En Sıcak Konular

Türkiye küresel ekonominin dinamosu olacak

3 Kasım 2011 17:05 tsi
Başbakan Erdoğan, ''Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomileri, önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte ekonomik canlılığın dinamosu görevini üstlenecektir'' dedi.

Erdoğan, Martinez Oteli'nde G-20 Toplantısı kapsamında düzenlenen B-20 Ekonomik Politikalar Oturumu'nda konuştu.
Küresel ekonominin çok zorlu bir dönemden geçtiğini ifade eden Erdoğan, ''Türkiye gibi yükselen piyasa ekonomileri önümüzdeki yıllarda küresel ölçekte ekonomik canlılığın dinamosu görevini üstlenecektir. Önümüzdeki on yıllarda küresel pazarda söz sahibi olacak şirketler, Türkiye gibi parlayan yıldız konumundaki ülkelerin sunduğu fırsatları değerlendirenler olacaktır'' diye konuştu.

Zirvede KOBİ örneği

Çalışma Grubu raporunda yer verilen girişimciliğin ve KOBİ'lerin desteklenmesi hususunun, gerek ekonomide dinamizmin sağlanması gerek istihdam oluşturulması açısından önem taşıdığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''KOBİ'ler bizim çok çok önem verdiğimiz ve farklı kulvarlarda desteklediğimiz en önemli dinamizm unsurumuzdur. Türkiye olarak bu alanda büyük atılımlar gerçekleştirdik. Sahip olduğumuz tecrübeleri G-20 bünyesindeki KOBİ Finansmanı Çalışma Grubu vasıtasıyla diğer üye ülkelerle de paylaşıyoruz.

Yine raporda zikredilen, uzun vadeli yatırımlara özel sektör katılımının artırılması amacıyla sermaye piyasalarının derinleştirilmesi ve geliştirilmesi önerisini de çok yerinde bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Özellikle IMF, bu süreçte işinin ne kadar zor olduğunu da görüyor ve biliyorum. Bizler bildiğiniz gibi 3,5 yıldır bir stand-by anlaşmasını imzalamıyoruz. Göreve geldiğimizde 9 yıl önce bizim IMF'ye borcumuz 23,5 milyar dolardı. Ama şu anda bizim IMF'ye borcumuz 3,8 milyar dolara düşmüştür. Böyle bir konuma geldik, herhangi bir anlaşma da imzalamıyoruz. Kendi ayaklarımızın üzerinde duruyor ve kamu, özel sektör dayanışmasıyla bu süreci başarılı bir şeklide sürdürüyoruz.''

Yolsuzlukla mücadele

Yolsuzlukla mücadelede de çok kararlı olunması gerektiğini belirten Erdoğan, "Eğer politika yapıcıları yolsuzluğun içerisinde aktör oluyorlarsa, orada görev alıyorlarsa tabii bu işi başarmanız da mümkün değil. O zaman çöker gidersiniz. Türkiye bu işi büyük ölçüde başarmıştır. Bunun dışında özelleştirme projeleriyle biz kamuyu tamamen bu işten çıkardık. Kamu artık ekonominin içinde yok. Gelin diyorum. Türkiye güvenli bir limandır'' diye konuştu.

Size güveniyoruz sayın Başbakan

Toplantının yöneticisi de yaptığı kapanış konuşmasında, Başbakan Erdoğan'a yönelik ''Bu kadar net ve gerçekten samimi konuşan bir insansınız, mesajlarınızı net şekilde verdiniz, umarım G-20 toplantısında da aynı mesajları meslektaşlarınıza vermeye devam edersiniz. Size güveniyoruz sayın Başbakan'' dedi.

Yunanistan'daki durum

Erdoğan, Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizden toparlanmasını temenni ettiğini bildirdi.

Gillard ve Merkel'le görüştü

Erdoğan, Avustralya Başbakanı Julia Gillard ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü.

AA



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,923 µs