En Sıcak Konular

CIA uyardı, komşuda darbe engellendi!

3 Kasım 2011 09:37 tsi
CIA uyardı, komşuda darbe engellendi! Zor günler yaşayan Yunan Başbakanı Papandreu’nun geceyarısı alınan kararla Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları’nı emekli etmesinin arkasında ‘darbe planı’ olduğu ileri sürüldü.

Yunan basınına göre görevden alınan 16 general ‘Ergenekon’ benzeri bir oluşumun üyesiydi ve hükümeti devirmeye hazırlanıyorlardı.

Yunanistan’da ülkedeki siyasi karışıklığı fırsat bilerek 1973 sonunda yönetime el koyan albaylar cuntasından 38 yıl sonra yeni bir darbe girişiminin son anda engellendiği ileri sürüldü. AB liderleri tarafından uzun süren pazarlıklar sonucu kabul edilen ekonomik paketi ve beraberindeki acı reçeteyi Yunan halkına götürme kararı alan ve bu şok referandum nedeniyle tüm dünyadan tepki çeken Papandreu’nun ordunun da hedefinde olduğu iddia edildi.

Bunu destekleyen en önemli gelişme ise Başbakan Papandreu’nun, önceki gece sabah saatlerine kadar süren kabine toplantısı sırasında Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları başta olmak üzere 16 generalin emekli edildiğini duyurması oldu. Kimsenin beklemediği bir anda gerçekleşen bu gelişme beraberinde birçok spekülasyonu da getirdi. Yunan Protothema gazetesi dünkü sayısında bombayı patlattı ve emekliye ayrılan generallerin darbe hazırlığı içinde olduğunu yazdı.

CIA’nın bilgi notu

2009 yılında dönemin başbakanı Koskas Karamanlis aynı Papandreu’nun yaptığı gibi Türkiye ile yaşanan gerilimi bahane ederek ordunun tüm komuta kademesini görevden alp yerlerine siyaseten kendisine sadık isimleri atamıştı. Böylece Yunan ordusu siyasi anlamda sağ çizgiye geri dönmüştü. Papandreu başbakanlığı Karamanlis’ten devraldıktan sonra PASOK’un solcu Savunma Bakanı sık sık generallerden gelen siyasi eleştirilere maruz kaldı. Bu nedenle Yunan hükümeti zaten önümüzdeki haftalarda düzenlenecek olan askeri şura toplantısında generalleri emekli ederek yerlerine sol görüşlü komutanlar getirmek istiyordu. Ancak CIA’den Yunan istihbaratına gelen bir bilgi notu her şeyi değiştirdi. Amerikan istihbaratı Yunan ordusu içinde bir hareketlilik olduğunu ve siyasi karışıklığı fırsat bilen bazı generallerin yönetime el koymak için güç birliği yaptığını Yunan gizli servisine iletti.

İngiltere: Zamanlama manidar

Papandreu hemen iddiaların soruşturulması için savunma bakanlığına talimat verdi. Yapılan araştırmalarda olayların Selanik’te her yıl düzenli olarak yapılan bir askeri törende patlak verebileceği ihtimali belirdi. Genç subayların hükümet aleyhinde sloganlar atacağı duyumunu alan Papandreu ülkenin içinde bulunduğu hassas siyasi durumu ve ekonomik krizi gerekçe göstererek Yunan tarihinde ilk kez bu töreni iptal etti. Ardından İngiliz Telegraph gazetesinin tabiriyle, “Türkiye’dekine benzer bir darbe komplosu” ortaya çıkarıldı ve bu komplonun üyeleri teker teker belirlendi.

Papandreu, referandum kararını tartışmak için topladığı bakanlar kurulunda bu komployu hükümetin diğer üyeleri ile de paylaştı ve hemen bir kararname hazırlandı. Ardından geceyarısı Savunma Bakanı, G.Kurmay Başkanı, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarını bakanlığa çağırdı ve görevden alındıklarını kendilerine tebliğ etti. Toplamda 16 generalin emekliye ayrıldığı bizzat bakan tarafından duyruldu.

Şaşkınlık yaratan kararın gerekçesi sorulduğunda ise, “Ağustos ayında karar vermiştik, Kıbrıs konusunda Türkiye ile yaşanan gerilim nedeniyle biraz bekledik, artık beklemenin anlamı kalmamıştı” diye yanıt verdi ve bunun rutin bir uygulama olduğunu savundu. Yunan medyasına göre cuntacı generaller, cuma günkü hükümet güvenoylaması öncesinde Papandreu’ya muhtıra vermeyi planlıyordu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından Daily Mail gazetesine yapılan açıklamada, “Yunanistan’da bir darbe olasılığı konusunda bilgimiz yok, ancak generallerin görevden alınmasının zamanlaması manidar” ifadesini kullandı.

Muhalefet: Tanımıyoruz

Muhalefet ise görevden alma kararı sonrasında adeta çılgına döndü. Siyasi partiler, yaptıkları açıklamalarda, “antidemokratik” olarak nitelendirdikleri değişiklikleri tanımayacaklarını belirtirken, hükümetin, ülkenin siyasi bir kriz içinde bulunduğu bir dönemde neden böyle bir karar alma ihtiyacını duyduğunu açıkça ifade etmesini istedi. Sağ partiler, “Sadece sayılı saatleri kalan hükümetin böyle bir karar almaya ne hakkı ne de yetkisi vardır. Yeni komuta kademesini tanımıyoruz” diyerek hükümete rest çekti.

Yerlerine solcu komutanlar geldi

Yunan ordusunun komuta kademesindeki generaller genellikle hükümetlerin siyasi görüşlerine göre değişiyor. 2009 yılında sol görüşlü ordu komuta kademesini Türkiye ile yaşanan askeri krizi bahane göstererek görevden alan Kostas Karamnlis, tüm kuvvet komutanlıklarını sağ görüşlü generallerle doldurmuştu. G.Kurmay Başkanı Yannis Yango da aynı onlar gibi kendisine yakın bir isimdi. Ancak hükümetten düşmesinin ardından Papandreu ordu ile çekişme yaşamaya başladı. Başbakanın dün kovduğu gerenrallerin yerine gelen yeni isimlerin hemen hemen hepsinin sol görüşlü generaller olduğu biliniyor.

Vatan

Bu haber 1,127 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,739 µs