En Sıcak Konular

'Kongre'ye dikkat edin'

12 Kasım 2011 08:21 tsi
'Kongre'ye dikkat edin' Washington Ankara'yı dikkatle dinliyor ama...

Amerikalılara Türkiye’yi tanıtmayı amaçlayan Amerikan Türk Koalisyonu’nun Başkanı Lincoln McCurdy’ye göre Washington Ankara’yı dikkatle dinliyor. McCurdy, “İki ülke ilişkileri eşit ortaklık halini alıyor. ABD, Türkiye’nin rehberliğine ihtiyaç duyuyor” dedi

Washington’da Türkiye konusunda en uzman isimlerden biri Lincoln McCurdy... 1980’lerde ABD’nin İstanbul Konsolosluğu’nda ticari ateşe olarak görev yapan McCurdy, 1989’da Amerika’ya döndükten sonra Amerikan-Türk Konseyinin (ATC) kurulmasına yardım etti. 1998-2004 yılları arasında bu kurumun başkanı olarak görev yaptı. ABD’li yetkili, şimdi de Amerikalı liderleri ve halkı Türkiye konusunda bilgilendirmeyi amaçlayan ATC’nin başkanlığını yapıyor. McCurdy, Vatan gazetesine Türkiye’nin Washington’da artan önemini değerlendirdi:

‘Kongre anlayamıyor’

- Ortadoğu’da büyük bir değişim yaşandı ve yaşanıyor. Ancak birçok Amerikalı lider, bu değişimleri kavramakta güçlük çekiyor. Çoğu yöneticimiz Soğuk Savaş mentalitesinden kurtulmuş değil. Afganistan ve Irak’taki durum tam anlaşılamamış. Türkiye’nin bu iki ülkede önemli rol üstlendiği bilinmiyor. Türkiye, ABD ve İsrail; Suriye, Irak ve Afganistan’da benzer politikalar izliyor. Ancak bunu fark edemeyen çok kişi var. Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerde tamir edilemez yaralar açılırsa herkes kaybeder.

- ABD Kongresi, ‘Arap Baharı’nın tam olarak ne getireceğinden emin değil. Amerikan Dışişleri’nin, Türkiye’nin bu dönemde etkili bir oyuncu olabileceğine inandığını sanıyorum. Umarım Kongre de bunu anlayabilir.

- ABD-Türkiye ilişkileri artık eşit şartlarda bir ortaklık halini alıyor. Daha önce bir ağabey-kardeş ilişkisi gibiydi. Bu aslında çok iyi değerlendirebilir. Biz Amerikalılar bölgeyi gerçekten çok iyi bilmiyoruz. ABD, Türkiye’nin rehberliğine ihtiyaç duyuyor.

- Obama yönetimi bu rehberlikten faydalanma konusunda iyi iş çıkarıyor. Sorun daha çok Kongre’de. Kongre’nin dış politikada bir sorumluluğu yok. Onlar için önemli olan seçmenleri mutlu etmek. Ermeni Soykırımı tasarıları iyi bir örnek. Kongre üyeleri bu tasarılara desteğin iyi bir fikir olmadığını düşünebilir. Ama seçmenlerinin baskısı önemli. Tasarı geçerse, ABD Başkanı’nın sorunu olacak.

- Seçmen baskısı sorunu ancak Türk-Amerikan seçmenleriyle çözülebilir. Kongre’deki Türk-Amerikan Dostluk Grubundaki üye sayısı şu an 127. Birçok üye bu gruba dahil oldu çünkü Türk-Amerikalı seçmenleri bunu istedi. Birçok Kongre üyesi anti-Türkiye tasarılardan imzalarını geri çekti çünkü kendi bölgelerindeki Türk-Amerikalılar şikayet etti.

Hassas olunmalı

- Yükselen güç Ankara’nın söyledikleri artık Washington’da da dikkatle dinleniyor. Türk veya Ortadoğu dinleyicisini hitap eden bu retorik, Washington’da aynı şekilde karşılanmayabilir. Ondan dolayı da kamuoyuna yapılan açıklamaların Kongre tarafından da nasıl algılanabileceği dikkate alınmalı. Tabi Kongre’nin tepkisi ve Kongre ile ilişkiye önem veriliyorsa ona göre hassas olunmalı.

Türkler çok tekmelendi

- 1970’lerde Kıbrıs yüzünden silah ambargosu konulduğunda Türkiye için kullanılan bazı kelimeler ırkçılık kokuyordu. Şimdi bu tür bir dili kimse kullanmaya cesaret edemez. Türkler katil, barbar gibi nitelendiriliyordu. Hiçbir zaman Türkiye’nin Kıbrıs’a tam olarak neden müdahale ettiği öğrenilmeye çalışılmıyordu. Özal döneminde Türkiye Washigton’da iyi bir temsilin önemini anladı. Ancak son 5 yılda Türk-Amerikan toplumu etkili ve organize lobiciliği başlayabildi.

Beyaz Saray’a komşu

Lincoln McCurdy, başkanı olduğu Amerikan Türk Koalisyonu’nun ofisini Beyaz Saray’ın yakınına taşımasını da “anlamlı bir tesadüf” olarak değerlendiriyor. McCurdy, “Türkiye bir taraftan kendi bölgesinde, Doğu Akdeniz’de, Kafkaslar’da ve Balkanlar’da yükselen bir güç haline gelirken, Türk-Amerikan topluluğu şimdi ABD’de daha çok belirmeye başlıyor. Kasti bir plan olduğunu söyleyemem ama o şekilde işler gelişti gibi” dedi. 

İlhan Tanır / Vatan



Bu haber 1,595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,177 µs