nükleer silah sahibi olunabilmesi geliyor.

Elbette bütün bu gürültü patırtının asıl sebebinin İran’da rejim değişikliği arzusu olduğu da aşikar. İşin doğrusu İran’daki rejimden hiç hazzetmiyorum. Değişmesi beni ancak sevindirir. Ama başkalarının arzularıyla değil, İranlıların kendi iradelerinin tezahürü olacak mücadeleleriyle… Ve acıklı olan şu ki, nükleer yalanlar, Ahmedinecad ile Hamaney arasındaki iktidar mücadelelerine batmış, enflasyon, işsizlik, yolsuzluk ve siyasi katılım açmazındaki İranlıları sadece rejim etrafında kenetlenmeye yarıyor. Daha ötesine değil. 

Ceyda Karan / Habertürk  (İlgili kısım)



Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,879 µs