En Sıcak Konular

Başbakan: Yasal süreci başlatacağız

11 Kasım 2011 16:28 tsi
Başbakan: Yasal süreci başlatacağız

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Herkes şunu bilsin ki bu iş tek başına Hükümetlerin çözebileceği bir iş değildir.

Başbakan Erdoğan, Vanlı depremzedelerin hasarlı binalara girmemesi çağrısında bulundu....
 
Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptırdığı 111 Tesisin Toplu Açılış Törenine katıldı. Atatürk Kapalı Spor Salonu'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, bugünün 11.11.2011 tarihi olduğunu hatırlatan Erdoğan, 111 tesisin hayırlı olmasını diledi.

Konuşmasının başında, Van'da 5,6 şiddetindeki deprem neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, yaralı vatandaşlara da acil şifalar temenni etti. Edremit ilçesi merkezli bu son depremde, Van merkezde 25 binanın maalesef yıkıldığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu binalardan 22 tanesi çok şükür daha boşaltılmıştı. Sadece üçünde enkaz altında kalanlar oldu. Arama kurtarma ekiplerinin özverili çalışmaları neticesinde, enkazdan 30 kişi yaralı olarak çıkarıldı, 20 kişi ise hayatını kaybetti.

İlk deprem sebebiyle zaten Van'da tüm kurumlarımız, ekiplerimiz, sivil toplum örgütleri teyakkuz halindeydi. Bu yeni depremle birlikte, 5 askeri, 2 sivil kargo uçağıyla bölgeye yardım sevkıyatını hızlandırdık. Çok hızlı bir şekilde, enkazın olduğu yerlere, 688 kamu personeli, 71 arama kurtarma ve sağlık ekibi, 14 arama köpeği, 62 araç ve 3'ü uçak, 8'i helikopter olmak üzere 22 ambulans gönderdik. 5.6'lık depremden sonra bölgedeki ihtiyaç sahiplerine, 8 çadır, 45 bin 407 battaniye ve 600 yatak ulaştırdık. Depremden etkilenen 300 vatandaşımızı da tedavileri için Ankara ve İstanbul'a taşıdık.

Gerek önceki büyük depremin, gerek son depremin yaralarını sarabilmek için, devletimizin tüm imkanlarıyla, tüm kurum ve kuruluşlarımızla, başta bakan arkadaşlarımız olmak üzere tüm yetkililerle bölgedeyiz. Şu anda yine Başbakan Yardımcım Sayın Atalay'ın riyasetinde 4 bakan arkadaşım orada. Vali arkadaşımızla birlikte değerlendirmeleri yapıyorlar. Ona göre adımlarımızı atacağız.

Vanlı kardeşlerim lütfen müsterih olsunlar. Biz onların korkularını, tedirginliklerini, yaşadıkları acıyı çok iyi biliyoruz, çok iyi hissediyoruz. Var gücümüzle, imkanlarımızı zorlayarak Vanlı kardeşimizin yanında olmanın mücadelesini veriyoruz. Daha önce de söyledim, kimseyi bu kış gününde aç ve açıkta bırakmayacağız inşallah. Allah'ın izniyle, çadır, battaniye, ısıtıcı, gıda ne gerekiyorsa fazlasıyla sağladık ve sağlamaya devam edeceğiz.

Bölgede geçici konutları hızla monte ediyoruz, kalıcı konutlar için de kolları sıvadık. Yine Vanlı kardeşimden rica ediyorum. Lütfen, hasarlı binalara girmeyin, hatta bu binalara yaklaşmayın. Artçı depremler devam ediyor. Bilim adamlarımızın tespitlerine göre bir süre daha da devam edecek. Lütfen, tedbiri elden bırakmayalım, lütfen risk altına girmeyelim.''

