En Sıcak Konular

Türkiye'yi bekleyen tehlike

3 Kasım 2011 10:10 tsi
Türkiye'yi bekleyen tehlike "Çin, kendisinden yardım isteyen AB'ye niye yardım etsin. Karşılığında bir şey almadan, hiçbir şey vermez. Ne alacak?" Bu sorunun cevabı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor.

TRT Türk'de “Dünyanın Ekonomisi” programına katılan Prof. Dr. Burak Arzova, Yunanistan’ın kurtarılması noktasında Türkiye'yi büyük bir tehlikenin beklediğini söyledi. Arzova, AB'nin, kurtarma fonu EFSF’nin güçlendirilmesi için  Çin’e gittiğini ancak Çin’in karşılıksız yardım etmeyeceğini söylediğine dikkat çekerek  büyük tehlikeyi şöyle açıkladı:

“Normal şartlarda Çin, AB’ye niye yardım etsin. Karşılığında bir şey almadan, hiçbir şey vermez. Ne alacak? AB’ye daha rahat mal satabilmek için ticaret anlaşmalarında engellerin kaldırılmasını isteyecek.

Şimdi bu bizi niye etkileyecek diye sorduğumuzda, biz AB üyesi olmamamıza rağmen Gümrük Birliği anlaşması yapan tek ülkeyiz. Hiçbir AB ülkesi üye olmadan önce ‘Gümrük Birliği’ anlaşması gibi garip bir anlaşma yapıp da aslında kendi elindeki kozu açmadı. Biz bunu zamanında açmışız.

Gümrük Birliği ile AB’nin uyguladığı tarifeler, kontenjanlar üçüncü ülkelere karşı bizde uygulamak zorundayız. Dolayısı ile yarın öbür gün AB Çin’le olan ticaretinde yumuşamaya giderse, ya da vergi oranlarını düşürürse taviz vermek amacı ile biz de bunları ister istemez uygulamak zorundayız.

Oysa bizim şu anda bütün ekonomilerin hiçbiri ile kıyaslanamayacak kadar güçlü bir yapımız olmasına rağmen, yine bu ekonomilerle kıyaslandığında göreceli olarak en kırılgan noktamız da yine bu dış ticaret açığımız oluyor.

Çin’le de ticaretimize baktığımızda yine bizim en büyük aksaklık noktamız çok yüksek oranda ithalat yapmamızdır. Dolayısı ile AB’nin büyük ihtimalle karşılığında Çin’e bir şey vermeden bu yardımı alması zor olacaktır.”

Prof. Dr. Burak Arzova’nın dikkat çektiği tehlike oldukça önemli. Bilindiği gibi Türkiye Uzakdoğu ülkelerinden özellikle Çin ve G. Kore ticaretinde büyük dış açık veriyor.

Rota Haber



Bu haber 1,285 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs