En Sıcak Konular

Polis, Cobra zırhına bürünüyor

10 Kasım 2011 08:29 tsi
Polis, Cobra zırhına bürünüyor Terörle mücadelede yeni strateji çerçevesinde etkin rol alan özel harekât polisleri, artık operasyonlarını zırhlı Cobra araçlarla yapacak.

Terörle mücadelede daha etkin görev alan polis, saldırı anı ve takipte yetersiz kalan ve zaiyat verilmesine neden olan 'Shortland'ların yerine bundan böyle TSK'da bulunan 'Cobra'ları kullanacak. İlk iki Cobra Hakkari polisine teslim edildi.

TSK tarafından özellikle Güneydoğu'da terörle mücadelede etkin olarak kullanılan ve her türlü doğa koşulunda hareket kabiliyeti olan Cobra tipi zırhlı araçlar ilk kez Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından satın alınarak Hakkari Emniyeti'ne verildi. Shortland'ların son zamanlarda olaylara müdahale ve teknik bakımdan yetersiz kalması nedeniyle değiştirilmeleri konusunda emniyet birimleri raporlar hazırlamıştı. Geçtiğimiz ay Çukurca'da yaşanan ve 24 askerin şehit düştüğü çatışmalarda ilçe merkezindeki saldırılar da asker tarafından bu araçlarla püskürtülmüştü.

TEKNİK OLARAK YETERSİZ
 
Her gün terör örgütü tarafından taciz ateşine uğrayan polis ekiplerinin müdahalelerde kullandıkları 'shortland' tabir edilen zırhlı aracın sık sık kaza yapması polisi yeni arayışa itmişti. Kazalar sonucu verilen birçok şehitten sonra sportland araçlar incelemeye alınmış ve teknik bakımdan yetersiz olduğu ortaya çıkmıştı. Polisin saldırı anında veya takip esnasında yetersiz olan shortland'ların bir çok kazaya neden olmasını üstlerine bildirmesinin ardından yeni araçlar için incelemeye başlatıldı.

Geçtiğimiz ay Çukurca'da yaşanan ve 24 askerin şehit düştüğü çatışmalarda, teröristlerin askeri birliğe sızmalarına 'Cobra' isimli zırhlı araçların müdahalesiyle püskürtüldüğü, bu araçların ani hareket edebilme ve teknik bakımdan shortland'lardan birçok yönüyle üstün olduğu da zaten alım konusunda harekete geçmiş bulunan Emniyet  Genel Müdürlüğü'ne bildirildi. Ardından polisin kullanması için ilk kez bir askeri araç polise verildi ve iki Cobra zırhlı araç Hakkari Emniyeti'ne teslim edildi.

Shortland kazalarının sık sık artması üzerine yetkilerle görüşen Akşam konuya dikkat çekmişti. Shortland'ların kullanışlı olmadığını belirten üst düzey bir emniyet yetkilisi 'Kullandığımız 'shortland' araçlar 1990'lı yılların teknolojisini taşıyor. Üreticisi tarafından halen modernize edilmedi' demişti.

COBRA'NIN ÖZELLİKLERİ

Otokar firması tarafından üretilen Cobra, TSK'nın zırhlı tekerlekli araç (ACV) ihtiyacı doğrultusunda en uygun çözümü sağlamak üzere geliştirildi. Cobra, iyi bir balistik korumanın yanı sıra, aynı platformun farklı görevlere uyarlanabilir olması ile tanınır. 9 personel taşıma kapasiteli aracın suda hareket kabiliyeti bulunuyor.

akşam

 

Bu haber 1,174 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,950 µs