En Sıcak Konular

Euro krizine, iki vitesli çözüm

11 Kasım 2011 09:30 tsi
Avrupa'da ekonomik krizin pençesindeki ülkelerin sayısı her geçen gün artarken, 'iki vitesli Avrupa Birliği' teklifleri daha sık tartışılmaya başlandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Avrupa'yı 'Euro'yu kullananlar ve kullanmayanlar' olarak ikiye ayırırken, Almanya lideri Merkel de 'yeni bir AB anlaşması' talep ediyor. Tekliflere AB kanadından ise tepki var.Avrupa ekonomisinin "durduğunun" açıklandığı gün iki vitesli Avrupa Birliği tartışmaları daha yüksek sesle gündeme gelmeye başladı. Euro Bölgesi'nin 2012 büyüme oranlarını yüzde 1,8'den yüzde 0,5'e çekildiği dün Avrupalı siyasiler, entelektüeller ve gazeteler iki vitesli Avrupa'nın çözüm olup olamayacağını tartışmaya açtı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki gün Euro krizine en iyi çözümlerden birinin iki vitesli Avrupa olabileceğini açıklamıştı. Strasbourg Üniversitesi'nde konuşan Sarkozy, Balkan ülkelerinin de üye olmalarının ardından AB'nin 34 ülkeli bir kulübe dönüşeceğini vurguladı ve bu kadar çok ülke ile daha derin iktisadi bütünleşmenin "imkânsız" olduğunu savundu. Sarkozy'ye göre Euro Bölgesi'nde daha fazla bütünleşmeyi savunanlarla, daha konfederal ve gevşek bir AB'den yana olanların gruplaşmaları kaçınılmaz. Sarkozy'nin AB'yi ikiye bölen yaklaşımı Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ortak para birimi kurumlarının tekrar yapılandırılmasını isteyen yeni bir AB anlaşmasını talep etmesi ile kuvvet kazanmış görünüyor.

Sarkozy'nin, Avrupa'yı Euro'yu kullananlar ve kullanmayanlar olarak ikiye ayırması, Merkel'in yeni bir AB anlaşması talep etmesi, ortak para birimini kullanmayan ülkeleri harekete geçirdi. Kendilerine "hariciler" diyen 10 ülke de hafta başında Brüksel'de bir araya gelerek Euro ile ilgili alınacak kararların kendilerine zarar vermemesini temin etmeye çalışıyor. Brüksel'de mukim diplomatlar, Alman ve Fransız yetkililerin aylardır daha dar dairede yeni bir ortak para birimi ve para politikaları için istişare ettiklerini iddia ederken, Avrupa'nın bölünmesine sebep olabilecek toplantıları iki ülke de reddediyor. AB Komisyonu da Euro'ya ilişkin kararların bütün 27 üye tarafından alınması konusunda ısrarlı ve Fransa-Almanya ikilisinin AB'nin geleceğine hükmetmesine karşı çıkıyor.

Başta İngiltere olmak üzere Polonya gibi "hariciler" de Euro masasında yer talep ediyorlar. Dönem başkanı Polonya'nın sadece bir defa telekonferans marifetiyle Euro Bölgesi'ne katıldığı biliniyor. Polonya'nın Euro Bölgesi üyelerinin bütün toplantılarına katılma arzusu ise Fransa tarafından engellenmişti. İngiltere'nin eski Başbakanı Gordon Brown, 1998'de ülkesinin maliye bakanı iken Euro toplantılarına katılmak istemiş ancak dönemin Fransa Maliye Bakanı Dominique Strauss-Kahn'ın vetosuyla karşılaşmıştı. Strauss-Kahn, Brown'ın talebine, "Evlilikte yabancılar yatak odasına davet edilmez." cevabını vermişti.

zaman




Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,748 µs