En Sıcak Konular

G-20 Liderler Zirvesi'nde ana gündem finansal kriz

3 Kasım 2011 13:49 tsi
Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin oluşturduğu G-20 Liderler Zirvesi, ağır borç kriziyle mücadele eden Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ile varılan yardım anlaşmasının ve Avro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına ilişkin tartışmaların gölgesinde Fransa'nı

Tartışmaların odağındaki bir başka konu da Avrupa'daki borç krizinin Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in ardından İspanya ve İtalya'ya yayılabileceği endişesi. Zira ekonomik büyüklüğü açısından Avro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi olan İtalya'nın kamu borcunun gayri safi yurt içi hasılaya (GSYH) oranının yüzde 120'ye ulaştığı belirtiliyor.

Zor durumdaki ülkelere yardım sağlamak amacıyla kurulan Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) halihazırda 440 milyar avro düzeyinde olan miktarının İtalyan ekonomisini kurtarmaya yetmeyeceği belirtiliyor.

Avrupalı liderler geçen hafta fonun miktarını 1 trilyon avroya yükseltmek üzere anlaşma sağlamış, fonun başkanı Klaus Regling, bölge dışında Asya'daki potansiyel yatırımcı ülkelerde destek arayışına çıkmıştı.

Japonya daha önce yaptığı gibi EFSF'den tahvil almaya devam edeceğini ifade ederken, Çin bölgeye yardım sağlamasının yalnızca anlaşmanın uygulanma kapasitesine bağlı olduğunu vurgulamıştı. Çin bölgeye sağlayacağı desteğin 100 milyar doları bulabileceğini belirtmişti.

-''Gündem, Avrupa'daki finansal krizi çözmek olacak''

ABD Başkanı Barack Obama G-20 Zirvesinin açılışından önce yaptığı açıklamada, iki gün boyunca en önemli konunun Avrupa'daki finansal krizi çözmek olacağını belirtti.

Obama, küresel çözümlere yönelik bazı önemli adımları memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, Avrupa tarafından gelecek ayrıntıları beklediğine dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bir araya gelen Obama, Sarkozy ile Yunanistan'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydederek, ''Bu durumu çözmeye yardımcı olmak için nasıl çalışabiliriz? ABD, bu güçlüklerin üstesinden gelmek için Avrupalılarla birlikte olmaya devam edecek'' dedi.

Sarkozy ise Obama ile küresel finansal krizin aşılmasında özel sektörün büyük bir rol oynaması gerektiği konusunda fikir birliği içinde olduklarını dile getirdi.

''Finans dünyasının bugünkü krize çözüme bulmada nasıl katkı sağlayacağı konusunda ortak bir analize sahip olduğumuzu düşünüyorum'' diyen Sarkozy, Obama'nın finansal işlemler vergisi gibi konuları anlamasından memnun olduğunu kaydetti.

Avro Bölgesi'nin en önemli iki ekonomisi Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy önümüzdeki ay Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalıp kalmayacağına ilişkin referanduma gideceğini açıklamasının ardından dün akşam olağanüstü bir toplantıda Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile bir araya gelmişti.

Toplantının ardından iki lider yaptığı açıklamada, bu ülkeye yönelik Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB'nin birinci mali yardım paketinin altıncı kredi dilimini serbest bırakmayacağını açıklamıştı.

AA



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,198 µs