En Sıcak Konular

Libya: Dünya politikasında olumlu güç olacağız!

3 Kasım 2011 12:04 tsi
Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nce Başbakan seçilen Abdürrahim El Kib, teknokratlardan oluşan bir kabine kuracağını ve dünya politikasında olumlu bir güç olmak istediklerini açıkladı.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi'nce Başbakan seçilen ve nasıl bir hükümet kuracağı merak konusu olan Abdürrahim El Kib, dünya medyasında ilk röportajını AA'ya verdi.

Yıllarca Muammer Kaddafi rejiminin baskıları yüzünden yurt dışında yaşamak zorunda kalan El Kib, AA muhabirinin, "Sizi ülkenize dönmeye ne zorladı?" sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Bu çok güzel bir soru. Neden geri döndüm? Çünkü ülkemin insanlarının özgürlük ve temel insan hakları talebiyle barışçıl gösteriler yaparken ölmesine, ağır bedeller ödemesine seyirci kalamayacağımı hissettim."

Güvenlik sorunu ilk öncelik

Önceliklerinin ne olduğu yönündeki soru üzerine El Kib, önlerinde pek çok sorunun bulunduğunu, fakat bunları bir öncelik sırasına koymaları gerektiğini söyledi.

Bu konular arasında güvenlik sorunun en önde geldiğini vurgulayan El Kib, "Ülkemizi normale döndürmek zorundayız. Libya'da, en azından benim yaşadığım süre boyunca böylesi bir durumu hiç yaşamadık" dedi.

Kalbimize yazdık

Türkiye ile Libya arasındaki ilişkilerin ve Türkiye'den beklentilerinin sorulması üzerine El Kib, "Türk halkına ve Türk hükümetine çok büyük saygı duyuyoruz. Bu zor zamanlarda bizim yanımızda oldular. Bu durumu kalbimize yazdık ve tarih kitapları da bunu yazacak" dedi.

Kabinenin kurulması

Kabinesini ne zaman açıklayacağının sorulması üzerine El Kib, "Halkımızın gurur duyacağı bir kabineye sahip olacağımızı düşünüyorum. Teknokratlardan oluşacak bir kabine olacak. Yapmamız gereken çok iş var" dedi.

Genel seçimler için 240 günleri olduğuna işaret eden El Kib, gelecek iki veya üç hafta içinde yeni kabineyi kurmayı planladığını bildirdi.

El Kib, "Demokrasiye sahip olmak istiyoruz. Sivil toplumun işlemesini istiyoruz. İnsanların devlet başkanı olmayı hayal edebilecekleri bir ülkeye sahip olmak istiyoruz. Çok fazla hayalimiz var. Fakat şunu söylüyorum, gerçekten normal bir yaşam sürmek ve dünya politikasında olumlu bir güç olmak istiyoruz" diye konuştu.

AA

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,765 µs