En Sıcak Konular

'İncirlik pazarlık konusu yapılsın'

10 Haziran 2007 17:41 tsi
'İncirlik pazarlık konusu yapılsın' İncirlik Üssü'nün 23 Haziran'dan sonraki kullanımı için Bakanlar Kurulu'nun karar alınacak. AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, artan terör olayları karşısında ABD'yle “İncirlik Üssü pazarlığı” yapılmasını önerdi

İncirlik Üssü'nün 23 Haziran'dan sonraki kullanımı için Bakanlar Kurulu'nun karar alacağını belirten Çömez, “İncirlik Üssü'yle ilgili karar TBMM'de görüşülmeli” dedi. İncirlik Üssü'nün kullanımı ile ilgili verilecek yeni izinle birlikte ABD'den açık ve süreli talepler ortaya konulması gerektiğine işaret eden Çömez, “Türkiye, ABD'den olumlu yanıt aldığı takdirde Üssü'n kullanım süresi uzatılmalı. Bu yapılmazsa Türkiye'nin terörle mücadelede girdiği riskli dönemde zorlukları artacak. Bunu öngöremeyen ve gerekli adımları atamayan siyasi otorite, tarih önünde yargılanacak, Türk milleti de ağır bedeller ödeyecek” dedi.

Turhan Çömez yaptığı yazılı açıklamada, İncirlik Üssü'nün kullanımı konusunda 23 Haziran'da hükümet tarafından yeni bir karar alınması gerektiğini hatırlattı. İncirlik Üssü'nün 1954'te Türkiye'de bulunan Amerikan yardım personeline, NATO kuvvetlerinin statüsü antlaşmasının tatbik edileceğine dair anlaşma çerçevesinde kurulduğunu ve o günden bu yana ABD tarafından kullanıldığını hatırlatan Çömez, “BM sözleşmesini resmen kabul etmiş olan Türkiye, bugüne kadar, Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararlar çerçevesinde, ‘yeni bir parlamento onayına gerek duymadan', üssün BM kararları çerçevesinde kullanımına, Bakanlar Kurulu kararıyla onay verdi. Bakanlar Kurulu'nun İncirlik kararnameleri “1 yıllık” olarak belirlendiğinden, her yıl bu kararnamenin yenilenmesi gerekiyor. Üssün, 23 Haziran 2007 tarihinden sonraki kullanımı için, Bakanlar Kurulu yeni bir karar alacak” dedi.

TÜRKİYE ÜSSE KARŞILIK ABD'DEN TALEPLERDE BULUNMALI

Terör örgütü PKK'nın saldırılarının arttığı son dönemde, Türkiye'nin ABD'den taleplerini açık bir dille ifade etmesi ve buna ilişkin yaptırımlar uygulaması gerektiğini kaydeden Çömez, 23 Haziran'da Üs'le ilgili yenilecek kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülmesi gerektiğini söyledi. “İncirlik Üssü'nün kullanımı ile ilgili verilecek yeni izinle birlikte, ABD'den açık ve süreli talepler ortaya konmalıdır” diyen Çömez olması gereken talepleri ise şöyle sıraladı:

- PKK'nın lider kadroları Türkiye'ye teslim edilmelidir.

-ABD, Irak'ın Kuzeyindeki yerel kürt otoritelerin liderlerine, PKK'nın hamiliğini yapmamaları ve Türkiye'nin verdiği terörle mücadeleye destek olmaları konusunda yaptırım uygulamalıdır.

-Irak'ın Kuzeyinde yaşam alanı bulan 4000 civarındaki teröristin, kamplarına giden yollar kesilmeli, lojistik destekleri (gıda, mühimmat, silah vs.) engellenmeli ve bunların denetimini, Türk yetkililer nezaretinde ABD askerleri tarafından yapmalıdır.

-Bölücü terör örgütü PKK'nın tüm iletişimleri ( GSM, telsiz, telefon, internet ) engellenmeli, bulundukları bölgeye yapılan radyo ve televizyon yayınları elektronik karartma ile kesilmelidir. Bununla ilgili yapılacak teknik çalışmalara ABD tam destek vermelidir.

-Bölücü terör örgütü PKK ve uzantıları ile ilgili istihbari bilgilerin paylaşımı zamanında, tam ve doğru olarak yapılamalıdır ve ABD bu konuda Türkiye'ye tam destek vermelidir.

-Türkiye'nin Irak sınırının güvenliği için, Irak tarafında bazı karakolların ve kontrol noktalarının kurulması önemlidir. ABD bu konuda Türkiye'ye tam destek olmalıdır.

-PKK'nın para transferlerinin önüne geçilmesi için, ABD üzerine düşeni yapmalıdır.

-Bölücü terör örgütü PKK'yı hala, terörist örgüt olarak kabul etmeyen Irak Hükümeti'ne, ABD gerekli yaptırımı uygulamalı ve bu kararı almasını sağlamalıdır.

-Irak sınırından itibaren 75 km lik bir güvenlik bölgesi oluşturulmalı ve bu bölgede Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçaklara, 24 saat uçuş hakkı verilmelidir.

-Kerkük referandumu ertelenmelidir."

GEREKLİ ADIMI ATMAYAN HÜKÜMETİ TARİH YARGILAYACAK

Türkiye'nin İncirlik Üssü'nün kullanımının uzatılması ile ilgili süreçte ABD'ye bu taleplerin iletilmesi ve olumlu yanıt alındığı takdirde, Üssü'n kullanım süresinin uzatılması gerektiğini de kaydeden Çömez, “bu yapılmadığı takdirde, Türkiye'nin terörle mücadelede girdiği riskli dönemde zorlukları artacaktır. Bunu bugün öngöremeyen ve gerekli adımları atamayan siyasi otorite, tarih önünde yargılanacak ve Türk milleti de ne yazık ki, ağır bedeller ödeyecektir” dedi

 

 



Bu haber 356 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs