En Sıcak Konular

'Kürtler Suriye'deki gösterilere destek veriyor'

4 Kasım 2011 14:52 tsi
Suriye Kürt Gençlik Hareketi liderlerinden Yılmaz Said, Suriye'deki gösterilere Kürt halkının da katıldığını belirtti. Suriye'de 8 aydır süren gösterilerde yüzlerce kayıp verdiklerini söyledi.

Esad rejimi ülkede iktidarı ele geçirdiği günden beri Kürtler başta olmak üzere tüm muhaliflerine siyasi, fikri, ekonomik ve sosyal alanlarda baskı ve şiddet uyguladığını söyleyen Said, rejimin yıllardır kimlik vermediği Kürtlere kimlik verme girişiminin halkı gösterilerden alıkoymak olduğunu belirtti. AA'ya konuşan Said, Esad rejiminin çok az sayıda kişiye kimlik verdiğini bildirdi.

Yılmaz Said, Suriye'deki gösterilerde birçok Kürt liderin de şehid olduğunu açıkladı. Said, "Kürt liderlerden Meşal Temmo'yu Suriye rejimi öldürdü. Esad rejimi her ne kadar suçu başkasına atmaya çalışsa da sorumluluk tamamen onlarındır. Yine Kürt liderlerden Selman Ekko Suriye ordusu tarafından Şam'da şehid edildi" dedi.

Kamışlı başta olmak üzere tüm Kürt bölgelerindeki gösterileri ilk günlerde organize eden Abdülmecid Temr'in halen tutuklu olduğunu ve akıbeti hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirten Said, kendisinin de gösterilere iştirak ettiği için 40 gün tutuklu kaldığını vurguladı.

-PKK ile Esad rejimi-

Suriye'deki rejiminin bölgeyi ateşe vermek istediğini belirten Yılmaz Said, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın elindeki tüm kartları kullanarak bölgedeki dengeleri sarsmaya çalıştığını ifade etti. PKK-Suriye ilişkisine de değinen Said, "PKK ve Suriye arasında geçmişte bir çıkar birliği vardı. Daha sonra Suriye birçok PKK yetkilisini tutukladı ve bazılarını ülkeden çıkardı. Şimdi zor durumda olan Esad rejimi herkesten istifade etmek istiyor. Kürt kartını Türkiye'ye karşı bir baskı unsuru olarak kullanmak istiyor olabilir. PKK da Suriye'nin zaafından istifade etmek isteyebilir" diye konuştu.

-Türklerle Kürtler-

Kürtlerin binlerce yıl bölgedeki Müslüman kardeşleri olan Araplar, Farslar ve Türkler ile birlik içinde yaşadıklarını belirten Said, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde Türklere karşı ayaklanmayan Kürtlerin 1900 yıllardan sonra neden isyan ettiklerinin iyi araştırılması gerektiğini ifade etti. Avrupa'daki ırkçılık düşüncesinin bu topraklara sirayet etmesinden sonra bölgedeki dengelerin ve kardeşliğini bozulduğuna dikkat çeken Yılmaz Said, "Osmanlı hilafeti döneminde ırkçı hiçbir Kürt ayaklanması olmamıştır" dedi.

Türkler ve Kürtler arasındaki tek çözümün diyalog olduğunu bildiren Said, geçmiş asırlardaki birlik ruhunun yeniden keşfedilmesi gerektiğini söyledi. Suriye Kürt Gençlik Hareketi lideri Said, çözümün asla silahtan geçmediğini belirtti. Şiddet ve saldırıların sorunu çözülmez hale soktuğunu ifade eden Said sözlerini şöyle sürdürdü; "Silah her iki tarafa da zarar veriyor. Bununla asla çözüme gidilmez. Bunun için silahsız sorunlarımızı çözme üzerine düşünmeliyiz. Her şeyi masaya yatıralım ve orada çözüm arayalım. Bağırsak da çağırsak da masayı asla terketmemeliyiz."

Bölge ülkelerinin resmi ve hukuki olarak Kürtlerin haklarını iade etmesinin önemli bir aşama olduğunu belirten Said son olarak, "Fars, Arap, Türk ve Kürt tüm kardeşlerime önerim; asırlardır sizleri bir arada tutan bağları ve kodları yeniden ortaya çıkarmalarıdır" dedi.

AA



Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,737 µs