Depremde hayatını kaybeden Japon doktora teşekkür

Erdoğan, şunları söyledi: "Biz depreme karşı duyarsız olamayız, duyarsız kalamayız. Yaşanan onca felaketi unutup, hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Hükümet olarak en başından itibaren çok yoğun şekilde depreme karşı hazırlık yapıyoruz. Bir yandan acil müdahale konusunda önemli reformlar gerçekleştirirken, bir yandan da Türkiye genelinde hızla kentsel dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Herkes şunu bilsin ki; bu iş tek başına Hükümetlerin çözebileceği bir iş değildir. Bu mesele, devlet-millet işbirliğiyle, karşılıklı güvenle, anlayışla çözülebilecek bir meseledir. İşte onun için 74 milyonu, muhtemel depremlere karşı teyakkuz halinde olmaya çağırıyorum. Allah'ın izniyle biz, milletçe bu meseleyi çözeriz. Can kaybını, yaralanmaları, mal kaybını en asgariye indirebiliriz. Sıfırlayabiliriz demiyorum. Biz bunu başarabiliriz ve inşallah da başaracağız.

Depremde hayatını kaybeden Japonya vatandaşı dostumuzu da şükranla yad ediyor, ailesine, yakınlarına, Japonya devletine buradan baş sağlığı mesajlarımı iletiyorum.''

"Kim burada oturulabilir şeyini  vermişse, bunlarla ilgili de yasal süreci başlatacağız''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Van'da meydana gelen depremle ilgili olarak, ''Bizler tabii burada yasal süreci de çalıştıracağız. Kimler olursa olsun, ister üniversite camiasından olsun, ister AFAD'dan olsun, kim, nereden olursa olsun, kim burada oturulabilir şeyini vermişse, bunlarla ilgili de yasal süreci başlatacağız'' dedi.

Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığının yaptırdığı 111 Tesisin Toplu Açılış Törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada Van'da meydana gelen depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu depremi speküle eden, bunun üzerinden kendisine rant sağlamaya çalışan çevreleri de buradan uyarmak istiyorum. Bunların hiçbirisinin depremle mücadelede verdikleri herhangi bir katkı söz konusu değil. Açık ve net söylüyorum. Bunlar depremzede de değil. Bunlar sadece buradaki süreci provake etmeye çalışan provakatörler. Bunlar depremzede değil.

Orada çalışmakta olan, gayret eden bakanlarımız, valimiz, valilerimiz ve oraya emeğini koyan güvenlik güçlerimiz, hepsi birde orada bir de bunlarla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bizim işimiz var. Orada böyle bir durum söz konusu olmuş ve bütün bu evlerin yapımında, inşasında gelinen noktada herkes ne yazık ki hesabını, kitabını çok farklı yapmalı ve menfaat odaklı, çıkar odaklı adımları bir kenara koyarak artık inşasında bulunduğumuz her türlü binada da bütün depreme dayanıklılık, zemin etüdüne varıncaya kadar her şeyi hep birlikte çok iyi götürmemiz lazım.

Bizler tabii burada yasal süreci de çalıştıracağız. Kimler olursa olsun, ister üniversite camiasından olsun, ister AFAD'dan olsun, kim, nereden olursa olsun, kim burada oturulabilir şeyini vermişse, bunlarla ilgili de yasal süreci başlatacağız. Zira bizler her şeyi bilen insanlar değiliz. Bu bilen insanları buralarda istihdam ediyoruz. Onların verdiği raporlara da uymak durumundayız. Uyulmadığı zaman da 'niçin uymadınız' diye siyasetçi bununla karşı karşıya kalır. Dolayısıyla bunların nedeni, niçini üzerinde de ilgili mercilerin tabii ki duracağını umuyorum.''

