En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan, G-20 Liderler Zirvesi'nde Somali'yi anlattı

3 Kasım 2011 20:37 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Zirvesi'ne katılan liderlere bir süre önce Somali'ye yaptığı ziyareti anlatarak, ''Gıda güvenliği sorununun en ağır hissedildiği Afrika Boynuzu'na yönelik çok taraflı ve ikili çabaların hızlandırılması çağrısında b



Erdoğan, basına kapalı gerçekleşen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen, ''Kalkınma ve Ticaret'' başlıklı oturuma katıldı. Oturumda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın da eşlik ettiği Başbakan Erdoğan, yaptığı konuşmada, 2011 yılında kalkınma başlığı altında yer alan, altyapı ve gıda güvenliği alanlarında yürütülen çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Bu çerçevede, Sahra Altı Afrika'sı başta olmak üzere düşük gelirli ülkelerdeki altyapı yatırımları açığının giderilmesine yönelik eylem planı için teşekkürler eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu eylem planında altyapı yatırımlarına özel sektörün katılımını artıracak uygun kurumsal ortamın tesis edilmesine yönelik tavsiyeleri çok olumlu buluyoruz. Gıda güvenliği, kalkınma alanında önemli bir yer tutuyor. Bu konuyla yakından ilgili olduğunu düşündüğüm için geçtiğimiz Ağustos ayında Somali'ye geçekleştirdiğim ziyaretten kısaca bahsetmek isterim.

Bu ziyarette toplumun çeşitli kesimlerinden geniş bir heyet de bana eşlik etti. Somali'de kampları ve hastaneleri dolaştık. İnsanların yetersiz gıda ve temiz su eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılarını yakından gördük.

Orada yaşananlar ülkemiz medyasında geniş yer buldu. Başlatılan yardım kampanyaları sayesinde ülkemizde 300 milyon dolara yakın bir tutar toplandı. Gıda güvenliği sorununun en ağır hissedildiği Afrika Boynuzu'na yönelik çok taraflı ve ikili çabalarımızı hızlandırmalıyız.''

Ülkelerimizde bu konudaki duyarlılığı artırılması gerektiğini dile getiren Başbakan Erdoğan, ''Türkiye olarak buna büyük önem atfediyoruz. Bu vesile ile diğer ülkelere de bu bölgeye gerekli hassasiyeti göstermeleri yönünde çağrıda bulunuyorum'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

''Başta Afrika'da olmak üzere yaşanan gıda krizleri, bölgesel insani gıda rezervlerinin oluşturulmasının ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha göstermiştir. Buna ilişkin Pilot Proje bir an önce hayata geçirilmeli ve devamı da getirilmelidir.''

-Ticaret-

Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ve uluslararası ticaretin desteklenmesinin, hem küresel krizin olumsuz etkilerini bertaraf etmede hem de istihdamın artırılmasında kritik bir önem taşıdığına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

''G-20 liderleri olarak bizlere ticaret alanında önemli sorumluluk düşmektedir. Ticarette korumacılıktan kaçınılmasına ve ihracat kısıtlamalarına gidilmemesine ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları dışına çıkılmamasına yönelik taahhüdümüzü bu zirvede güçlü bir şekilde yinelemeliyiz.

Doha müzakereleri sürecinin bir an önce ve başarıyla tamamlanması için siyasi irademizi bir kez daha net bir biçimde ortaya koymalıyız. Türkiye olarak, En Az Gelişmiş Ülkelerin çok taraflı ticaret sistemine daha fazla dahil edilmesine yönelik çalışmalara önemli destek sağlıyoruz.

Bu kapsamda, içinde bulunduğumuz yılın Mayıs ayında İstanbul'da Birleşmiş Milletler dördüncü En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na ev sahipliği yaptık. Konferansta, bu ülkelere yönelik olarak 2012 yılından itibaren başlamak üzere 200 milyon dolarlık ekonomik ve teknik işbirliği paketi açıkladık.

Bu ülkelerdeki özel sektör yatırımlarımızı 2015 yılı itibarıyla 5 milyar dolara, 2020 yılı itibarıyla da 10 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz.''

-Türk bayrağını yerden aldı-

Bu arada, oturumlardan önce liderlerin çektirdiği aile fotoğrafı sırasında, ülke temsilcilerinin duracakları yeri zemindeki ülke bayrakları belirlerken, Başbakan Erdoğan, kendisinin duracağı yerde bulunan Türk bayrağını yerden aldı ve katlayarak cebine koydu.



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,265 µs