En Sıcak Konular

Ayasofya Camii 90 yıl sonra açıldı

6 Kasım 2011 18:11 tsi
Bursa'nın İznik İlçesi'nde, geçmişte 680 yıl cami olarak hizmet veren, 2007 yılından beri de fiilen müze olarak ziyarete açık olan tarihi Ayasofya Camii, kılınan bayram namazıyla yeniden ibadete açıldı.



90 yıl sonra kılınan ilk namaza milletvekilleri, bürokratlar ve vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "680 yıl cami olarak kullanılan tarihi yapı, 1922'den bu yana harap haldeydi. Mabette tekbir seslerinin yeniden yükselmesi, hepimizi mutlu etti" dedi.



"İSTANBUL'DAKİ AYASOFYA İÇİN BİR ŞEY DİYEMEM"

Türkiye'de İstanbul'da 2, Trabzon ve İznik'te birer olmak üzere toplam 4 Ayasofya olduğunu kaydeden Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "İstanbul'daki küçük Ayasofya ibadete açılmıştı. Burası da açıldı. İstanbul'daki Büyük Ayasofya ise 1934 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürüldü.Orasıyla ilgili bir şey diyemeyeceğim" dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebini değerlendiren Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün onayının ardından, Ayasofya'da namaz kılınacak platform yapılarak halı döşendi, mimber ve kürsü monte edilerek, minaresine de hoparlör yerleştirilen camide geçen hafta ilk ezan okundu. Tarihi binanın önündeki 'Ayasofya Müzesi' yazılı tabela da kaldırılarak yerine 'Ayasofya (Orhan) Camii' tabelası konuldu. İznik İlçe Müftülüğü bayram öncesi Ayasofya Camii'ne imam ataması yaptı.



İLK NAMAZA YOĞUN KATILIM

İznik Atatürk Caddesi ile Kılıçaslan Caddesi'nin kesiştiği kavşakta yer alan Ayasofya'nın çevresinde bayramın ilk saatlerinden itibaren büyük hareketlilik yaşandı. Camiye erken gelen vatandaşlardan iç bölümde sığmayanlar, yanlarında getirdikleri seccade ve örtüleri bahçeye sererek bayram namazını kıldı. Ayasofya'da 90 yıl sonraki ilk namaza AK Parti Bursa Milletvekilleri Hüseyin Şahin, İsmail Aydın, Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ve çok sayıda belediye başkanı, bürokrat ve vatandaş da katıldı. Bayram namazını İznik İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı kıldırdı. Bayram öncesi okunan Hatim-i Şerif, Orhan Gazi'nin ruhuna bağışlandı. Namaz sonrası yapılan duaya vatandaşlar hep bir ağızdan 'amin' dedi.

İSTANBUL'DAKİ AYASOFYA'NIN DA ÖNÜNDE NAMAZ KILINDI

İstanbul Alperen Ocakları üyesi bir grup, Kurban bayramı namazını Ayasofya Camii'nin önünde kıldı. Namaz sonrası yapılan basın açıklamasında Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması istendi.

İstanbul Alperen Ocakları üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, sabahın erken saatlerinde Ayasofya önünde toplandı. Bayram namazı vaktinin girmesiyle grup, yere serdikleri seccadelerin üzerinde namazlarını kıldı. Namaz sonrasında grup adına basın açıklaması yapıldı.

Açıklamayı yapan İstanbul Alperen Ocakları İl Başkanı Hüseyin Aktaş, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması gerektiğini söyledi.

Açıklamanın ardından grup tekbir getirerek Ayasofya girişine gelerek birbirleriyle bayramlaştı. Polis ekipleri, namaz ve basın açıklaması sırasında çevrede güvenlik önlemi aldı.

Bu haber 943 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,449 µs