En Sıcak Konular

Barzani'ye üç seçenek

4 Kasım 2011 08:52 tsi
Barzani'ye üç seçenek İstanbul'a gelen ve Başbakan Erdoğan ile de görüşmesi beklenen Barzani'ye Türkiye, PKK ile mücadele konusunda üç seçenek sunacak:

Terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar sürerken, gözler Irak'ın Kuzeyi'ndeki Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin Türkiye ziyaretine çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, yarın, İstanbul'da görüşeceği Barzani'ye Türkiye 3 seçenek sunacak:
 
Merkezi hükümet ve Bölgesel Yönetim tek başına mücadele etsin.
 
Terör örgütü PKK'yla mücadele kapsamında Türkiye'yle ortak hareket edilsin.
 
Türkiye bu işi tek başına bitirsin.

ÖNCE ÖZÇELİK GÖRÜŞTÜ

Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani, Türkiye ziyareti öncesi dün Erbil'de Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Murat Özçelik ile bir araya geldi. İkilinin görüşmesinde, terörle mücadele başta olmak üzere ikili ilişkilerin geliştirilmesi masaya yatırıldı. Mesut Barzani, Irak'taki görev süresi sona eren Murat Özçelik'e bir kalem ile kilim hediye etti. Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde 24 askerin şehit olmasının ardından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın daveti ile Türkiye'ye gelen KDP Genel Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani'nin ardından amca Barzani de Türkiye'ye geldi.

DESTEK BEKLENİYOR

Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin ziyaretinde, terörle mücadele konusunda yürütülecek ortak faaliyetler, operasyonlar ve peşmergenin rolü değerlendirilecek. Van depremi nedeniyle 1 milyon dolar yardım yapacağını açıklayan Barzani'nin Başbakan Erdoğan ile bir araya gelmesi bekleniyor. Çukurca saldırısını kınayan Barzani'nin, "Irak topraklarının komşularına karşı kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyeceği, her alanda işbirliği, sınır güvenliğinin sağlanması ve benzer saldırıların yaşanmaması için destek" mesajını vermesi bekleniyor.

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ

Türkiye, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Barzani'ye, şu taleplerini iletecek: "Sınır hattında yer alan peşmerge ve TSK kontrolünde olmayan alanların PKK'dan temizlenmesi için nokta operasyonlar devam etmeli. Kontrol altına alınamayan alanlarda güvenliği Türk askeri ve peşmergeler birlikte sağlamalı, yeni üsler kurulmalı. Peşmergeler Türk askerinin terör örgütüne yönelik operasyonlarında zorluk çıkarmasın. PKK denetimindeki kamplar temizlendikten sonra bu bölgelerin denetimi peşmergeler tarafından yapılmalı. Mahmur başta olmak üzere PKK'ya destek veren kamplara giriş-çıkışlardaki denetimler artırılmalı. Bu kampların iç bölgelere çekilmesi yönünde adımlar atılmalı.

TAMPON BÖLGE

Türkiye tarafının bu taleplerine karşılık Bölgesel Kürt Yönetimi'nin ajandasında ise şu başlıklar yer alıyor. "PKK'nın topraklarımızı size karşı kullanmasına izin vermeyeceğiz, bu konuda sizinle beraber hareket edeceğiz. Peşmerge güçleri operasyonlarda yer almayacak ama lojistik destek verecek. Kamplarda güvenlik önlemleri alınmaya devam ediyor. PKK'nın silahsızlandırılması konusunda askeri çözümlerin yanında demokratik adımlar atılmaya devam edilmeli. Irak'ta hedefler temizlendikten sonra tampon bölge gündeme gelebilir."

Davutoğlu: Aktif destek bekliyoruz

Türkiye'de bulunan Mesud Barzani ile görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Artık bu kardeşliğe zarar veren bu örgüte karşı herkesin net tavır almasını beklemek hem hakkımızdır hem sorumluluğumuzdur. Teröre karşı bundan sonra kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden de çok net bir tutum ve aktif bir destek ve dayanışma bekliyoruz" diye konuştu. Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde meydana gelen PKK saldırısın ardından Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi ile gerçekleştirilen temaslar çerçevesinde Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani Türkiye'ye gelerek Çırağan Sarayı'nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Yarım saat sürmesi planlan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Barzani'ye "Ülkemiz ülkenizdir. Evimiz evinizdir ve bu kardeşlik ebediyete kadar sürecektir" diye hitap eden Davutoğlu Türkiye'nin Kuzey ırak bölgesel yönetiminden beklentilerini açık bir şekilde Barzani ile paylaştığını söyledi. Barzani de "Bizim için Türkiye ile olan ilişkimiz önem arz etmektedir. Özellikle Erdoğan'ın Erbil'e yapmış olduğu ziyaretten sonra ilişkimiz gelişmiştir. Hiçbir eylem tarihe dayalı Kürt ve Türk kardeşliğinde, bir boşluk yaşanmasına ve yıkılmasına neden olmayacaktır. Ve Türkiye devletinin yetkilileri ile inşallah tüm konuları ele alarak iyi bir sonuca varacağımıza inanıyoruz" dedi.

sabah

Bu haber 946 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,489 µs