En Sıcak Konular

Daha çok demokrasi...

10 Haziran 2007 21:32 tsi
Daha çok demokrasi... AK Parti, 22 Temmuz seçimleri öncesinde hazırladığı seçim bildirgesini önümüzdeki hafta kamuoyuna deklare edecek. Seçim bildirgesinde yeni bir Anayasa sözü veren AKP, 'daha çok demokrasi' vurgusu da yaptı

3 Kasım seçimleri öncesinde olduğu gibi Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül başkanlığındaki 20 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan seçim bildirgesi önümüzdeki hafta Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacak. Bildirge üzerindeki çalışmalar son aşamaya gelirken, oldukça kapsamlı bir beyanneme hazırlandığı öğrenildi. Bildirgede partinin kimliği muhafazakar demokrat, yenilikçi ve çağdaş olarak tanımlanırken, AKP'nin hukuk anlayışı da "Devletin topluma ve bireylere, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep aidiyeti gibi sebeplerle ayrım gözetmeksizin adalet içinde yaklaşmasını sağlamaktır' şeklinde açıklandı.

YENİ ANAYASA SÖZÜ

Bildirgede, önümüzdeki dönemde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin getirdiği ilke ve standartlarla temel hak ve özgürlükleri güvence altına alan yeni bir Anayasa hazırlanacağı bildirildi. Buna göre hazırlanacak yeni Anayasa, kısa, öz ve açık olacak. Yasama, yürütme ve yargı erkleri arasındaki ilişkiler açık, net ve anlaşılabilir bir şekilde belirlenecek. Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçişi sağlamak için referandum mekanizması yaygınlaştırılacak.

İdarenin hiçbir işlem ve eylemi yargı denetimi dışında bırakılmayacak.

Türkiye'yi 21. yüzyıla taşıyacak bir Anayasa vaadinde bulunulan bildirgede, "Türkiye'nin kurucu değerlerini özümsemiş, çağdaş değerlerle barışık ve özgürlükçü bir Anayasa, devletin kurumlarıyla milletin umut ve taleplerini hiçbir tereddüde mahal bırakmadan buluşturmalıdır. AKP dinamik ve güçlü bir Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayan bir Anayasa'nın hazırlanması için gerekli adımları atacaktır" denildi.

'DAHA ÇOK DEMOKRASİ' VURGUSU

AKP seçim bildirgesinde 'daha çok demokrasi' vurgusu da yapacak. Demokratik rejimin her türlü vehim, korku ve yasaktan arındırılması gerektiğine işaret edilen bildirgenin en temel konularından biri de 'milli irade' oldu. Türkiye'nin kurucu dinamikleri, cumhuriyetin şekillenmesi sürecinde milletin rolü ve TBMM'nin oluşturulma dönemlerindeki çalışmalara dikkat çekilen bildirgede, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ve bunun üzerinde hiçbir iradenin bulunmadığı da belirtiliyor. Bildirgede, AKP'nin bu anlayışın kökleşmesi için çaba göstereceği kaydedildi. Bildirgenin 'Demokrasi ve Hukuk Devleti' başlığı altındaki bölümünde şu ifadelere de yer verildi:

"Din, vicdan ve ifade hürriyeti, güçlü bir demokrasinin temelini oluşturur. Bu ilkeyle hareket eden AKP, Türkiye'de siyasetin alanını genişletmiş, meşruiyetini artırmış ve devlete olan güveni güçlendirmiştir. AKP özgürlüklerin genişletilmesi için siyasi reform programına devam edecektir. Demokratik düzenimize yönelen tehditler, aynı zamanda, devletimizin temel niteliklerine, ülkemizin dünyadaki saygınlığına, milletimizin huzuruna ve insanımızın gelecek umutlarına yöneliktir. Demokrasi bir
partinin, bir grubun, bir zümrenin malı değildir. Hepimizin sahip olduğu ve ortaklaşa savunmamız gereken bir yönetim şekli ve anlayışıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti nitelikleri, siyaset anlayışımızın vazgeçilmez unsurlarıdır. Dün olduğu gibi bugün de bu değerler Türkiye toplumunun tamamını kucaklar. AKP çoğunlukçu değil, çoğulcu bir demokrasiden yanadır. Bu yaklaşımın doğal bir uzantısı olarak, temsili demokrasinin derinlik kazanmasını ve katılımcı demokrasiye dönüşmesini savunmaktadır."

ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÜYE SEÇİMİ

Bildirgede, 'gerçek anlamda hukuk devleti' sözü de veriliyor. Yargı reformu üzerinde durulan bildirgede, Anayasa ve yasalardaki yargı bağımsızlığı ile bağdaşmayan hükümlerin yeniden düzenleneceği ifade edildi. Bildirgede, hukukun siyasallaşmasını engelleyen önlemlerin alınacağına da işaret edildi. Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçiminin yeniden düzenlenmesini öngören bildirgeye göre, hakim ve savcıların terfi sistemi, hakimlik teminatını zedelemeyecek şekilde değiştirilecek.

 



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    20,669 µs