En Sıcak Konular

Araplar, Esad’a sürgün öneriyor

11 Kasım 2011 08:48 tsi
Araplar, Esad’a sürgün öneriyor ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, bazı Arap ülkelerinin krizi çözmek için Suriye Devlet Başkanı Esad’a sığınma hakkı teklif ettiğini söyledi.

Feltman, “Konuştuğum tüm Arap liderleri aynı şeyi söylüyor: Esad sona yaklaşıyor” dedi.

SURİYE’de isyancıları destekleyen ABD, Devlet Başkanı Beşar Esad’ın artık koltuğunu kaybetme aşamasına yaklaştığına inanıyor. Senato’nun Dış İlişkiler Komisyonu Yakın Doğu ve Güney ve Orta Asya İşleri Alt Komitesi’nde düzenlenen oturumda vekillerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, “Konuştuğum hemen tüm Arap liderleri, dışişleri bakanları bana aynı şeyi söyledi: Esad dönemi sona yaklaşıyor. Bu kaçınılmaz bir durum” diye aktardı.

Esad kabul eder mi

Uluslararası toplumda tartışma konusu, Esad’ın iktidardan düşüp düşmeyeceği değil, nasıl düşeceği. Esad, kansız bir şekilde iktidardan ayrılacak mı, yoksa ülkesinde daha fazla kan akmasına izin mi verecek?

Feltman, “Umarım Esad ve çevresi gönüllü olarak iktidardan çekilirler” dedi. Amerikalı yetkili, Arap ülkelerinin de krizi çözmek için bazı girişimlerde bulunduğunu belirterek, “Bazı Arap ülkeleri, daha erken ayrılmasını sağlamak için Esad’a sığınma hakkı teklif ediyor” şeklinde konuştu.

İran ile Suriye’nin ilişkileri konusundaki soruyu yanıtlayan Feltman, internet trafiğinin takip edilmesi gibi kötü şeylerde İran’ın danışmanlık ve teknik imkan sağladığını belirtti. Feltman’a göre aynı zamanda Esad’ın ayakta kalamayabileceğinin hesabını yapan Tahran, sonrası için de pozisyon belirlemeye çalışıyor.

Öte yandan Suriye’de dün biri 8 yaşında 21 kişinin öldüğü bildirildi.

Türkiye’nin rolü çok önemli

Suriye’deki kriz konusunda Türkiye’nin aldığı tavrı da değerlendiren Feltman, “Türkiye’nin oynadığı rol aşırı derecede önemli. Türkiye, Beşar Esad’ın ekibine silahların kendi toprakları üzerinden ulaşmamasını sağlamak için esas itibariyle fiili bir silah ambargosu koydu. Geçmişte iki ülke arasında büyük çaplı ekonomik ve ticari hareketlilik bulunmaktaydı. Bu durum, Suriye’deki istikrarsızlık nedeniyle şu anda tamamen kesilmiş durumda. Tüm bu konularda Türkiye ile yakın temas halindeyiz” dedi. Türkiye’nin, Suriye konusunda şu anda yaptıklarına devam etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Feltman, “Suriye’deki muhalefetin Türkiye’nin sağladığı kolaylıklar sayesinde  bir araya gelme yeteneğine sahip olması muazzam bir başarı” diye konuştu.

hurriyet



Bu haber 861 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,045 µs