En Sıcak Konular

Salih: PKK'ya izin vermiyoruz

12 Kasım 2011 09:09 tsi
Salih: PKK'ya izin vermiyoruz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Berham Salih, PKK'nın kuzey Irak'ta konuşlanmasına "izin vermediklerini" söyledi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına karşı çıktı

Salih: PKK'ya izin vermiyoruz, siyasi çözüm şart
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Berham Salih, PKK'nın kuzey Irak'ta konuşlanmasına "izin vermediklerini" söyledi, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına karşı çıktı



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Berham Salih, PKK'nın kuzey Irak'ta konuşlanmasına "izin vermediklerini," örgüte karşı önlem aldıklarını ancak sorunun tek taraflı askeri müdahalelerle çözülemeyeceğini söyledi.

Salih, "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin PKK terör örgütünü kendi topraklarında konuşlanmasına neden izin verdiği" sorusuna şu cevabı verdi:

"Biz izin vermiyoruz. Irak-İran-Türkiye sınırındaki dağlık bölgede bu grupların varlığı belki de 20 yıl öncesine uzanıyor. Biz çok açık ve net bir şekilde konuştuk: Kürdistan topraklarının, Irak topraklarının komşularımızın güvenliğine saldırmak için kullanılması kabul edilemez. Buna göz yummuyoruz; hoşumuza gitmiyor, bunu kabul etmiyoruz. Üstüne üstlük, elimizden geldiğince bu grupların bu topraklara engelsiz bir şekilde ulaşmasına karşı önlemler alıyoruz."

Ancak Salih, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarını kastederek "tek taraflı askeri operasyonların fayda sağlamayacağını" kaydetti. Salih siyasi çözümün şart olduğunu söyledi: "Aynı zamanda Türk komşularımıza da tek taraflı askeri harekâtların fayda getirmeyeceğini söylüyoruz. Bunlar boşuna atılan adımlar ve sorunu çözemez. Günün sonunda bu sorunun köküne inmek için siyasi bir yol olmak zorunda."

Siyasi çözüme ek olarak Salih, bölgesel işbirliğinin de gerekli olduğunu vurguladı: "Sınır güvenliği konusunda komşularımızla çalıyoruz, bölgesel bir işbirliği olması için Irak hükümetiyle çalışıyoruz. Çünkü dediğim gibi tek taraflı askeri operasyonlar işe yaramayacak, bunu tarih de gösterdi. Bu İran için de geçerli. İran da köylerimizi top atışına tuttu. Türkiye'nin de saldırıları oldu. Bunlar istikrarlı bir ilişki kurma hedefimize ulaşmamıza yardımcı olmaz. Bir sorunumuz var. Bundan kaçmıyoruz, reddetmiyoruz. Bu sorun işbirliğiyle; ama daha da önemlisi ihtilafa neden olan siyasi sorunların üzerine gidilmesiyle çözülebilir."

BEYAZ SARAY'DA GÖRÜŞMELER YAPTI

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Berham Salih Salı günü Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Joe Biden'la görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden ve Salih bölgesel, siyasi ve güvenlik konularını ele aldı. Kürt kaynaklara göre de Salih, Biden'dan Amerika'nın Irak'tan askerlerini çekmesinin ardından bölgelerinde istikrarı muhafaza edecek diplomatik ve ekonomik desteğini sürdürmesini istedi.

Amerikan askerleri Aralık ayı sonuna kadar Irak'tan tamamıyla çekilecek. Amerika'nın Sesi mülakatında Salih, Amerika'nın Irak'tan çekilmesini "bir dönemin sonu" olarak nitelendirdi. Amerika'yla yakın bir ilişki kurduklarını anlatan Salih, Amerika'ya müdahalesinden teşekkür etti. Salih, Amerika'yla uzun geçmişi olan bir ilişkiye sahip olmalarıyla birlikte Irak'ın bir parçası olduklarını özellikle vurguladı: "Biz Irak'ın bir parçasıyız. [Amerika'yla ilişkimiz] Irak'ın ulusal dış politikalarıyla bağdaşmayan bir şekilde düzenlenemez."

Beyaz Saray'a ek olarak Salih'in Kongre'de ve Dünya Bankası'nda da görüşmeleri oldu. Salih'in Senato azınlık lideri Mitch McConnell, Cumhuriyetçi Partili Illinois Senatörü Mark Kirk, Missouri Senatörü Roy Blunt ve bağımsız Connecticut Senatörü Joe Lieberman'la görüştüğü bildirildi. Salih, Washington temasları sırasında eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'la da bir araya geldi.

Voice of America



Bu haber 952 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,787 µs