En Sıcak Konular

Hedef birey odaklı özgürlükçü anayasa

4 Kasım 2011 08:38 tsi
Hedef birey odaklı özgürlükçü anayasa Anayasa yapım sürecini yönetmek ve taslak metni hazırlamak amacıyla kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu, çalışma usullerini belirledi. Meclis Başkanı gelinen noktayı medya temsilcilerine aktardı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, anayasada yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağının açık olduğunu ifade ederek, 'TBMM olarak birey odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan bir anayasa yapmak istiyoruz' dedi.

Cemil Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantıda parlamentoda grubu bulunan 4 siyasi partinin Uzlaşma Komisyonu üyeleri de hazır bulundu.

ESASLAR BELİRLENDİ

19 Ekim'de Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak ilk toplantıyı yaptıklarını ve yeni anayasa sürecini resmen başlattıklarını belirten Çiçek, 'Komisyonun yaptığı toplantılar sonucunda çalışma usullerine ilişkin 15 maddelik esaslar belirlendi' dedi.

12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, anayasada yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağının açık olduğunu ifade eden Çiçek, 'Geçmişte yapılan değişikler göstermiştir ki, o anayasayı restore ederek, demokrasinin evrensel standartlarına ulaşamayız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik mekanizmaların güçlendirildiği, çoğulcu demokrasiye uygun anayasa düzeni ancak yeni bir anayasa kabulü ile mümkündür. TBMM olarak birey odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan bir anayasa yapmak istiyoruz' diye konuştu.

4 aşamalı plan

Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmaları, 4 aşamadan oluşacak. Birinci aşama; katılım, veri toplama ve değerlendirme, ikinci aşama; ilkelerin belirlenmesi ve metin oluşturma, üçüncü aşama; metnin kamuoyuna sunulması ve kamuoyunca tartışılması, dördüncü aşama; kamuoyunda belirlenen görüşlere göre taslağın gözden geçirilerek teklif haline getirilmesini kapsayacak.

Birinci aşama, 2012 yılının Nisan ayı sonunda tamamlanacak. Diğer aşamaların süreleri, Komisyon tarafından kararlaştırılacak Anayasa taslak metni, gerek Uzlaşma ve Yasama komisyonlarında, gerekse Genel Kurul'da, partilerin mutabakatı olmadıkça değiştirilemeyecek ve ekleme yapılamayacak. Anayasa taslak metninin ve kanunlaşma süreçlerinin bağlı olduğu hukuk, metnin tamamlanmasından sonra siyasi partilerin mutabakatı ile oluşturulacak. Komisyonun görevi, anayasa teklifinin, Genel Kurulda kabul edilip, kanunlaşmasıyla veya siyasi partilerden birinin çekilmesi ya da çekilmiş sayılmasıyla sona erecek. En az 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan siyasi parti komisyondan çekilmiş sayılacak.

akşam



Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs