En Sıcak Konular

Predatorlere karşı İran

5 Kasım 2011 07:17 tsi
Predatorlere karşı İran Emsali görülmemiş baskı için...

25 dakika süren görüşmede Erdoğan, ABD'nin Irak'tan göndereceği predatorların yanı sıra, 2 yeni predator için verdiği sözü tutmasını hatırlatırken, ABD Başkanı Obama İran'a karşı yürütülen uluslararası politikada Türkiye'nin işbirliğini istedi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Cannes'teki G20 Zirvesi'nde önce dertleşti, ardından da 25 dakika baş başa görüştü. Zirvede gerçekleşen görüşmede Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'ya, PKK ile mücadelede verdiği destek için teşekkür ederken, New York'taki görüşmelerinde predatorlar için varılan mutabakatın bir an önce hayata geçirilmesini istedi. Obama ise "İran'a beklenmedik yaptırımlara hazır olun" mesajı verdi. Arap Ligi'nin Suriye'ye sunduğu planı uygulaması için iki lider, Devlet Başkanı Beşar Esad üzerinde baskıyı sürdürmekte de anlaştı.

PKK'YA TAM PRESS
Obama ve Erdoğan'ın görüşmesinde, New York'ta iki liderin vardığı mutabakatın teyit edildiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani ile bugün yapacağı görüşme öncesinde, yıl sonuna kadar Irak'tan gelecek olan predatorlar ve 3 helikopter için varılan mutabakatın hayata geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti vurguladı. Erdoğan ayrıca Kongre onayını aşmak için, satın almak yerine Türkiye'nin kiralamak istediği 2 predatorun de gönderilmesini istedi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran ile ilgili önümüzdeki hafta açıklayacağı rapora işaret eden Başkan Obama ise "Türkiye'nin İran'a karşı tutumu önemli" diyerek destek istedi. Obama, İran'ın uluslararası yaptırımlara ve yükümlülüklere karşı, nükleer silah geliştirdiğinin tespit edilmesi halinde, "İran'a karşı uluslararası toplum emsali görülmemiş baskı uygulamalı. Bu baskıda Türkiye'nin de işbirliği önemli" dedi. Obama, Fransa ve İngiltere ile mutabakata da işaret etti. İki liderin görüşmesinde, Arap Ligi'nin önerisini kabul eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı Türkiye ve ABD'nin ortak tutumunu sürdürmesi de benimsendi. Beşar Esad'ı şiddet uygulamaktan vazgeçirmek için peş peşe girişimlerde bulunan ve en sonunda Esad ile görüşmeyi kesen Türkiye, Arap Ligi'nin sunduğu Barış Planı'nın uygulanmasını beklemiyor. İki lider, bu plan ile birlikte Esad'ın zaman kazanmaya çalıştığı görüşünde birleşti.

"ANNE ACISINI BİLİRİM"

Obama, Erdoğan'a, hem kısa süre önce kaybettiği annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatı hem de Van depreminde ölenler nedeniyle üzüntülerini iletti. Obama, "Felaketzedelere yardım konusunda üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız" diyerek ABD'nin Van'daki depremzedeler için yardıma hazır olduğunu tekrarladı. Obama, Erdoğan'ın ana acısını paylaştığını da şu sözlerle ifade etti: "Ben de annemi kaybettim, anneyi kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi bilirim. Başınız sağ olsun."

"ALMANYA'DA TERÖR ÖRGÜTÜYLE BAĞLANTILI BİNLERCE İNSAN VAR"
Başbakan Erdoğan, Almanya'daki görüşmeleri esnasında en önemli konu başlıklarından birinin terör olduğunu belirtti. Erdoğan, Fransa dönüşü Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, Almanya ve Fransa'daki temasları hakkında bilgi verdi. Erdoğan, Şansölye Merkel ile görüşmelerine ilişkin şunları söyledi: "Tabii bu görüşmelerimiz esnasında terör, en önemli konu başlıklarımızdan birini teşkil etti. Zira, şu anda Almanya'da özellikle terör örgütüyle bağlantılı olan insanların sayısı, rakam vermeme gerek yok, ama binlerce diyebileceğim bir rakamda ve bunlar terör örgütüne şu veya bu şekilde orada hizmet ediyorlar, yataklık yapıyorlar ve birçok konuda aldıkları görevleri ifa ediyor, yerine getiriyorlar. Tabii önemli bir toplantımızı da özellikle bu konuya yönelik olarak sayın Şansölye ile gerçekleştirirken, Alman Anayasası'nda bulunan, Dernekler Kanunu'nda bulunan bazı maddeleri de kendileriyle ayrıca paylaştık. Ayrıca, kendilerinin önüne bunları koymak suretiyle, 'bakın' dedik. Burada böyle bir gerçek var, bu gerçeği görmezlikten gelemeyiz. Başbakan Erdoğan, Fransa'da G20 zirvesine katıldığını belirterek, "İkili görüşmelerim oldu, öne çıkan konu Yunanistan'daki ekonomik gelişmelerdi" dedi.

OBAMA'DAN 'DÜNYANIN PATRONU BENİM' GÖRÜNTÜSÜ
ABD Başkanı Barack Obama'nın Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen G-20 zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesi ilginç görüntülere neden oldu. Dünyanın en büyük ekonomisinin başında bulunan Obama, Avrupa Birliği içinde tüm liderlere sözünü geçiren Merkel'e ders verir gibi bir görüntü sergiledi. G20 zirvesi sonrası basın toplantısı düzenleyen Obama şunları söyledi: "Cannes'a geçen çarşamba günü anlaştıkları plan üzerinden nasıl bir ilerleme kaydedebileceğimiz konusunu görüşmeye geldik. Avrupalı dostlarımızla son 2 gündür yaptığımız görüşmeler sonucunda, Avrupa'nın bu zorluklara göğüs gerecek güce sahip olduklarını düşünüyorum. Zor olduğunu biliyorum ama yapacakları çok önemli."

ABD'DE "TÜRKİYE'YE SİLAH SATMA' LOBİSİ

ABD'de bir grup Kongre üyesi, ABD'nin Türkiye'ye silah satışını önlemek için Kongre'ye "ortak karar tasarısı" sundu, ama yasal sürecin dolmasına az bir zaman kaldığı için bu tasarının hayata geçme ihtimali zayıf görünüyor. Tasarı, ABD'nin Türkiye'ye yönelik üç süper kobra helikopterin de dahil olduğu askeri teçhizat satışının engellenmesine yönelik. 

Duygu Güvenç / Sabah



Bu haber 1,994 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,934 µs