''Gençlerin hayatlarıyla kumar oynayanlar, gençlerin kanıyla  beslenenler, o terörist gençlerin cesetleri üzerinden bile rant sağlamak gibi bir alçaklığın içine giriyorlar"

Erdoğan, ''Gençlerin hayatlarıyla kumar oynayanlar, gençlerin kanıyla beslenenler, o terörist gençlerin cesetleri üzerinden bile rant sağlamak gibi bir alçaklığın içine giriyorlar. Bu alçaklık, bu insafsızlık, bu vicdansızlık karşısında benim Kürt kökenli vatandaşlarımın yüreklerindeki isyan artık daha da büyüyor'' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yaptırılan 111 tesisin Ankara Atatürk Kapalı Spor Salonu'ndaki toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, iktidarlarındaki 9 yıl boyunca hep yaptıklarıyla ve yapacaklarıyla konuştuklarını, aynı şekilde devam edeceklerini ifade etti.

Hiçbir zaman ''tamam'' demediklerini ve demeyeceklerini, ''bitti'' demediklerini ve demeyeceklerini, ''yeter'' demediklerini ve demeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, ''Bu can bu bedende oldukça, 'durmak yok, yola devam; durmak yok, hizmete devam' diyecek, Türkiye'yi daha da büyüteceğiz'' diye konuştu.

Gelişmiş ekonomilerin nasıl bir kriz ve belirsizlik içinde olduklarının görüldüğünü anlatan Erdoğan, Türkiye'nin bunlara bakmadan yoluna kararlılıkla devam ettiğini söyledi. Erdoğan, yere sağlam bastıklarını, tedbir aldıklarını ve tedbirleri kararlılıkla uyguladıklarını belirterek, bankacılık sektöründe, finans sektöründe, mali politikalarda, para politikalarında riskleri önceden fark ettiklerini ve önlemleri aldıklarını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, 5 yıllık planlar hazırladıklarını, bu planlara sadık kaldıklarını ve kararlılıkla hedeflerine doğru yürüdüklerini ifade etti. Türkiye'nin istikrarlı şekilde büyüdüğünü, işsizliği aşağı seviyelere çektiklerini anlatan Erdoğan, krizin en önemli noktasında yüzde 14 düzeyinde olan işsizliğin şimdi yüzde 9.1'e indiğini kaydetti.

İşsizliğin ABD'de yüzde 10'a dayandığını, İspanya'da yüzde 22'lerde olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Türkiye'de ise durumun daha iyiye gittiğini belirtti. Erdoğan, ''Küresel risklere karşı tedbiri hiç ama hiç elden bırakmıyoruz. Bu sayede Türkiye, artık dünyada çok farklı bir yerde, çok farklı bir konumda bulunuyor. Türkiye bugün, G-20 içinde, OECD içinde, Avrupa'da, Asya'da, tüm dünyada parmakla gösteriliyor, gıptayla izleniyor'' dedi.

''Terör örgütü kandırıp intihara gönderiyor''

Vatandaşlara, ''Sizler, çok büyük bir devletin, büyük bir ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşlarısınız. Sizler tarihinizle, kültürünüzle, medeniyetinizle büyük olduğunuz kadar, gelecek tasavvurunuzla da büyük bir milletin evlatlarısınız'' diye seslenen Erdoğan, bu özgüvenle hep birlikte geleceğe ilerleyeceklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, ''Kutlu yürüyüşümüze, büyümemize, huzur ve barışımıza kast edenlere asla müsaade etmeyeceğiz. Bu milletin fertleri arasına nifak sokmaya çalışanlara asla fırsat tanımayacağız'' dedi.

Demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri, ekonomik istikrarı, büyük Türkiye'yi hedef alan terörle, teröristle mücadeleyi tek bir geri adım atmadan sürdüreceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Terör örgütü son aylarda, adeta intihar edercesine saldırılar düzenlemeye başladı. Sadece güvenlik güçlerini değil, artık sivil halkı, masum vatandaşları, küçücük çocukları, hatta anne karnındaki doğmamış bebeği bile hedef yapmaya başladılar. Terör örgütü dağdaki mensuplarını öldürmeye gönderdiği kadar, ölmeye de gönderiyor, yani intihara gönderiyor.14 yaşında, 15 yaşında çocukları kandırıp dağa çıkarıyor, ellerine silah veriyor, birer robota dönüştürüp, kanlı eylemlerine alet ediyor. Telsiz konuşmaları her gün ortaya çıkıyor. Yaralı arkadaşlarını vurmaları için emirler alıyorlar. Örgütten kaçan gencecik kızları, bir mağarada günlerce işkence yaptıktan sonra öldürüyor, bilinmeyen bir yere gömüyor, ailelerine haber vermeye bile gerek görmüyorlar. Kendi içlerinde mahkeme kurup, keyfice infazlar yapıyorlar. Çatışmada ölen teröristlerin cesetleri bulunmasın diye kayalıklardan atarak imha ediyorlar, gizliyorlar.

