En Sıcak Konular

Yunanistan'ın yeni başbakanı bankacı Papadimos

10 Kasım 2011 18:31 tsi
Yunanistan'da sosyalist PASOK ile muhafazakar ana muhalefet Yeni Demokrasi (YDP), dört gün süren çetin pazarlıkların ardından işbirliği hükümetinin başına Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Lukas Papadimos'un geçmesinde anlaştı.

 Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın hükümeti kurma görevi verdiği çiçeği burnunda Başbakan Lukas Papadimos, oluşturulan birlik hükümetinin geçici olduğunu ve yerine getirmesi gereken belirli görevleri bulunduğunu belirtti.

Yunanistan'da 4 gündür süren sancılı koalisyon hükümeti kurma çalışmaları, iki büyük partinin tekrotrat Başbakan adayı Lukas Papadimos ismi üzerinde uzlaşmasıyla sonuçlandı. Bugün Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında toplanan Papandreu, YDP lideri Antonis Samaras ve Halkçı Ortodoks Cephe (LAOS) lideri Yorgos Karacaferis'in yaklaşık 5 saat süren müzakerelerden bankacı ve akademisyen Lukas Papadimos'un başbakan olması kararı çıktı. Papadimos, zirvenin son iki saatine katıldı. Başbakan'ın belirlenmesinin ardından toplantıya katılan liderlerin köşkten ayrılmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Papadimos, hükümetin başlıca görevinin, 26-27 Ekim'de yapılan Euro bölgesi liderler Yunan ekonomisiyle ilgili alınan kararların ve bu kararlarla ilgili ekonomi politikasının uygulanması olduğunu ifade etti. "Yunanistan'ın karşı karşıya bulunduğu ekonomik sorunların, çözümleneceğinden emin olduğunu" belirten Papadimos, bu hedeflerin başarılması konusunda iyimser olduğunu belirtti.

Yunanistan'ın kritik bir dönüm noktasında bulunduğunu ve bu sebeple geniş katılımlı bir işbirliği hükümeti kurulmasının önem taşıdığını söyledi. Yunan ekonomisinin, bütçenin iyileştirilmesine yönelik yapılan büyük çabalara rağmen hala büyük sorunlarla karşı karşıya bulunmaya devam ettiğini ifade eden Yunan Başbakan Papadimos, şöyle konuştu: "Süreç içerisinde yapılacak tercihler ve uygulanacak politikaların, Yunan halkının refahı açısından belirleyici önemi bulunuyor. Süreç kolay olmayacak. Ancak sorunların çözümleneceğine eminim. Bu sorunlar, birlik ve anlaşma olması durumunda daha az külfetle ve kesin bir şekilde çözümlenecek." Papadimos, Yunanistan'ın Euro bölgesinde bulunmasının sorunların aşılması bakımından hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Gazetecilerin seçimlerin daha önce ifade edilen 19 şubatta yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine net tarih vermedi ancak belirtilen tarihin ilke çerçevesine dahil olduğunu belirtti. Şahsına gösterilen güvene teşekkür eden Papadimos, "Bunun büyük bir şeref olduğunu, ancak üstlendiği sorumluluğun daha büyük olduğunu" kaydetti.

Analistler, erken genel seçimlerin mart ya da nisan ayına kalabileceğini ifade ediyor. Siyasi gözlemciler, Yunanistan'ın borç darboğazından geçtiği bir dönemde içte saygın, uluslararası camia ile ilişkileri iyi, AB'de çok sayıda yakın dostu bulunan ve ekonomi alanındaki uzmanlığıyla ün yapmış Başbakan Papadimos'un ülke için bir şans olduğunda birleşiyor.

YENİ HÜKÜMET YARIN YEMİN TÖRENİ BİR GÖREVE BAŞLAYACAK

Bu arada 3 partinin Papadimos'un başbakanlığında uzlaşmasının ardından gözler bakanların kimler olacağına çevrildi. PASOK, YDP ve LAOS partileri bu konu üzerinde çalışmalarını yarın tamamlayacak. Yeni hükümet, Cumhurbaşkanlığı konutunda yarın saat 14:00'da yapılacak dini yemin töreni ile resmen görevine başlayacak. Mecliste yapılacak görüşmelerin ardından ise güven oylaması gerçekleştirilecek. Bakanlıklar konusunda gelen bilgilere göre son PASOK hükümetinde görev alan isimlerin çoğunun yerini koruyacağı şeklinde. AB ile kriz politikasını yönlendiren Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un değişmeyeceği belirtiliyor. İçişleri, Adalet, Savunma ve Vatandaşı Koruma bakanlıklarının ise değişmesi bekleniyor. Savunma Bakanı'nın YDP'nin ağır toplarından Dimitris Avromopulos'un üstlenmesi beklenirken, erken genel seçimlerde oy kaybına uğramak istemeyen YDP olabildiğince pasif rol üstlenmek istiyor. Ağırı sağcı LAOS'a ise 2 bakanlık koltuğunun emanet edilmesi bekleniyor.

Yunanistan'da koalisyon hükümetinin kurulmasıyla birlikte yaklaşık 35 yıldır devam eden tek parti iktidarları döneminin sona ermesi tarihi bir gün olarak nitelendirilirken, bu konuda tecrübesi bulunmayan ülkeyi krizle birlikte siyasi çalkantılar dönemi bekliyor. Yunanistan'da sadece 1989 yılında kurulan ve bir kaç ay görevde kalabilen koalisyon hükümeti ülkeyi yönetmişti. Yeni kurulan koalisyon hükümetinin, bundan sonra koalisyon hükümetleri dönemine girmesi beklenen ülke için bir prova niteliği taşıyor. Yapılacak seçimlerde ise hiçbir partinin tek başına iktidarı kazanması beklenmiyor. Ülkenin siyasi geleneğinde koalisyon hükümeti tecrübesi bulunmaması ve partiler arasındaki görüş ayrılığının, Yunanistan'da uzun sürecek bir istikrarsızlık dönemini tetiklemesinden endişe ediliyor.

Geçiş hükümeti, Avrupa Birliği'nin ekonomik yardım paketi karşılığında talep ettiği tasarruf kararlarını uygulayacak ve ülkeyi 2012'nin ilk yarısında yapılması beklenen genel seçimlere hazırlayacak. Hükümetin, ülke için hayati öneme sahip altıncı 8 milyar Euro'luk kredi dilimini serbest bıraktırmak için Euro Bölgesi'ne, istenen tasarruf tedbirlerini harfiyen yerine getireceğine dair yazılı taahhütte bulunması gerekiyor.



Bu haber 845 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,676 µs