En Sıcak Konular

Yunanistan dört gündür hükümet arıyor

10 Kasım 2011 08:32 tsi
Yunanistan dört gündür hükümet arıyor
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun istifaya zorlanması ardından kurulmasında uzlaşılan koalisyon hükümeti pazarlıkları dördüncü gününe girdi.

Papandreu, partisi PASOK'la muhafazakar Yeni Demokrasi'nin koalisyon hükümeti kuracağını teyit ederken, yeni hükümetin euro bölgesiyle Uluslararası Para Fonu IMF'nin Atina'ya borç karşılığı öne sürdüğü kemer sıkma önlemlerini onaylayacağını da söyledi.

Bu önlemler karşılığında da borçlarını çevirebilmesi için 130 milyar euro ödenecek olan Yunanistan'ın özel yatırımcılara borçlarının yarısı silinecek.

BBC'nin Atina'daki muhabiri Mark Lowen, bir iktidar boşluğu bulunduğu ve sorunların çözümü için de zamanın daralmakta olduğunu aktarıyor.

Koalisyona katılması beklenen aşırı milliyetçi parti Laos ise dün görüşmelerden çekildi.

Partinin lideri Giorgios Karazaferis liderlerin cumhurbaşkanı başkanlığında yaptıkları toplantıdan ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada ülkenin bulunduğu kritik noktada Papandreu ve Yeni Demokrasi lideri Antonis Samaras arasında ''strateji oyunları'' oynanmasının üzücü olduğunu söyledi.

Avrupa Merkez Bankası'nın eski başkan yardımcılarından Lucas Papadimos'un Papandreu'nun yerine başbakanlığı üstlenmesi de gündemde olan olasılıklar arasında.

Ancak, Papadimos'un Yeni Demokrasi'nin koalisyonda daha etkin olmasını ve kurulacak hükümetin daha uzun ömürlü planlanmasını istediği bildiriliyor.

Hükümetin 19 Şubat'ta yapılması planlanan erken seçimlere kadar görev yapması planlanıyordu.

Papandreu'nun yerine olası adaylar arasında Papadimos'un yanısıra, Parlamento Başkanı Philippos Petsalnikos, Avrupa Adalet Divanı'nın Başkanı Vassileios Skouris, hukuk profesörü, eski PASOK bakanlarından Ioannis Koukiadis, AB ombudsmanı Nikiforos Diamanduros ve Yunanistan'ın IMF'deki temsilcisi Panagiotis Rumeliotis'un da adları geçiyor.

Avrupa Komisyonu'nun ekonomi konularındaki üyesi Olli Rehn, yeni borç taksidinin ödenebilmesi için iki büyük partinin kemer sıkma önlemlerini uygulayacaklarına ilişkin yazılı taahhüt imzalamalarını istedi.

Ancak Samaras, talebe itiraz ederek, ''kurtarma paketi anlaşması''nın kaçınılmaz olduğunu, ancak yazılı güvenceye gerek bulunmadığını söyledi.


BBC Türkçe

Bu haber 874 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,591 µs