En Sıcak Konular

Uluslararası piyasalarda geçen hafta

5 Kasım 2011 11:31 tsi
Uluslararası piyasalarda geçen hafta, Yunanistan hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasını referanduma taşıyacağını açıklamasının ardından bu ülkenin temerrüte düşebileceği ve Avro Bölgesi'nin borç krizinin derinleşebileceğine ilişki



ABD Doları ise önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Haftanın son işlem gününde ABD ham petrolünün varil fiyatı da 94 dolar seviyelerinde işlem gördü.

Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesine, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin kabul ettiği kurtarma planını referanduma götürmek isteyen ve Yunanistan'ın yapılan baskı damgasını vurdu.

AB'nin önemli ülkeleri Fransa ve Almanya ile birlikte, gelişmekte olan ülkelerin Yunanistan'ı açıkça tehdit eden açıklamaları, zirvenin özellikle öne çıkan kısımlarını oluşturdu.

Zirvenin başlamasından önce Yunanistan Başbakanı Yorgo Papendreu ile yapılan özel toplantıda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angele Merkel'in, ''Kurtarma planını kabul edene kadar size mali yardım yapmayız'' resti, bir anlamda işe yaradı ve Yunanistan yönetimi referandumdan vazgeçtiğini dün kamuoyuna duyurdu.

Fransa ve Almanya ile birlikte, Rusya, Çin ile Brezilya gibi ülkeler de, yine yaptıkları açıklamalarda, Avro bölgesi ülkelerinin borç sorununa çözüm bulmalarını isterken, yapacakları yardımın Uluslararası Para Fonu (IMF) üzerinden gerçekleşeceği mesajını bir kez daha dile getirdi.

Yunanistan'ı ardından, yine kamu borçlarını düşürmek için uğraşan İtalya'nın durumu da zirvede ayrıntılı bir şekilde gündeme geldi.

Avrupa ülkeleri ve diğer ülkelerinin baskısı sonucunda, İtalya, kamu borçlarını denetlemesi için IMF ve AB Komisyonu'na yeşil ışık açtı.

Bu arada İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, ülkesinin IMF'den mali destek talebini reddettiğini açıkladı.

Avro bölgesindeki borç krizine IMF'nin nasıl yardım yapacağı konusu da yine zirvenin en fazla tartışılan konuları arasında yer aldı.

Zirve sonunda, G-20 ülkelerinin IMF'nin Avro Bölgesine yardım etmesi için kaynaklarını artırması konusunda bir anlaşmaya varılırken, bunun nasıl yapılacağı konusundaysa bir uzlaşma sağlanamadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, bu yardımın nasıl yapılacağı konusunun G-20 ülkeleri maliye bakanlarının gelecek toplantısında ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını bildirdi.

Sarkozy, zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun hazırladığı ve üye ülkelerde finansal işlemler vergisi getirilmesini öngören projenin, AB liderleri tarafından 2012 yılı başında ciddiyetle ele alınacağını bildirdi.

Öte yandan haftanın bir diğer önemli konusu da Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başkanlık koltuğuna oturan İtalya'nın eski Merkez bankası Başkanı Mario Draghi'nin sürpriz faiz indirim kararı oldu.

Draghi Perşembe günü düzenlenen faiz toplantısına ilk kez başkanlık ederken, gösterge faizinin 25 baz puan (yüzde 0,25) indirilerek yüzde 1,25'e çekildiğini açıkladı.

Risklerin ve devam eden belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğine dikkat çeken Draghi, likidite önlemlerinin ve refinansman operasyonlarının Avro Bölgesi bankalarının likidite sıkıntısı yaşamaması için devam edeceğini bildirdi.

Draghi, bu risklerin bazılarının gerçekleşirken, bunun 2012 yılındaki büyüme tahminlerinin önemli oranda aşağı yönlü revizyonuna sebep olduğuna dikkat çekti.

Avro Bölgesi'ndeki fiyat, maliyet ve ücret baskılarının ılımlı olacağını kaydeden Draghi, oybirliğiyle alınan faiz indirim kararında bunun gözönüne alındığını vurguladı.

Mali politikalar konusunda Avro Bölgesi'ndeki hükümetlerin tamamının bölgenin tümünde finansal istikrarı sağlamada ana unsur olarak verdikleri sözleri tam olarak yerine getirmek için kararlılıklarını göstermeye ihtiyaç olduğunu belirten Draghi, ortak AB-IMF düzeltme programları altında özellikle kırılgan ülkelerin hükümetlerinin gerektiğinde ek önlemler almaya hazır olması gerektiğini vurguladı.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs