En Sıcak Konular

Enflasyon ekimde çıldırdı

4 Kasım 2011 10:01 tsi
Enflasyon ekim ayında tam anlamıyla zıpladı ve fiyatlar yüzde 3,27 arttı.

Son 9 yılın en yüksek arlık artışında özellikle alkollü içki, sigara, giyim, gıda zamları etkili oldu. Yıllık enflasyon da yüzde 7,66'ya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 Ekim enflasyonunu dün açıkladı. Ekimde, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 3,27 gibi rekor bir artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 7,66'ya çıktı. İlk 10 ayda ise enflasyon yüzde 7,95 oldu. Üretici fiyatları endeksi (ÜFE) ise aylık bazda yüzde 1,6 artarken, yıllık bazda yüzde 12,58'e yükseldi. İlk 9 ayda da yüzde 11,48 oldu.

Martta yıllık oran %3,99'du

TÜFE, aylık oranlar dikkate alındığında son 9 yılın yükseği de gördü. En son 2002 Ekim ayında enflasyon yüzde 3,7 olmuştu. Yine, 2011 Mart ayında yıllık enflasyonun yüzde 3,99'a kadar indiği düşünüldüğünde ekim ayındaki aylık artışın yüksekliği daha iyi anlaşılır. Öte yandan Merkez Bankası en son ekim ayında yıllık tahminini yüzde 8,3'e revize etmişti.

Konutta da önemli çıkış

TÜFE'nin aylık zıplamasında özellikle fiyatların yüzde 14,11 arttığı giyim, yüzde 4,04 arttığı gıda, yüzde 7,99 arttığı alkollü içecekler-tütün ve yüzde 3,59 arttığı konut harcama grubu çok etkili oldu. Fiyatlar ev eşyası grubunda da yüzde 1,6 arttı.

Kabak Türkiye'yi yaktı

Mal ve hizmet bazında ekim ayında en çok fiyat artışı yüzde 40,3 ile kabakta görüldü. Bu ürünü yüzde 39,4 ile salatalık, yüzde 28,2 ile sivri biber izledi. En çok fiyat düşüş ise yüzde 26,3 ile limonda. Bunu yüzde 23 ile tatil turları, yüzde 15,6 ile havuç izliyor. İl ve bölgeye göre ise en çok fiyat artışı yüzde 3,98 ile Balıkesir-Çanakkale'de. En az artış yüzde 2,68 ile Antalya-Isparta-Burdur'da görüldü. Fiyatlar İstanbul'da yüzde 3,17, İzmir'de yüzde 3,53 ve Ankara'da yüzde 3,55 arttı.

TÜFE'yi tarım ve gaz çarptı

Üretici fiyatları artışına en dikkat çekici sektör tarım ve elektrik-gaz. Aylık fiyatlar tarımda yüzde 3,99, elektrik-gazda yüzde 3,65 arttı.

Elektrik fiyatları 2012'de artacak

Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, sektör ve şirketiyle ilgili güncel açıklamalar yaptı. Soruları da yanıtlayan Özozan, hem maliyetler hem mevzuat değişiklikleri nedeniyle önümüzdeki dönemde elektrik fiyatlarında artış beklediğini söyledi.

Konsolidasyon olur

'Gün öncesi piyasa'larla ilgili geciken yasal düzenlemelerin 1 Aralık itibariyle yürürlüğe gireceğini belirten Özozan, bu sayede açığa satışın büyük ölçüde yasaklanacağını, bu tür satış yapmak isteyenlerden yüksek teminat isteneceğini belirtti. 130'dan fazla şirketin bu piyasada satış yaptığı hatırlatan Özozan, bunların içindeki 20 civarındaki şirketin ise üretim gücü olduğunu, yeni düzenleme sonrası piyasada konsolidasyon beklediğini söyledi. Yeni mevzuatla piyasadaki dalgalanmanın azalacağını belirten Özozan, ancak kısa vadede elektrik fiyatlarında artış beklediğini söyledi.

Arz sıkıntısı olabilir

Fiyat artışlarının bir nedenin de artan maliyetler olduğunu vurgulayan Özozan, üretimde doğalgaza yüksek bağımlılık ve buradaki fiyat artışları nedeniyle 2012 sonuna kadar elektrikte zamlar beklediğini söyledi. Özozan, doğalgaza yapılan zamların genelde yüzde 50'sinin elektriğe fiyat artışı olarak yansıyacağını söyledi. Özozan, ayrıca belirsizliklerin yatırımları etkilediğini, bun neden 2015'ten itibaren arz sıkıntısı olabileceğini söyledi.

 




bugün



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,863 µs