En Sıcak Konular

Çiçek'ten yeni anayasa açıklaması

3 Kasım 2011 13:40 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yaptığı toplantılar sonucunda, çalışma usullerine ilişkin 15 maddelik esasların belirlendiğini belirterek, görüş alma sürecini koordine etmek üzere siyasi partilerin önerdiği birer uzman ve meclis başkanlığının görevlendireceği en az bir uzmanın katılımıyla 5'er kişiden oluşan 3 teknik heyetin 15 Kasım'a kadar oluşturulacağını ve çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Sarayın Medhal Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çiçek, siyasi partilerin uzlaşma komisyonuna üye vermesiyle 19 Ekim 2011 tarihinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak ilk toplantıyı yaptıklarını ve yeni anayasa sürecini resmen başlattıklarını belirtti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugüne kadar başkanlığında 12 üyesiyle 4 toplantı yaptığını, alt komisyonun da 5 defa bir araya geldiğini bildiren Çiçek, ''Komisyonun yaptığı toplantılar sonucunda çalışma usullerine ilişkin 15 maddelik esaslar belirlendi'' dedi.

TBMM Başkanı Çiçek, şöyle konuştu:

''Görüş alma sürecini koordine etmek üzere siyasi partilerin önerdiği birer uzman ve meclis başkanlığının görevlendireceği en az bir uzmanın katılımıyla 5'er kişiden oluşan 3 teknik heyetin kurulmasına karar verildi. Teknik ekipler 15 Kasım'da tamamlanacak ve çalışmalara başlayacak. Birinci heyet siyasi partiler ile anayasal kuruluşları, ikinci heyet meslek örgütü ve sendikaları, üçüncü heyet de sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve cemaat temsilcilerinden gelen görüşleri inceleyecek. Katılım, veri toplama ve değerlendirme olarak ilk aşamayı 2012 Nisan ayı sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Ancak yazılı görüşlerin 31 Aralık 2011 tarihine kadar komisyona iletilmesini rica ediyoruz. Çünkü teknik heyetlerin analiz edeceği görüşler anayasa uzlaşma komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşacak ve her partiden birer milletvekilinin olacağı 3 farklı alt komisyon tarafından değerlendirecek. Alt komisyon üyeleri yapacakları değerlendirme soncunda uygun gördükleri kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini davet edip sözlü olarak da bilgi alacaktır.''

''Geçmişte yapılan değişikler göstermiştir ki, o anayasayı restore ederek, demokrasinin evrensel standartlarına ulaşamayız''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, Anayasa'da yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağı açıktır. Geçmişte yapılan değişikler göstermiştir ki, o anayasayı restore ederek, demokrasinin evrensel standartlarına ulaşamayız'' dedi.

Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Sarayın Medhal Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çiçek, toplantıya Anayasa Komisyonu üyeleri AK Parti adına Mustafa Şentop, CHP adına Süheyl Batum, MHP adına Tunca Toskay, BDP adına Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan'ın da katıldığını belirtti.

Katılımlarından dolayı konuklarını tebrik eden Çiçek, toplantının, yeni anayasa yapım sürecine ilişkin görüş ve öneri almak amacıyla düzenlendiğini anımsattı.

Çiçek, Türkiye'de 1982 Anayasası'na yönelik eleştirilerin neredeyse anayasanın kabul edildiği günün ertesi günü başladığını belirterek, 1983 yılından bugüne eleştirilerin dozu artarken yeni anayasa ihtiyacının da güçlü bir şekilde dile getirildiğini söyledi.

Gerek siyasi partiler gerekse meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları tarafından alternatif anayasa çalışmaları yapıldığını, hatta bazen ve tek başına bazı kişilerin de yaptığı anayasa çalışmaları bulunduğunu ifade eden Çiçek, özellikle 1993 yılında çok sayıda siyasi parti tarafından anayasa taslakları hazırlandığını anlattı.

Anayasanın ilk değişikliğin yapıldığı 1987 yılından bu güne kadar 17 kez ve 113 maddenin değiştirildiğini dile getiren Çiçek, ''Bütün bunlara rağmen 1982 Anayasası üzerindeki vesayet gölgesi ve darbe anayasası imajını atamamış ve halk tarafından da benimsenmemiştir'' dedi.

