En Sıcak Konular

Çekilmemiz yanlış, PKK riski artacak

7 Kasım 2011 08:11 tsi
Çekilmemiz yanlış, PKK riski artacak "Amerikan askerlerinin çekilmesi Türkiye için de çok daha büyük bir güvenlik riski doğuracak. Konuştuğum bütün askeri yetkililer, çekilmenin bölgede mezhepsel şiddet ve İran etkisi konusunda da riskler yaratacağını söylüyor."

Cumhuriyetçilerin 2008 başkan adayı olan Amerikalı senatör John McCain, ABD’nin yıl sonuna kadar Irak’tan çekilme kararını Hürriyet gazetesine değerlendirdi. Çekilmeye karşı çıkan ve bu yüzden Washington’da Obama Yönetimi’ni en sert eleştirenlerden biri olan McCain, çekilme nedeniyle Türkiye’nin güvenlik risklerinin de artacağını söyledi. PKK ile başa çıkılabileceğini belirten McCain, sınırötesi operasyonlara da destek verdi.

ABD siyasetinin özellikle savunma ve dış politika konularında en kıdemli isimlerinden olan Arizonalı tecrübeli Senatör John McCain, ofisinde yaptığımız röportajda Hürriyet’e şunları söyledi:
TEK BİR ASKER DESTEKLEMİYOR Ben ABD’nin Irak’tan tamamen çekilme kararına sonuna kadar karşı çıkıyorum. Bu durum İran’ın bölgedeki etkisinin artmasına neden olacak ve şimdiye kadar elde edilen tüm kazanımları da tehlikeye atacak. Toptan çekilmeyi öneren tek bir Amerikalı asker tanımıyorum. Çekilmenin Irak’la anlaşma olmadığı için yapıldığını söyleyenler ise gerçekleri bilmiyor. Obama seçim kampanyasında Irak’tan çekileceğini söyledi. Irak’tan çekiliyorlar.
İRAN PKK’YI DESTEKLİYOR Amerikan askerlerinin durumu için ABD’nin önünde Irak’la anlaşma için sayısız fırsat vardı. Ama bunları gözardı ettiler ve engeller koydular. PKK’nın bu süreçten nasıl etkileneceği konusunda ise İran’ın destek sağladığı yönünde benim de doğru olduğuna inandığım iddialar var. Türkiye ve diğer ülkelerdeki Kürt bölgelerini karıştırmak için...
KÜRDİSTAN İÇİN ÜZGÜNÜM PKK terörist bir örgüt. Türkiye Kürdistan’a girmek zorunda kaldığı için üzgünüm. Ama aynı zamanda hiçbir ulus, insanların sınırı geçip 24 askeri öldürdüğü bir ortamda hareketsiz kalamaz. Umudum, Kürt Hükümeti, Mesud Barzani ve diğerlerinin PKK’nın etkisini elimine etmek için Türkiye ile yakın çalışması.
TÜRKİYE’NİN RİSKLERİ ARTACAK Eğer Iraklıların hava gücü, teknik istihbarat kapasitesi olmadığını ve özellikle Kerkük gibi yerlerde tansiyonun devam ettiğini düşünürseniz, Amerikan askerlerinin çekilmesi Türkiye için de çok daha büyük bir güvenlik riski doğuracak. Konuştuğum bütün askeri yetkililer, çekilmenin bölgede mezhepsel şiddet ve İran etkisi konusunda da riskler yaratacağını söylüyor.
KÜRTLER BAĞIMSIZLIK İSTEMİYOR Kürtler bütün bölgeye yayılmış durumda. Türkiye, Suriye, Irak... Bölgede ulusal bağımsızlığı olmayan en büyük etnik grup. Ulusal bağımsızlıklarının olup olmaması ise bence hükümetlerin onlara nasıl davrandıklarına bağlı. Irak’ta bir gerginlik var ama hükümetin bir parçasılar ve ekonomik olarak da refah içindeler. Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Barzani ile yaptığım konuşmalarda da bir bağımsızlık ihtiyacı içinde olduklarını duymadım. Suriye’de uzun süre Hükümet tarafından kötü muameleye uğradılar. Şimdi bir ölçüde neden otonomi istedikleri anlaşılabilir.
TÜRK MODELİ PKK’DAN ÖNEMLİ PKK, Türkiye ve Kürdistan için bir problem. Ve başa çıkılabilecek bir problem. Ancak hiç şüphe yok ki, Türkiye için bölgede daha büyük bir rol var. Özellikle de Arap Baharı’nın, ülkelerin demokrasiye mi yoksa radikal İslam’a mı yöneleceğinin anlaşılacağı bir noktada olduğu dönemde. Konuştuğum herkes, bana ‘Türk Modeli’ ifadesini kullandı. Türk Modeli istiyorlar. Türkiye kilit rol üstlenebilir. Ayrıca Türkiye’nin sadece politik etkisi yok, ekonomik etkisi de var.

Suriye için Türkiye’ye güveniyorum

McCain, Türkiye’nin Suriye politikasıyla ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Suriye konusunda Türk liderliğine minnetlerimi ifade ederim. Önce mülteci kampı, şimdi Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları için. Suriye en son Arap Birliği’ne şiddeti durdurma sözü verdi. Arap Birliği ve Türkiye’ye teminat verdiğinizde, bazı adımlar atmanız gerekir. Arap Birliği’ni geri çevirdikten sonra Muammer Kaddafi’ye ne olduğuna bakın.”

Tolga Tanış / Hürriyet



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,852 µs