En Sıcak Konular

Küllerin içinden yeni bir birlik doğabilir

10 Kasım 2011 14:28 tsi
Küllerin içinden yeni bir birlik doğabilir Yunanistan krize girdiğinde kurtarma paketine IMF ve euro alanına dahil olmayan İngiltere'nin katılmasına bile karşı çıkan Fransa ve Almanya'nın, şimdi çok daha radikal bir adım atmaya hazırlandığı iddia ediliyor.

CNN'in haberine göre, Euro'nun dağılması riskine karşı harekete geçen iki ülkenin yeni hedefi sarsılmaz bir para birliği meydana getirmek.

Westervelle: AB yeniden kurulmalı

Bunun için zayıf ülkelerin euro'dan ayrılması, geride kalan çekirdek ülkelerin vergi ve maliye politikaları dahil olmak üzere derin bir ekonomik entegrasyona gitmesi üzerinde çalışılıyor.

Yani Yunanistan, İtalya gibi zayıf ekonomik yapıya sahip ülkeleri dışarda bırakacak yeni euro alanı Almanya, Fransa, Hollanda gibi mali disiplini kuvvetli ülkelerin entegrasyonunu artıracak. Böylece euro, krizlere daha dayanıklı bir para birimi haline gelecek.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Avrupa Birliği yetkilisi fikri düzeyde tartışmalar yapıldığını doğruladı.

Almanya hükümeti ise, Alman ve Fransız yetkililerin küçük bir grup ülkeyle daha sıkı bir ekonomik bütünleşme konusunu tartıştığı iddialarını yalanladı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Almanya'nın küçük bir Avro bölgesi peşinde olmadığını söyledi.

"AB DAĞILIYOR"

Buna karşın birçok ülke böyle bir plana şiddetle karşı çıkıyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, "Avrupa'nın güneyinde ve doğusunda huzur ve refah olmazsa, kuzeyinde ve batısında da olmaz" diyerek bu plana karşı çıktı.

Barroso, krizden kurtulmak için Avrupa'da kurumların ve üyeler arası işbirliğinin güçlenmesi gerektiğini söyledi.Barroso, Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı konuşmada, Avrupa'nın bir değişimden geçmesi gerektiğini, aksi takdirde çökeceğini belirtti.

Avrupa Birliği'nin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Komisyon Başkanı, avro bölgesi ülkeleri arasındaki parçalanmadan kaçınılması uyarısında bulundu.

İTTİFAK GEREKİYOR

Bu arada birçok Avrupalı diplomat da, 60 yıllık birlik çalışmalarının bir kalemde harcanmasına izin verilmemesi çağrısı yaptı. İngiltere ve Polonya da birlik içinde iki ayrı sınıf yaratacak böyle bir planı kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Zaten böyle bir yapılanma için kurucu anlaşmaların değişmesi gerekiyor. Bu da tüm ülkeler onay vermedikçe mümkün değil.

İTALYA KURTARILMAYACAK

Öte yandan, Euro Bölgesi´nin en büyük üçüncü ekonomisi olan İtalya´nın borçlanma maliyetleri sürdürülemez olarak görülen seviyelere yükselmiş olsa da Euro Bölgesi´nin İtalya´yı kurtarmak gibi bir planı yok.

Bir Euro Bölgesi yetiklisi, "Finansal yardım gündemde yok." dedi ve İtalya´yaönlem olarak bile kredi verilmesinin düşünülmediğini kaydetti.

Yetkili, İtalya´nın yatırımcıları borçlarını geri ödeyeceğine ikna etmesi gerektiğini kaydetti ve "Şu anda yapabileceğimiz pek bir şey yok. İtalya´nın güveni tekrar inşa etmesi gerek. Sadece kenardan yardımcı olabiliriz." diye konuştu.



Bu haber 1,542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,494 µs