Çiçek, 12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, anayasada yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağının açık olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Geçmişte yapılan değişikler göstermiştir ki, o anayasayı restore ederek, demokrasinin evrensel standartlarına ulaşamayız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğüne dayalı, demokratik mekanizmaların güçlendirildiği, çoğulcu demokrasiye uygun anayasa düzeni ancak yeni bir anayasa kabulü ile mümkündür. TBMM olarak birey odaklı, özgürlükçü ve demokratik temsil esasına dayanan bir anayasa yapmak istiyoruz. 12 Haziran'da yapılan 24. dönem milletvekili genel seçimlerine bir çok parti yeni anayasa vaadi ile girmiştir, toplumda da yeni anayasa konusunda ciddi bir beklenti oluşmuştur. Milletimiz tarafında bir çok sorunun kaynağı ve çözüm yolu olarak anayasa görülmektedir. Türkiye ve millete yakışır yeni bir anayasa yapabilmeyiz. Ülkemizi geleceğe taşıyacak, herkesin içinde kendisini bulacağı, 'İşte benim anayasam' diyebileceği bir toplumsal sözleşmeyi hayata geçirmeliyiz. Kamuoyu ve siyasi partilerde bu konuda oluşan mutabakat başlangıç noktamız olarak en büyük avantajımızdır. Yeni bir anayasa konusunda milletimizi hayal kırıklığına uğratma şansımız olmadığı inancındayız. Bu anlayış tüm parti ve komisyona katılan üyelerin de öncelikli paylaştığı bir husustur.''

Yeni anayasa konusunda TBMM Başkanlığı olarak Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları ve grup temsilcileriyle yapılan görüşmelerin ardından süreci başlattıklarını anlatan Çiçek, siyasi partilerin genel başkanlarının yeni anayasa çalışma sürecine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmadan önce bu sürecin ilk adımı olarak 19 Eylül'de anayasa hukuku profesörleriyle TBMM'de ilk defa bir araya gelip izlenmesi gereken usul ve esaslara ilişkin değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Çiçek, toplantının son derece faydalı geçtiğini söyledi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, etrafındaki ülkeler için örnek gösterilen Türkiye'nin, bu tarihi süreçten başarıyla çıkabilmesinde yazılı ve görsel basının temsilcilerine de büyük görevler düştüğünü belirterek, ''Sizlerden bu sürece destek olmanızı, halkın katılımını teşvik etmenizi ve Komisyonun tıkandığı yerlerde yol gösterici olmanızı bekliyoruz. Bizim gerçekten buna ihtiyacımız var'' dedi.

Çiçek, basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile anayasa çalışmalarına ilişkin Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi.

Sarayın Medhal Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak yaptıkları işin zorluklarının bilincinde olduklarını ifade ederek, ''Yeni bir anayasa yapımı kolay bir süreç değildir. Aksine son derece sabır isteyen, sabır gerektiren bir çalışma sürecidir. Anayasa yapımında izlenecek yöntemden metnin içeriğine kadar her konuda sorun yaşanması son derece doğaldır'' dedi.

Dünya örneklerine bakıldığında da anayasa yapım sürecinin kolay olmadığının görüldüğünü anlatan Çiçek, bütün bu zorluklara rağmen, son yıllarda birçok ülkenin yeni anayasa yapmayı başardığını, hiçbir zorluğun, toplumları, çağın gereklerine uygun, özgürlükleri güvence altına alan anayasa yapmaktan vazgeçirmediğini, Türkiye'yi de vazgeçirmemesi gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Anayasa yapım süreci, kendi fikirlerimizi farklı düşünenlere kabul ettirme veya onları ikna etme çabası değildir. Birlikte bir toplumsal sözleşme yapmaktır. Bu sürece, ön yargısız ve şartsız bakabilmedir. Uzun ve zorlu bir anayasa yolculuğuna çıkarken birbirimize de güvenmek zorundayız. Ümidimiz, toplumun bütün kesimlerinde gözlemlenen bütün mutabakatın olumlu etkisiyle Türkiye'nin bu sınavdan başarıyla çıkmasıdır. Toplumu oluşturan kesimleri serbest ve eşit şartlar altında belirledikleri temsilcileri, temel sorunların çözümü için müzakerelere başlamıştır. Milli egemenliğin temsil mekanizması olan TBMM, aklın ve bilimin yolundan giderek, bu tarihi görevini yapacaktır ve yapmak zorundadır.''

''Basına büyük görev düşüyor''

Çiçek, etrafındaki ülkeler için örnek gösterilen Türkiye'nin bu tarihi süreçten başarıyla çıkabilmesinde yazılı ve görsel basının temsilcilerine de büyük görevler düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

''Bu inancımızın gereği olarak da bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz. Ne kadar çok tartışır ve konuşursak, o kadar güçlü bir uzlaşmaya varırız ve sağlıklı bir metin ortaya çıkarırız. Sizlerden bu sürece destek olmanızı, halkın katılımını teşvik etmenizi ve Komisyonun tıkandığı yerlerde yol gösterici olmanızı bekliyoruz. Bizim gerçekten buna ihtiyacımız var. Çünkü biz de ilk defa bu yol ve yöntemlerle bir çalışma yapıyoruz. Bu süreçte hata yapabiliriz, eksikliklerimiz olabilir, ama en az hata ile bu süreci tamamlamak istiyoruz. Onun için de gerçekten desteğinize, katkınıza ve yol göstericiliğinize zaman zaman ihtiyacımız olacaktır. Bugün ilk defa toplantı yapıyoruz. Komisyon üyeleriyle bunları kararlaştırabiliriz ve belli zaman aralıklarıyla yaptığımız çalışmaları burada veya uygun mekanlarda sizlerle değerlendirebiliriz.''

