En Sıcak Konular

İsrail’e Hamas’la diyalog çağrısı

3 Kasım 2011 15:00 tsi
Siyonist uzmanlar İsrail hükümetini Hamas’la diyaloga çağırdı. Çeşitli kesimlerden gelen açıklamalarda Hamas Hareketi’nin artık Filistin Davası’nda önemli bir isim olduğu ve görmezden gelinemeyeceği vurgulandı.

İsrail’in içinden bazı uzman isimler İsrail’in Hamas Hareketi ile diyalog kurmasının ve müzakerelere gitmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Yapılan açıklamalarda Hamas Hareketi’nin görmezden gelinmesinin İsrail’e zarar olarak döneceğine işaret edilerek İsrail’in bölgede giderek güçlenen kesimlerle diyaloga gitmesi önerildi. Ayrıca Hamas Hareketi’nin dahil olduğu bir Filistin Sultası kurulması çağrısında bulunuldu.

Bazı Siyonist uzmanlar Siyonist hükümetini, Hamas İslami Direniş Hareketi’nin Filistin davasında zor bir isim olduğu ortaya çıktıktan sonra Hamas’la diyalog kanalları açmaya çağırdı.

Mossad’ın eski başkanı olan Ephraim Halevy, esir değişimi anlaşmasının Hamas Hareketi’nin haritayı okumayı bildiğini gösterdiğine işaret ederek özellikle Hüsnü Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra Filistinlilerle geçici uzlaşmanın hızlandırılmasının önemini vurguladı. İsrail’in bölgedeki istikrarsızlığa ve asker Gilad Şalit anlaşmasının başarılı olmasına bakaraktan Hamas ile müzakerelerin olurluğunu değerlendirmesi gerekir. Yoksa Hamas’ı görmezden gelmek hiç akıllıca bir şey değildir. Aksine bu görmezden gelmenin bir bedeli söz konusudur.

Gücü artan kesimler dikkate alınmalı

Kudüs’teki İbrani Üniversitesi Sasa Stratejik Araştırmalar Merkezi başkanı olarak görev yapan Halevy, İsrail’in Hamas, Hizbullah ve Mısır sokağı gibi bölgede giderek kuvveti artan kesimlerle diyalog kurması gerektiğini çünkü bu güçlerin Siyonist varlık için stratejik güvenlik açısından bir meydan okuma anlamı taşıdığını vurguladı.

Stratejik Diyalog Merkezi Daniel Avraham’ın başkanı Robin Peditsor, Halevy ile aynı görüşleri paylaşıyor. Ancak Siyonist hükümetinin Hamas ile müzakerelere gitmesini uzak bir ihtimal olarak görüyor. Peditsor Siyonist varlığın genellikle ‘radikal’ olarak nitelendirdiği kesimlerle konuşmadığına işaret ederek Hamas olmadan ise Filistin Sultası’yla tam anlamıyla bir güvenlik uzlaşmasının sağlanamayacağının altını çizdi.

Haaretz Gazetesi Arap meseleleri editörü Zvi Bar-El de Siyonist hükümetlerin Filistinlilere karşı uyguladığı ‘böl ve yönet’ politikasını eleştirerek bunun İsrail için tehlike anlamına geldiğini belirtti. Bar-El, siyasi mantığa göre Hamas Hareketi’nin müzakerelere ve uzlaşmaya katılmasının gerektiğini ifade ederek Filistin Sultası’nın Hamas ile ortak bir hükümetten teşkil edilmesinin sağlanmasının, sorumlu bir Filistin devleti kurulmasının önemini dile getirdi. Bar El yine de böyle bir şeyin gerçekleşmesinin zor olduğunu çünkü Siyonist varlığın sonsuz müzakerelerle ilgilendiğini, bunun da iç politikadan kaynaklandığını açıkladı.

Böl ve yönet taktiği İsrail’e zarar olarak dönecek

Knesset’in eski başkanı Avraham Burg, Siyonist varlığın ‘böl ve yönet’ politikası üzerine bahis oynamasını eleştirerek Filistinliler arasına bölünme sokmanın kendisine tuzak olarak döneceğine inandığını dile getirdi. Siyonist varlıktan ise Siyonistliği bırakmasını ve ‘kurban’ rolü oynamaktan vazgeçmesini talep etti ve şöyle dedi: ‘İsrail bir esir asker için Hamas’la diyaloga gitti. Peki neden bir halk için de gitmiyor? Bu ne saçmalıktır?!’

Öte yandan Maarif Gazetesi Arap işleri yorumcusu ve İsrail dışişleri bakanlığı eski genel müdürü Alon Liel, Hamas Hareketi ile siyasi bir çözüme varılması için gerçek anlamda müzakerelerin bulunmadığını söyledi.

2006 yılında genel seçimleri kazanan Hamas İslami Direniş Hareketi birçok kere Filistin davasında zor bir isim olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle bu hareketin görmezden gelinmesi mümkün değildir. Zira hareket en ünlü liderlerinden birinin dilinden işgal altındaki Filistin topraklarının bir karışından dahi vazgeçmeyeceğini, Filistin Halkı’nın haklarından hiçbir gerekçeyle taviz vermeyeceğini açıklamıştır.



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,077 µs