En Sıcak Konular

Mavi Marmara baskınının ardından abluka hafifletildi

3 Kasım 2011 10:44 tsi
Gazze'ye yola çıkan yeni filo, İsrail'in uyguladığı ablukayı yeniden gündeme getirdi.

İsrail, Hamas'ın Gazze'de iktidara gelmesinin ardından abluka uygulamaya başladı. Bu abluka devrik Mısır lideri Hüsnü Mübarek tarafından da desteklendi. Uluslararası baskılar yüzünden sık sık değişikliğe gidilen abluka, kara, hava ve deniz ulaşımını kapsıyor.

İsrail, 2007-2010 yılları arasında sivil nüfusun hayatta kalması için gerekli bazı ürünlerin Gazze'ye girmesine izin verdi. Örneğin, humusun girmesine izin verilirken, mantarlı humusun girmesi yasaktı. Ayakkabı, kağıt hatta kahve ve çay da yasaklılar listesindeydi.

İsrail, Mayıs 2010'da 9 Türkün öldüğü Mavi Marmara baskınının ardından ablukayı hafifletti.

İsrail sivil toplum kuruluşu, Hareket Özgürlüğü Merkezi'nin (Gisha) araştırmasına göre, şu anda İsrail'de yiyecek sıkıntısı bulunmuyor ancak yoksulluk seyahat sınırlaması ve sınırların kapatılması yüzünden arttı. Nüfusun yüzde 70'den fazlası yardıma muhtaç. Gazze Şeridi'ndeki işsizlik ise yüzde 25.6. Bu oran 2000 yılında yüzde 18.7 idi. İnşaat malzemeleri yasağı gibi sınırlamalar yüzünden 250 okulda sıkıntılar yaşanıyor.

-Gazze'ye mal girişi

Gazze'yi İsrail'e bağlayan Kerem Şalom, mal girişine izin verilen tek sınır kapısı. İsrail, çakıl, çelik ve çimento gibi inşaat malzemeleri haricinde diğer malların girmesine izin veriyor. Ocak 2011'den beri ise, uluslararası kuruluşların kullanımı için belirli miktarda inşaat malzemelerine izin veriyor. Ancak, bu ihtiyaç daha çok Mısır'la Gazze arasındaki tünellerden karşılanıyor.

-Gazze'den ihraç

Gazze'den ihraç yasak. Ancak çilek, çiçek, biber, domates gibi ürünlerin mevsimsel olarak Avrupa pazarlarına satışına izin veriliyor. Bu dönemlerde günde iki kamyon dolusu ürün ihraç ediliyor. Ancak 2005 yılında günde 400 kamyon dolusu malın çıkışına izin verilmişti. Ayrıca 12 Mayıs 2011 tarihinden beri Gazze'den ihraca izin verilmiyor.

-Gazze ve Batı Şeria arasında seyahat

Gazze'den çıkış ve Gazze'ye giriş için sadece Erez ve Refah kapıları açık. 1993 anlaşmasına göre, tek bir yapının iki ayrı parçası olarak kabul edilen Gazze ve Batı Şeria arasında seyahat ve ticarete izin verilmesi gerekiyor. Ancak İsrail bu anlaşmanın gereğini yerine getirmiyor. İsrail, acil tedavi gibi istisnai durumlar haricinde geçişlere izin vermiyor. İsrail son zamanlarda, 1.6 milyon insanın yaşadığı Gazze'den ayda 3000 kişinin Erez kapısını kullanarak çıkmasına izin verdi. Bunların büyük çoğunluğunu hastalar, onların bakıcıları ve zengin tüccarlar oluşturdu.

Gazze'den diğer ülkelere seyahat genellikle Mısır'la olan Refah kapısı üzerinden yapılıyor. Buradan günde 700 Gazzeli Mısır'a geçiyor. Binlercesi de hala listede bekliyor. Seyahatler, Mısır makamları tarafından onaylansa da Filistin pasaportlarını İsrail verdiğinden dolaylı olarak geçişlerde söz sahibi durumunda.

-Hava ve deniz ulaşımı

İsrail, hava ve deniz ulaşımını yasaklamış durumda. Tek hava alanı kullanılabilecek durumda değil. Hava sahası gibi deniz ulaşımı da İsrail'in mutlak kontrolü altında. Balıkçılara sadece 3 mile kadar avlanmaya izin veriliyor.

AA

Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,329 µs