Gazeteci gözüyle bakıldığında, komisyondaki uzlaşmadan ziyade anlaşmazlıkların haber değeri taşıdığının düşünülebileceğini anlatan Çiçek, şöyle devam etti:

''Amacımız üzüm yemek olmalıdır, bağcıyı döven haberler hem komisyon üyelerini hem de toplumun motivasyonunu olumsuz etkileyebilir. Vatandaşlarımız, yeni anayasa sürecini sizler aracılığıyla takip etmektedir. Sabah gazetelere ve akşam televizyon haberlerine baktığında yeni anayasa umudunu yitirmemelidir. Burada hiç şüphesiz siz basın mensuplarına görev düştüğü kadar siyasi partilerimiz, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarına da önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Anayasa ile toplantıların sadece Ankara ve İstanbul'da yapılması yetmez. Genellikle medyanın, bu iki merkezde toplanması nedeniyle, birçok toplantıyı burada yapıyoruz, ama bu Türkiye'nin Anayasası olacaksa, 81 il, ilçe veya yerleşim merkezlerinde bu toplantıların yapılması, anayasa sürecine herkesin katkısının alınması ve desteğin sağlanması gerekir.

Özellikle Türkiye'nin her tarafında yaygın teşkilatları bulunun siyasi partilerin, meslek örgütlerin, sivil toplum kuruluşlarını bu ve benzer toplantıları, Anadolu'nun her tarafında yapmalarını isteyen Çiçek, ''Buradan çağrıda bulunuyorum. Bu süreci birlikte götürelim ve olumlu bir katkı verelim'' dedi.

''Vatandaş da görüş bildirebilecek''

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusundaki çalışmalar kapsamında yeni anayasa için zengin içerikli bir web sayfası hazırladıklarını belirterek, sayfada 1876'dan bugüne anayasa metinleri, 1982 Anayası'nda yapılan değişiklikler, bunların komisyon raporları ve Genel Kurul tutanakları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan anayasa taslakları, raporlar ve dünya anayasaları, basında çıkan haber ve yorumlar, bundan sonra da yorum ve haberleri derlemeye devam edeceğiz, anayasa ve anayasa yapım sürecine ilişkin bağlantılar ile Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgiler yer aldığını söyledi.

Web sayfasının, vatandaşların internet üzerinden görüş bildirmelerine de imkan sağladığını belirten Çiçek, teknolojinin bütün imkanlarından faydalanarak, vatandaşları yeni anayasa yapım sürecine dahil etme gayreti içinde olduklarını kaydetti.

Cemil Çiçek, geçen 3 hafta içinde TBMM içinden 1600, dışından da 2100 kişi olmak üzere toplam 3700 kişinin web sayfasını ziyaret ettiğini, Meclis dışından 1100 kişinin görüş ve önerilerini e-posta yoluyla gönderdiğini anlattı.

Bu görüşlerin, TBMM uzmanları ve siyasi parti grupları tarafından görevlendirilecek kişiler tarafından tasnif edilip, özetlendikten sonra, Komisyon üyelerinin bilgisine sunulacağını ve değerlendirileceğini belirten Çiçek, ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekler Masasından aldıkları 14 bin dernekle ilgili olarak da çağrı metni hazırladıklarını, bunu da yarın kendilerine ulaştırmak için yollayacaklarını aktardı.

Meclis Başkanı Çiçek, ''Gelen her görüş ve eleştiri bizim için son derece önemlidir. Katkı yapan ve yapacak vatandaşlara da teşekkür ediyorum. Ayrıca hepsine de yazılı teşekkür mesajı gönderiyoruz. Gönderilen bütün görüşler, büyük bir titizlikle incelenecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Vatandaşlarımız ne kadar yoğun şekilde sürece katkı yaparsa, ortaya çıkacak metne de o derece sahip çıkacaklarına inanıyoruz'' dedi.

Yazılı ve görsel medyanın temsilcilerini, yeni anayasa yapım sürecine katkı vermeye davet eden Çiçek, ''Ümit ediyorum ki halkın beklentilerine yanıt verecek, siyasi, ekonomik ve çok değişik açılardan ülkenin önünü açacak, vatandaş odaklı, temel hak ve özgürlükleri fakatsız, mümkünse, amasız tanımlayıp, koruyan, yasama, yürütme ve yargı ile diğer anayasal kurumlar arasında sağlıklı bir denge kuran anayasayı hep birlikte yaparız'' diye konuştu.

Toplantıya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ile aralarında Agos, Jamanak, Şalom ve Apoyevmatini'nin de bulunduğu 33 gazete, 5 ajans, 3 dergi, 2 yabancı gazete ve 31 televizyonun temsilcileri davet edildi.



AA

Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,371 µs