Örgütün lider kadrosu lüks içinde, saltanat içinde safa sürerken, hayatının baharında gençler dağda, kanlı bir pazarda alınıp satılıyor. Öyle anneler, öyle babalar var ki 4 yıldır, 5 yıldır çocuklarından tek bir haber alamıyorlar. Çocuğu öldü mü, hayatta mı, bunu dahi öğrenemiyor, soramıyor, sorgulayamıyorlar. İşte geçenlerde evladının ölümü sebebiyle evinde Türk Bayrağıyla taziye kabul eden babayı düşünün. 'Ben evladımı okula göndermiştim ama evladım kandırıldı, kaçırıldı.' Nasıl isyan ettiğini gördünüz değil mi? Terörist başları kendilerini isyancı diye tanımlıyor. İşte gerçek isyancı, o evlatlarını kandırıp götürdüklerinizin aileleri. Kime? Size. Size isyan ediyorlar.

Bırakınız hayatta olanları, teröristlerin cesetleri bile ailelerinden kaçırılıyor. Gençlerin hayatlarıyla kumar oynayanlar, gençlerin kanıyla beslenenler, o terörist gençlerin cesetleri üzerinden bile rant sağlamak gibi bir alçaklığın içine giriyorlar. Bu alçaklık, bu insafsızlık, bu vicdansızlık karşısında benim Kürt kökenli vatandaşlarımın yüreklerindeki isyan artık daha da büyüyor. Benim Kürt kökenli kardeşlerim 'yeter artık' diyor, 'benim adıma öldürme, benim adıma kan dökme' diyor, 'sen beni temsil edemezsin' diyor.''

''Maske düşüyor''

Başbakan Erdoğan, terör örgütünün de uzantılarının da kuklalarının da maskesinin artık tek tek düştüğünü ifade ederek, ''Güya bir takım haklar için mücadele verdiğini iddia eden terör örgütünün, nasıl bir kanlı tezgah olduğu artık açıkça ortaya çıkıyor'' dedi.

Erdoğan şunları söyledi: ''Terör örgütü ırkına, kökenine, mezhebine bakmadan, kadın mı, bebek mi diye sormadan herkesin yaşam hakkına kastediyor, herkesin düşüncesini bastırmaya çalışıyor, herkesin üzerinde şiddet uyguluyor. Bunlar terörden başka, öldürmekten başka, kan dökmekten başka, zulmetmekten başka bir yol, bir yöntem bilmiyorlar.

Hem Türkiye'nin, hem bölge halkının, terörün gerçek yüzünü daha net görmesini sağladık ve bunu daha da belirgin hale getireceğiz. Ben diyorum ki; bütün nifak çabalarına rağmen birliğimizi muhafaza edelim. Bütün fitnelere rağmen kucaklaşmaya devam edelim. Bütün tahriklere, provokasyonlara rağmen kardeşliğimizi daha da yüceltelim. Bu milletin sağduyusu, bu milletin uhuvveti, Allah'ın izniyle bu terörü de bu kanlı tezgahları da ortadan kaldıracaktır. Her ne yaparlarsa yapsınlar hem dayanışmayı, hem kardeşliği pekiştirecek, hem de işte bu yatırımlara devam edeceğiz.''

aa


Bu haber 1,141 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,956 µs