En Sıcak Konular

Papandreu, güven oyu alamıyor

3 Kasım 2011 12:14 tsi
Yunanistan'da Başbakan Yorgo Papandreu'nun 27 Ekim'de sağlanan Euro bölgesi liderler zirvesinde 130 milyar Euro'luk kurtarma paketine ilişkin anlaşmayı referanduma götüreceğini açıklaması başına iş açtı.

PASOK kaynayan kazanı andırırken, iki PASOK milletvekili yarın yapılacak güven oylamasında hükümeti desteklemeyeceklerini açıkladı. Son gelişmeler, referandumun yapılmayacağı konusundaki senaryoyu güçlendirdi.

Papandreu'nun 27 Ekim Euro bölgesi liderler zirvesinde sağlanan kurtarma paketi anlaşmasını referanduma götürme kararına ilişkin bomba elinde patladı. Cannes'te Almanya ve Fransa Başbakanları Angela Merkel ile Nicola Srakozy'nin "ya Euro ya da drahmi" restine maruz kalan Papandreu'ya tepkiler çığ gibi birbirini kovaladı. Ülkenin saygınlığının hiç kalmadığını vurgulayan muhalefet, Papandreu'nun ülke için tehlikeli olduğunu belirterek acilen seçimlere gidilmesini isterken, Yunanistan Komünist Partisi ile Sol Koalisyon (Siriza) referandumda "hayır" diyeceklerini açıkladı.

Bu arada iktidar partisinden kopuşlar devam ediyor. Hükümeti geleceğini tehdit eden son gelişmeler bugün art arda yaşanıyor. PASOK milletvekili Eva Kayli, Papandreu'ya gönderdiği mektupta referandum kararını iptal etmediği taktirde yarın gece yapılacak güven oylamasında evet oyu veremeyeceğini duyurdu. Bir diğer PASOK milletvekili Elena Panariti de "referandum isteyen bir hükümete güven oyu veremem" dedi. PASOK'un ağır toplarından Vaso Papandreu ise "milli kurtuluş hükümeti" kurulması çağrısını yineledi. Daha başka vekiller de bu yönde görüş belirtti.

Bu açıklamaların ardından 300 üyeli parlamentoda dün itibariyle 152 milletvekili bulunan PASOK, bugün 2 milletvekilinin güven oylamasına destek vermeyeceklerini açıklaması siyasi arenayı arap saçına döndürdü. Son gelişmelerden sonra güven oylamasının hiç yapılmayabileceği de ifade ediliyor. Gün içerisinde çok daha başka gelişmelerin olması bekleniyor.

Bu arada bugün önce bakanlar kurulu ardından ise PASOK meclis grubu acil toplantıyla ülkenin içerisinden geçtiği krizi değerlendirecek. Gelişmeler bununla sınırlı değil. PASOK üyelerinin ve milletvekillerinin imza toplayarak iktidar partisinde lider değişikliğine gidilmesini istedikleri bildirildi. Bu Papandreu'nun partinin başında daha fazla kalamayacağı anlamına geliyor.

Bu arada dün Cannes'te Papandreu'ya eşlik eden Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, sabaha karşı 04:45'te Atina'ya dönüşünde yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın Euro bölgesine girmesinin tarihi bir başarı olduğunu belirtti ve referanduma gidilmesine karşı olduğunu kaydetti.

cihan

Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,091 µs