En Sıcak Konular

Düğümü çözmek

6 Kasım 2011 07:52 tsi
Düğümü çözmek
Görünüşte hedefin terörü engellemek olduğu söylense de varılan sonuçlar bölgenin nasıl şekilleneceği konusunda ip uçları verecektir.

Kuzey Irak bölgesel yönetiminin başkanı Barzani’nin ülkemize gelişi ve yapılan müzakereler önemlidir. Görünüşte hedefin terörü engellemek olduğu söylense de varılan sonuçlar bölgenin nasıl şekilleneceği konusunda ip uçları verecektir. Bu görüşme kişinin öneminden çok yeni yapılanma hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlaması  nedeniyle önemlidir.
Geçmişte Barzani ülkemiz aleyhine sözler sarf ettiğinde bu kişinin yerinde kalamayacağını  ve en kısa zamanda yönetimin  değişeceğini söylemiştim. Bu  nedenle yanıldığım söylendi ama şahsın politikasının eskisinin tam tersi olduğuna bakılarak haklı  olduğum da düşünülebilir.

1990larda terörle mücadele görüntüsü altında bölge halkına uygulanan sert ve hukuk dışı politikaların amacı olayın terörle sınırlı kalmaması ve kitlesel bir eyleme dönüştürmekti. Bizdeki politika uygulayıcıları kahramanlık uğruna bölge halkının devlete güveninin sarsılmasına göz yumdular. Bu olayı anlayamamaları ve bölünme karşıtı olmalarına rağmen onun yolunu açmaları sonucunu doğuruyordu. Sertlik ve bunun  yarattığı devlete olan güvenin sarsılmasına karşı çıkanlara iftira da dahil her türlü baskı yapıldı ve teröre destekle suçlandılar.

Bölge halkının devlet olan güveninin sarsılması olayları terörle sınırlı olmaktan çıkaracak kitlesel eylemlere yani isyana dönüştürecekti. Bu durumda kullanılan silahlar da değişecek ve ülkemize büyük zararlar verecekti. Ayrıca  çıkcak iç savaş bölünmeye sebep olacaktı Bunu destekleyen uluslararası güçler de vardı.  

ABD’nin işgali altındaki Kandil’de terörün yuvalanması ve ülkemize yönelik terör eylemlerinin odağı olmasını kınıyor ve ABD’ni sorumlu tutuyoruz. Ayrıca bizimle işbirliği içinde olduklarını söylemeleri ve görünen manzara tezat teşkil ediyor. Oysa ABD olayların terör sınırları içinde kalmasını ve kitlesel bir eyleme dönüşmesini engellemek için böyle davranıyor. Bunu bizi sevdiği için değil kendi politikasına uygun olduğu için yapıyor.

Kuzey Irak’ta, işgal sürecinde Arapların milyonlarla ifade edilen kayıplarına rağmen Kürtlerin huzur ve refah içinde yaşamaları iki halk arasında düzeltilemez boyutta düşmanlık yarattı. Bu olaylar doğal gelişimin bir sonucu değil uygulanan politikanın eseriydi

Cevap verilmesi gereken soru şudur: ABD Irak’tan çekildikten sonra Kürtler bu ülkeyle birlikte kalabilecekler mi? Bölgedeki tüm Kürtlerin ortak bir yapı içinde olmaları halinde bile bağımsız olabilmeleri imkansız görünüyor.  Bu durumda hangi ülkeyle işbirliği içinde olacaklar hatta bu birliktelik bir arada yaşamakla sonuçlanacak mı?

Bölgedeki Kürtler bir çok ülke içine dağılmış olmalarına rağmen en büyük kitle ülkemizde yaşamaktadır. Bu durmda ülkemizdeki Kürtlerin geleceği tümünün geleceği anlamına gelebilir. Şu sıralarda terör örgütünün her ülkenin Kürtlerini içermesi bu yapıyı oluşturma gayreti sayılabilir.

Her topluluk içinde farklı düşünceler vardır ve Kürtlerin de tek bir düşünce içinde olduğu söylenemez. Üstelik çağımızda aşiret yapısının devamı imkansızdır. Yani önce hangi ülkeyle birlikte olacaklarına karar verecekler ya da verdirilecekler sonra sosyal problemlerine çözüm arayacaklar. Bu çözüm için en iyi örnek ve ortam Türkiye’dir.

Mahir Kaynak / Star






Bu haber 1,094 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,148 µs