En Sıcak Konular

ABD'den kritik Türkiye açıklaması

10 Kasım 2011 08:20 tsi
ABD'den kritik Türkiye açıklaması ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili kritik açıklamada bulundu...

ABD Dışişleri Bakanlığının Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Jeffrey Feltman, Türkiye'nin ''Suriye'deki rejime baskı oluşturmada aşırı derecede önemli ve olumlu bir rol oynadığını'' söyledi.

Feltman, Senato Dış İlişkiler Komitesi Yakın Doğu ve Güney ve Orta Asya İşleri Alt Komitesinde düzenlenen Suriye konulu oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı.

Oturuma başkanlık eden Senatör Bob Casey'nin, Türkiye'nin Suriye konusundaki rolüne ilişkin sorusu üzerine Feltman, Suriye'de Esad ailesinin, kendi bakış açılarına göre, dış politikadaki başarılarından birinin, Türkiye ile ilişkilerde 1998 yılından bu yana katettikleri ilerleme ve yakınlaşma olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ile Suriye'nin bir yıl önce yakın dostluk ilişkisi içinde olduğunu hatırlatan Feltman, ''Suriye'nin perspektifinden baktığınızda, aralarında ekonomik, siyasi ve diplomatik bağlar geliştirmişlerdi ve çok olumlu bir ilişkiye sahiptiler. Ancak bu ilişki şu anda bozulmuş durumda. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarına baktığınızda, (bu ilişkilerde) neler olduğunu görebilirsiniz'' diye konuştu.

Feltman, Türkiye'nin birkaç alanda önemli rol oynadığına değinerek, bunlardan ilkinin, Suriyeli mültecilere Türk topraklarında sığınma imkanı verilmesi olduğunu belirtti. Feltman, Türkiye'nin şu anda 7 bin 500 ila 8 bin mülteciyi barındırdığını ve onları, kaçtıkları Esad rejiminin acımasızlıklarından koruduğunu kaydetti.

İkinci olaraksa Türkiye'nin Suriye'deki muhalefete organize olma ve aralarında diyalog kurma imkanı sağladığını ifade eden Feltman, ''Bu cesur aktivistlerin Suriye içerisinde bir araya gelebilme yetenekleri çok sınırlı, çünkü barışçıl protesto ve ifade özgürlüğü hakkına sahip değiller ve kendilerine hiçbir şekilde saygı gösterilmiyor'' dedi.

Feltman, sözlerine şöyle devam etti:

''Dolayısıyla Türkiye'nin oynadığı rol aşırı derecede önemli. Türkiye, Beşşar Esad'ın ekibine silahların kendi toprakları üzerinden ulaşmamasını sağlamak için esas itibariyle fiili bir silah ambargosu koydu. Dolayısıyla bu anlamda Türkiye'nin aşırı derecede olumlu ve önemli bir rol oynadığını düşünüyoruz. Geçmişte iki ülke arasında büyük çaplı ekonomik ve ticari hareketlilik bulunmaktaydı. Bu durum, Suriye'deki istikrarsızlık nedeniyle şu anda tamamen kesilmiş durumda. Tüm bu konularda Türkiye ile yakın temas halindeyiz.''

Senatör Casey'nin, ''Türkiye'nin yapıcı olmak adına önümüzde haftalar içerisinde neler yapmasını umuyorsunuz?'' sorusu üzerine Feltman, ''Öncelikle şu anda yaptıklarını devam ettirmelerini umuyoruz çünkü bunlar gerçek bir etkide bulunuyor. Suriye'deki muhalefetin Türkiye'nin sağladığı kolaylıklar sayesinde bir araya gelme yeteneğine sahip olması muazzam bir başarı'' diye konuştu.

Feltman, ayrıca iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin düşmekte olması gözönüne alındığında, Türkiye'yi, Suriye ile aralarında bazı ekonomik yaptırımlara resmiyet kazandırmada ABD, AB, Japonya ve Kanada'ya katılmaya çağırdıklarını sözlerine ekledi.

Aynı oturumda benzer bir soruyu yanıtlayan ABD Hazine Bakanlığı üst düzey yetkilisi Luke Bronin de Başbakan Erdoğan'dan, Suriye konusunda muhtemelen finansal yaptırımları da içeren bazı ilave tedbirler üzerinde durdukları yönünde açıklamalar duyduklarını belirterek, ''Bu türden tüm tedbirleri tabii ki memnuniyetle karşılarız ve bu yönde adım atmaları yönünde teşvik etmede onlarla temas kuracağız'' dedi.

aa


Bu haber 1,232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,920 µs